racuchy - 2384 przepisów (strona:36/159)

Racuchy drożdżowe 201

mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą.  Składniki: 3 jajka 200 ml ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej(...)było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania

Kuchcik gotuje
Kukurydziane racuchy z antonówką 165

skończyła mi się mąką pszenna. Skoro jogurt był już roztrzepany z żółtkami, musiałam improwizować. Racuszki okazały się całkiem smaczne i zniknęły z talerza równie szybko jak tradycyjne :) Kukurydziane racuchy z antonówką Składniki: Opakowanie 340 g jogurtu bałkańskiego około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść drobnych miękkich rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego duża szczypta(...)rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Po przełożeniu na talerzyki posypałam cukrem pudrem. Kukurydziane racuchy z antonówką

Kuchenne zapiski Edyty
Racuchy korzenne z jabłkami i rodzynkami 164

osoby, która nie lubiłaby racuchów. W moim domu też je wszyscy lubimy, więc goszczą u nas dość często. Dzisiejsza wersja - zimowe, lekkie jak puch racuchy korzenne. Korzenne racuchy z jabłkami i rodzynkami Składniki: 400 g mleka zsiadłego (duży kubek) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki sody 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka cynamonu

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe racuchy z jabłkami 154

Dziś w pracy naszła mnie ochota na racuchy z jabłkami, jesiennie na dworze to też zanurzam się w cynamonowo-jabłkowych klimatach :) nie znoszę zimna i wilgoci. Chcę do ciepłych krajów!!!! Tak poza tym to mam nawiedzoną współlokatorkę, nie przygarnąłby mnie ktoś?? Składniki ( na około 10 racuchów): 2 jajka 2 małe jabłka 2 łyżki ksylitolu niecała łyżeczka świeżych drożdży(...)ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Racuchy z rodzynkami i bananem 233

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem

Bullio
Racuchy z rodzynkami i bananem 370

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem

Bullio
Racuchy z jabłkami 178

kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać(...)Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem. Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku

królestwo garów
Puszyste racuchy z gruszką i jabłkiem z musem czekoladowym. 170

Zastanawiałem się, co też to ja mogę dziś na obiad zrobić. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem racuchy; chyba moja babcia ostatnio mi racuchy robiła, lat temu z siedem. Nie mogę sobie również przypomnieć, czy ja w ogóle kiedyś robiłem racuchy i mam takie wewnętrzne przekonanie, że to chyba mój pierwszy raz będzie... Działamy: -1,5 kubka mleka

BaRepas
Bananowo-kokosowe racuchy 178

połączeniu? Kuleczki w konsystencji przypominają nasze polskie racuchy (przepis klik ) ale dodatek kokosa, banana i limonki, nadaje im zupełnie inny smak. Plusem tego przepisu jest to, że nie racuchy nie zawierają w sobie jajek, a więc będą również dobre dla Wegan :) Polecam z czystym sumieniem. Obiecuję Wam, że je bardzo polubicie :) Składniki: - 3 banany - 1 szklanka mąki pszennej(...)wymieszać. Ostawić do lodówki na min.15 minut. W głebokim garnku rozgrzać porządnie olej. Łyżką stołową nakładać masę do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, tak jak racuchy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Placki na maślance 183

karton maślanki w lodówce postanowiłam go jakoś sensownie spożytkować. Wzięłam „czarodziejski” notatnik kuchenny, który jest pamiątka po mojej Mamie i znalazła. Szybko i łatwo. Wyglądem przypominają troszkę racuchy, ale nie mają tak długiego czasu oczekiwania. Smak jest troszkę inne, a może nawet znacznie inny, gdyż są znacznie lżejsze, w związku z czym wydaje się, że można pozwolić(...)innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: placki na maślance placki z maślanki placki z maślanką placuszki na maślance placuszki z maslanki placuszki z maślanką placek na maślance racuchy z maslanka racuchy na maślance i sodzie racuszki z maslanki The post Placki na maślance appeared first

dom-agi.pl
Racuchy ze śliwkami 156

Lubicie racuchy??  Ja je uwielbiam !!! Dla jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie(...)mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie..  Racuchy ze śliwkami    SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki 350 ml zsiadłego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 śliwek  cukier puder do dekoracji

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy drożdżowe- najlepsze 364

Szczerze powiedziawszy na dzisiejszy obiad planowałam coś innego ale niestety nie dostałam w sklepie jednego składnika no i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Wybór padł na racuchy, swoją drogą dawno ich nie jedliśmy. Placuszki są pyszne, miękkie, chrupiące i puchate, jednym słowem niebo w gębie;)  Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, nawet tym wybrednym. Ja przyrządzam(...)przypominać bardzo gęstą śmietanę. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe nakładać je za pomocą łyżki na rozgrzane na patelni klarowane masło.  Jeżeli chcemy przygotować racuchy z jabłkami bądź innymi owocami, kawałki owoców należy umaczać w wyrośniętym cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Racuchy z malinami i śmietaną 111

Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. 3. Usmażyć racuchy na rozgrzanym oleju i pozostawić przez chwilę na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 4. Racuchy ułożyć na talerzu. Nałożyć śmietanę. Maliny rozgnieść widelcem i ułożyć na racuchach

A Ty Smakuj Mnie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 181

drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany zdarzy mi się je również usmażyć, a nie tylko zjeść. ;) Racuchy z babcinego przepisu są delikatne, puszyste, pachną cynamonem i nie brakuje im jabłek. Nie można im się oprzeć! Czy można wyobrazić sobie bardziej idealny obiad lub podwieczorek tą jesienną(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy po łyżce wyrośniętego ciasta, smażąc z obu stron na złoto. Gotowe racuchy odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy posypane cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany

Food Square
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 173

Miało być  czekoladowo i słodko.  Tak powstały racuszki z sosem czekoladowym.  I zgrzeszyłabym mówiąc, że żałuję tej decyzji.  Jakiś czas temu Margerytka zajadała się racuchami swojej teściowej.    http://margarytka.blogspot.com/2013/08/racuchy-pachnace-cynamonem.html   Takiego smaku mi narobiła(...)końcu i na mnie przyszła pora.  Skorzystałam z jej przepisu troszkę go modyfikując.  Bo nie byłabym to ja oczywiście;) Fakt faktem wyszło pysznie! Jednak takich racuchów jakie robiła moja babcia nikt już więcej nie zrobi! Gorąco polecam!  Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru

Malinowe Pocałunki