Sezon na rabarbar = sezon na ciasta z rabarbarem Sezon na rabarbar w pełni, nie mogło zatem zabraknąć keto ciasta z nim w roli głównej. Tym razem nie jest to ciasto na zimno tak, jak w przypadku sernika kokosowo – rabarbarowego , lecz prawdziwy wypiek. Zacznijmy od krótkich wyjaśnień – co to jest dokładnie galette i frangipane? Nie są to bowiem pojęcia wszem(...)wobec znane. Powiedziałabym, że jest to taki trochę bardziej zaawansowany poziom znajomości słownictwa kulinarnego… Zaczynamy więc od słowniczka. Keto galette z rabarbarem i frangipane – słowniczek Galette to rodzaj rustykalnej tarty owocowej lub warzywnej. Do jej wykonania nie używa się jednak formy do tarty , lecz ciasto rozwałkowuje, na środku układa nadzienie, zostawiając ranty „gołe”, po czym zakłada się
Modern Cave GirlWiosenna zupa krem z rabarbarem jest daniem, w którym mieszają się nowalijkowe smaki. Rabarbar nadaje zupie przyjemnego, świeżego smaku . Zapraszam Was na zupę wiosennie pobudzającą do życia Rabarbar w zupie?! – Tak, to możliwe choć najczęściej wykorzystujemy go do ciast, to jednak rabarbar może być również bardzo wartościowym składnikiem zup. Nadaje on zupie odświeżającego, lekko kwaskowatego posmaku. Taka zupa jest(...)prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Rabarbar nie tylko do ciasta Choć smakuje jak owoc i zwykle używamy go do ciast, rabarbar jest jednak warzywem, a nie owocem. W kuchni wykorzystujemy łodygi rabarbaru, które mają charakterystyczny, soczysto-kwaśny, lekko cierpki smak. Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu i to właśnie rabarbar będzie kolejnym warzywem przewodnim w ramach mojego
Wiszniówkamajowy czas w sklepach, na straganach i na targach pojawia się rabarbar bardzo często gości on na moim stole. Głównie pojawia się on w wersji na słodko, czyli w moich wypiekach. Ale robię z niego także kompot , lemoniadę , dżem z truskawkam i czy też chutney z jabłkami . Was też serdecznie zachęcam do eksperymentowania(...)pysznym warzywem. Tym razem u mnie pojawia się krucha tarta z rabarbarem i budyniem. Porwałam się też na ułożenie rabarbaru w formie mozaiki, ale nie udało mi się doprowadzić tego tematu do końca niestety 😁. Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste. Wszystkie kawałki rabarbaru powinny być takie same, żeby ta cała układanka nam się udała. Mnie się
Kulinarne przygody GatityPuszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera(...)będzie potrzebne? Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500g rabarbaru cukier puder cynamon Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sobotniej wycieczki chciałam zrobić szybciutko muffinki, a że nie mogłam się zdecydować które przygotować, to zrobiłam bananowo-orzechowe, borówkowe i rabarbarowe Muszę powiedzieć, że te najbardziej niepozorne muffinki z rabarbarem cieszyły się największą popularnością:) To idealne muffinki na ciepłe dni… wilgotne i kwaskowe… dlatego zdecydowałam, że ten przepis na muffinki z rabarbarem wprowadzę w pierwszej kolejności, aby więcej(...)osób mogło cieszyć się ich smakiem….P.s Dzisiaj od mojego Sąsiada dostałam kilka łodyg rabarbaru więc pewnie coś jeszcze ukręcę..;) Muffinki z rabarbarem – składniki:250 g mąki150 g cukru2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody240 ml mleka115 ml oleju rzepakowego2 jajka200 g rabarbaru 1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą
UgotujmyTo.plwiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś(...)ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z rabarbarem...Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.Słodko-kwaśne połączenie smaków.Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga(...)składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką.Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników.Blachę
Gospodyni Miejskablogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej(...)galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy. Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody + 3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka
Kulinarne przygody GatitySezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła(...)łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną
Kolizje Smakówdodatkiem wina lub cydru. Deser ten wywodzi się z Anglii. Moja ulubiona wersja syllabub to ta z dodatkiem owoców. Owoce, które świetnie sprawdzają się w tym deserze to rabarbar , owoce leśne czy chociażby wiśnie. Ja najbardziej lubię robić syllabub z dodatkiem rabarbaru i na taki właśnie syllabub zapraszam Was dzisiaj. Do przygotowania deseru syllabub potrzebna jest śmietanka kremówka, którą(...)uzyskania gęstszej konsystencji łączę z serkiem mascarpone. Śmietankę i serek mascarpone uzupełnia kremowy rabarbar, który najpierw lekko podgotowuję z dodatkiem cukru, wody oraz wina, a kiedy miękki studzę. Deser syllabub serwuję w pucharkach do deserów układając w nich najpierw rabarbar, a na nim śmietankę z mascarpone. Syllabub podaję na zimno. Polecam Wam poniższy przepis na syllabub z rabarbarem i życzę
MeCooksPrzepisy z rabarbarem to jedna z najczęściej wyszukiwanych fraz w okresie wiosennym. Nic dziwnego, w końcu sezon na rabarbar jest dość krótki, dlatego trzeba z niego korzystać póki można Rabarbar w mojej kuchni pojawił się dość niedawno. Kiedyś występował tylko pod postacią kompotu oraz ciasta jogurtowego, dlatego nie był to mój ulubiony, wiosenny produkt. Obecnie dużo eksperymentuję i wyszukuję nowych(...)pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Każdego roku wracam do klasyki i rabarbarowych ulubieńców, ale staram się też testować nowe pomysły. Jeśli Wy również chcecie pobawić się trochę rabarbarem to zapraszam Was do przetestowania szybkich i smacznych przepisów z rabarbarem w roli głównej. Dajcie znać, który smakował Wam najbardziej Czy wiesz, że? rabarbar to nie owoc, lecz warzywo? Rabarbar pochodzi najprawdopodobniej
365 dni dookoła kuchniSkładniki: ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)szklana wodyopakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)kilka kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się(...)Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek do naleśników i racuchów. Przepisy na ciasteczka i racuchy z konfiturą w innych moich postach :)Konfitura z rabarbaruAkcja rabarbar
Bon Appetit MałgorzatyKruchy sernik i wilgotny rabarbar....bajka w ustach ....czas rabarbarowy, więc grzech nie skorzystać !Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki. Składniki na masę serową: 80 dag sera białego 5 jaj 3 białka 1 szklanka cukru(...)piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia. Masa z rabarbaru: 1 kg rabarbaru 5 dag cukru kryształu 100 ml wody 1 czerwona galaretka Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki od 1-2 cm. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać
Apetyczna babeczkaChciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki(...)drożdży 50 g cukru 1 łyżka masła 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 100 g mąki ponadto: 1 długa łodyga rabarbaru 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić
Aga w kuchniPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo(...)masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Przygotowanie: Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar
Kuchnia ŁukaszaKocham te wiosenno- letnie klimaty kiedy mamy w zasięgu ręki wszystkie najlepsiejsze owoce i warzywka prosto z ogródka tym razem prosto z ogródka babci... Rabarbar jako dziecko uwielbiałam maczać w cukrze i jeść...teraz już bez cukru ale smakuje równie dobrze... A co wiemy na temat rabarbaru?!...Działa przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny(...)podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia. Rzewień to roślina zawierająca też rapontycynę, substancję działająca estrogennie. Kompot z rabarbaru polecany wiec jest nie tylko ze względu na właściwości zmniejszające pragnienie, ale także powinny go pić kobiety z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, kobiety w okresie klimakterium, młodym
NaKońcuJęzykaDrożdżowe ciasto z rabarbarem. Oto moja pyszna wersja na drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem pysznej kruszonki. To ciasto było podstawą w moim domu gdy dorastałam. Jedliśmy je często na podwieczorek popijając kompotem . Pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Dziś gdy sama jestem mamą to kontynuuję wypiekanie ciasta drożdżowego z r abarbarem . Moje dzieci przepadają za nim, nic dziwnego jest miękkie, pulchne(...)bardzo smaczne. Mam nadzieję, że Ty także je polubisz. Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem o czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest świetne by utrzymać zdrowy układ trawienny i jednocześnie błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina K występująca w rabarbarze jest niezbędna do krzepnięcia krwi, silnych kości i utrzymania zdrowego serca. Rabarbar
Zdrowy Styl JoannyRabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar ! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika. Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne(...)Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami Przepis na rabarbar pod kruszonką Składniki na nadzienie 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru (36 g) łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g) łyżka masła (12 g) na kruszonkę szklanka mąki (140 g) pół kostki masła
WegePrzepisCiasto z rabarbarem i budyniem na sypanym kruchym spodzie. Proste, pyszne ciasto z kwaśnym rabarbarem i kremowym budyniem, posypane kruszonką i cukrem pudrem. Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo prosty. Jego wykonanie nie sprawi nikomu trudności, przepis krok po kroku i Tobie pozwoli upiec pyszne ciasto z rabarbarowe. Mamy wiosnę, a więc przygotowujemy wiosenne wypieki. Ciasto z rabarbarem, ciasto(...)czereśniami. Każde z tych ciast można przygotować szybko i bez miksera. Aby ciasto sypane było kruche zamiast mąki i kaszy manny można użyć tylko mąki krupczatki. Ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem lub placek z rabarbarem, jak kto woli. Rabarbar to popularna roślina choć poza ciastem i kompotem niewiele można z niej przygotować . Przepisów na proste ciasto z rabarbarem jest
Dieta moja pasjaPrzepis na to proste ciasto z rabarbarem zawdzięczam sąsiadce Paulinie W ogóle to lubię bardzo dostawać od kogoś przepis do wypróbowania. To trochę tak, jakby ktoś wpuścił mnie do swojej kuchni Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, po które często sięgacie i chcecie się nimi podzielić, to z chęcią je przetestuję i wrzucę tutaj dla potomnych Wiosna to pora rabarbaru(...)tylko oczywiście. Ale na rabarbar czekamy w szczególności. Jako dziecko kochałam rabarbarowy kompot. Po poznaniu męża, doceniam ciasta z tymi kolorowymi łodygami. Dlatego w kwietniu i maju w naszej kuchni królują ciasta z rabarbarem, pod różnymi postaciami. Podaję przepis na ciasto podstawowy. To od was zależy, jak je wykończycie, czy kruszonką, czy lukrem czy cukrem pudrem. To idealny przepis
Mieszam w GarnkuNikogo nie zaskoczy rabarbar w drożdżówce czy w kompocie. Natomiast rabarbar połączony z mięsem spotkać możemy nieco rzadziej. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Szkoda, że rabarbar dostępny jest tylko przez krótki okres w ciągu roku. Swojego czasu myślałam o tym aby mrozić rabarbar jednak doszłam do wniosku, iż nie ma to sensu, gdyż po rozmrożeniu jego konsystencja nie jest zbyt(...)fajna. Jeśli chcemy korzystać ze smaku rabarbaru przez okrągły rok to polecam zrobić dżem. W sezonie rabarbar wykorzystujemy na świeżo. U mnie najczęściej ląduje w cieście, rzadziej w kompocie. Ostatnio znalazł soje miejsce także w daniu obiadowym. Sięgnęłam po mięso wieprzowe, które odpowiednio doprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem
mecooksSzał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę świetne! Polecam!Składniki:2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania) - w oryginale mąka chlebowa3/4 szklanki letniego mleka3 łyżki cukru2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko)1/4 łyżeczki soli60 g rozpuszczonego masła12(...)mąki dodajemy rozczyn i masę jajeczną, wyrabiamy ciasto podsypując mąką. Ciasto ma wyjść gładkie, elastyczne i nie może się kleić. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość.4. W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki.5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa AniTarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby
UgotujmyTo.plDzisiaj przepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często się robiło takie proste ciasta. Nie było wtedy internetu – wiem, że młodszym osobom trudno w to uwierzyć ale tak było i ilość przepisów, która krążyła w obiegu była mniejsza. Mniej było książek kucharskich(...)ciągle kawałek dobrego ciasta z owocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy
UgotujmyTo.plDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rabarbarem…Drożdżówki z rabarbaremSkładniki:500-550 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania suchy/instant, każde po 7g)250 ml tłustego mleka100 g masła2 jajka4 łyżki cukruKruszonka:100 g mąki krupczatki35 g cukru pudru50 g miękkiego masłaDodatkowo:3-4 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru lub innych owoców1. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i masłem tylko tyle
UgotujmyTo.pljuż tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję(...)będzie odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki. Blaszkę o wymiarach 26×33 wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.3. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w 0.5 cm kawałki.4. Mąkę na kruszonkę przesiać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcierać aż zrobi się kruszonka.5. Na ciasto wyłożyć rabarbar
UgotujmyTo.plCiasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :) Podczas pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. PolecamCzas pieczenia(...)czekoladową piankę 4 białkaszczypta soli1/3 szklanki cukru pudru1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 łyżeczki kakao Nadzienie około 1 kg rabarbaru 4 łyżki cukruWykonanieRabarbar kroimy w kostkę.Wsypujemy rabarbar do rondla, podlewamy delikatnie wodą i dodajemy ok 4-5 łyżek cukru. Dusimy rabarbar aż zmięknie ale nie rozpadnie się. Studzimy.Żółtka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia