Drożdzowe roglaiki. 219Rogaliki, które rozpuszczają się w ustach. Delikatne i bardzo puszyste z ulubionym nadzieniem. Podane na mojej ulubionej porcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej
Malinowe Pocałunki
Rogaliki śniadaniowe. 202Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i
Rozpustne gotowanie
Rogaliki wodne z różą 171Przepis na te rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te
Krakowskie smaki Ani
Rogaliki krucho - drożdżowe 278Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym 171Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki letniego(...)wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto
Gotowanie...to proste !
Rogaliki z serem i jagodami 184Rogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Blog z Apetytem
Kruche rogaliki drożdżowe 186Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchen
Rogaliki z twarogiem 184może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś ona nie pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą. 185rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach współpracy od JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się(...)ciasto i nie wypływała podczas pieczenia, odpowiada mi również jej smak i zapach. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona i bardzo ją polecam. A teraz zapraszam na pyszne rogaliki. Smacznego:) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pół szklanki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy 1 jajko pół małej
Izabelawkuchni
PĄCZKI IDEALNE 208nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchni
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 206Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem
Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 219Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem
Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki drożdżowo-francuskie 214Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 221Pomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii ,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z
Moje domowe kucharzenie
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 216Proste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki
Wypieki Rene