wyrabiania ciast. Po wyrobieniu wyciągamy ostrze i kontynuujemy wyrastanie przez 40 minut. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. II sposób (dłuższy, ale racuchy są bardziej pulchne): Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, w misie umieszczamy ostrze do krojenia, wrzucamy cząstki owoców, zakładamy koszyk do parowania dzięki któremu powierzchnia pracy zmniejszy się(...)kroimy bardzo drobno, dzięki czemu nie będzie twardy. Dodajemy do masy. Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. Z tak przygotowanego ciasta smażymy racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem tuż przed spożyciem
Kuchnia w czekoladzieBardzo fajne racuchy na śniadanie czy jako deser. Potrzebne tu będzie pure z dyni, które nada racuchom puszystości. Polecam gorąco do wypróbowania przepisu, są mega pyszne. Jabłka nadają deserowi wilgotności. Dyniowe racuchy z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajlepsza wersja drożdżowych placuszków: racuchy z jabłkami! Puszyste, miękkie, lekko kwaśne, posypane cukrem przed podaniem – nie ma nic lepszego na słodki podwieczorek lub kolację :) Z takiego posiłku ucieszą się nie tylko najmłodsi, ale także Ci całkiem duzi. Będą mieli bowiem okazję do przypomnienia sobie smaków swojego dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich(...)dodajemy do masy po jej wyrośnięciu. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy niewielkie porcje ciasta (po ok. 1 łyżce na jeden placuszek) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Racuchy zdejmujemy z patelni, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem i podajemy. Smacznego
MyCookBook.plRacuchy to pyszny deser dla wszystkich łakomczuchów. Tym razem racuchy w połączeniu z gruszk ą i zapachem piernika....a wszystko oblane polew ą czekoladow ą . Solidna porcja takich racuchów, od razu poprawia mi humor 😃 Jest to bardzo kaloryczny deser, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na tak ą rozkosz dla podniebienia
kulinarne odsłony patiLubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego na maxa! A więc kilka przepisów z rabarbarem... Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich 1 łyżka siemienia lnianego 2,5 dag drożdży 1 duże jajo szczypta soli 1 łyżka cukru 450 ml mleka 1 łyżka stopionego masła olej(...)karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem. po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty. Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane
Gotuj Sam!znam osoby, która nie lubiłaby racuchów z jabłkami. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia, która dodawała do nich odrobinę ze swojego ogromnego serca, dzięki czemu zawsze smakowały wybornie. Oczywiście klasyczne racuchy muszą być zrobione na drożdżach, dlatego poniżej przepis, który mam nadzieje, przypadnie Wam do gustu 20 racuchów składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki ciepłego
Ania i Marcin gotująDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania(...)wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem
Bulliodawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie(...)widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami. Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane, ale możecie na filmiku obejrzeć jak robią to Kociewianki ( klik ). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl
Codziennik Kuchennydyni 1,5-2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki zsiadłego mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy(...)żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy
Trzeci talerzDziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam zrobić na słodko racuchy - ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika. Wyszły(...)pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem, że było to słodkie;) - pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Składniki: (wyszło 26 racuchów) 3 szklanki mąki pszennej (te od herbaty 250 ml) 2 szklanki wody 200 g rodzynek 1 jajko 1 opakowanie proszku do pieczenia łyżka cukru trzcinowego sól olej do smażenia cukier puder do posypania
Zasmakuj KuchniDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić(...)jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano Usmażone racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem waniliowym :) Smacznego
Aromatyczne PodróżeSezon na truskawki trwa a ja usiłuję wykorzystać go w pełni. Orkiszowe racuchy z truskawkami to proste i smaczne danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Racuchy przygotowałam na jogurcie z dodatkiem mąki orkiszowej i dużej ilości truskawek. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Składniki (na 2 porcje): 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 5-6 łyżek(...)mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta na racuchy i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
Mango Papajapotrafię z tego zrezygnować. Ale mam dni kiedy jem jak typowa wegetarianka, a nawet weganka. Od tak, bo lubię. Dlatego niżej podsyłam Wam przepis na zdrowe racuchy na mące gryczanej, która zawiera duże ilości magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Zawiera lizynę , która jest niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia. Dodatkowo dzięki tyrozynie, leucynie, izoleucynie i tryptofanie(...)wodę aby masa była dobra do formowania, ale nie za rzadka. Odstawiamy na 20 minut miske w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe racuchy podajemy posypane stewią lub cukrem pudrem
Czarnawisienkałyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleczko kokosowe miksujemy na gładko. Na patelni, na której będziemy smażyć racuchy rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Dodajemy 2 łyżki wiórków i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto (nie dodajemy więcej tłuszczu). Gotowe racuszki posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjepieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki . Składniki na 3 talerze racuchów: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego - może być też zwykły cukier 1 i 1/2 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę(...)każdym razem maczaną uprzednio w wodzie - by się nie kleiło do łyżki . Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju - ale nie może być rozgrzany zbyt mocno, bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą "dojść" w środku - z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubioną konfiturą czy dżemem. Niebo w gębie
Grunt to przepis!