Drożdżowe ciasto z rabarbarem. Oto moja pyszna wersja na drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem pysznej kruszonki. To ciasto było podstawą w moim domu gdy dorastałam. Jedliśmy je często na podwieczorek popijając kompotem . Pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Dziś gdy sama jestem mamą to kontynuuję wypiekanie ciasta drożdżowego z r abarbarem . Moje dzieci przepadają za nim, nic dziwnego jest miękkie, pulchne(...)bardzo smaczne. Mam nadzieję, że Ty także je polubisz. Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem o czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest świetne by utrzymać zdrowy układ trawienny i jednocześnie błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina K występująca w rabarbarze jest niezbędna do krzepnięcia krwi, silnych kości i utrzymania zdrowego serca. Rabarbar
Zdrowy Styl JoannyRabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar ! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika. Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne(...)Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to było alternatywą dla ciast z powodu ograniczeń żywnościowych Zobacz również więcej przepisów z rabarbarem oraz słodkości z owocami Przepis na rabarbar pod kruszonką Składniki na nadzienie 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru (36 g) łyżeczka skrobi ziemniaczanej (12 g) łyżka masła (12 g) na kruszonkę szklanka mąki (140 g) pół kostki masła
WegePrzepisCiasto z rabarbarem i budyniem na sypanym kruchym spodzie. Proste, pyszne ciasto z kwaśnym rabarbarem i kremowym budyniem, posypane kruszonką i cukrem pudrem. Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo prosty. Jego wykonanie nie sprawi nikomu trudności, przepis krok po kroku i Tobie pozwoli upiec pyszne ciasto z rabarbarowe. Mamy wiosnę, a więc przygotowujemy wiosenne wypieki. Ciasto z rabarbarem, ciasto(...)czereśniami. Każde z tych ciast można przygotować szybko i bez miksera. Aby ciasto sypane było kruche zamiast mąki i kaszy manny można użyć tylko mąki krupczatki. Ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem lub placek z rabarbarem, jak kto woli. Rabarbar to popularna roślina choć poza ciastem i kompotem niewiele można z niej przygotować . Przepisów na proste ciasto z rabarbarem jest
Dieta moja pasjaPrzepis na to proste ciasto z rabarbarem zawdzięczam sąsiadce Paulinie W ogóle to lubię bardzo dostawać od kogoś przepis do wypróbowania. To trochę tak, jakby ktoś wpuścił mnie do swojej kuchni Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, po które często sięgacie i chcecie się nimi podzielić, to z chęcią je przetestuję i wrzucę tutaj dla potomnych Wiosna to pora rabarbaru(...)tylko oczywiście. Ale na rabarbar czekamy w szczególności. Jako dziecko kochałam rabarbarowy kompot. Po poznaniu męża, doceniam ciasta z tymi kolorowymi łodygami. Dlatego w kwietniu i maju w naszej kuchni królują ciasta z rabarbarem, pod różnymi postaciami. Podaję przepis na ciasto podstawowy. To od was zależy, jak je wykończycie, czy kruszonką, czy lukrem czy cukrem pudrem. To idealny przepis
Mieszam w GarnkuNikogo nie zaskoczy rabarbar w drożdżówce czy w kompocie. Natomiast rabarbar połączony z mięsem spotkać możemy nieco rzadziej. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Szkoda, że rabarbar dostępny jest tylko przez krótki okres w ciągu roku. Swojego czasu myślałam o tym aby mrozić rabarbar jednak doszłam do wniosku, iż nie ma to sensu, gdyż po rozmrożeniu jego konsystencja nie jest zbyt(...)fajna. Jeśli chcemy korzystać ze smaku rabarbaru przez okrągły rok to polecam zrobić dżem. W sezonie rabarbar wykorzystujemy na świeżo. U mnie najczęściej ląduje w cieście, rzadziej w kompocie. Ostatnio znalazł soje miejsce także w daniu obiadowym. Sięgnęłam po mięso wieprzowe, które odpowiednio doprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem
mecooksSzał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę świetne! Polecam!Składniki:2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania) - w oryginale mąka chlebowa3/4 szklanki letniego mleka3 łyżki cukru2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko)1/4 łyżeczki soli60 g rozpuszczonego masła12(...)mąki dodajemy rozczyn i masę jajeczną, wyrabiamy ciasto podsypując mąką. Ciasto ma wyjść gładkie, elastyczne i nie może się kleić. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość.4. W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki.5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa AniTarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby
UgotujmyTo.plDzisiaj przepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często się robiło takie proste ciasta. Nie było wtedy internetu – wiem, że młodszym osobom trudno w to uwierzyć ale tak było i ilość przepisów, która krążyła w obiegu była mniejsza. Mniej było książek kucharskich(...)ciągle kawałek dobrego ciasta z owocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy
UgotujmyTo.plDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rabarbarem…Drożdżówki z rabarbaremSkładniki:500-550 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania suchy/instant, każde po 7g)250 ml tłustego mleka100 g masła2 jajka4 łyżki cukruKruszonka:100 g mąki krupczatki35 g cukru pudru50 g miękkiego masłaDodatkowo:3-4 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru lub innych owoców1. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i masłem tylko tyle
UgotujmyTo.pljuż tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej rutyny… choć naprawdę się staram. Mam nadzieję(...)będzie odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki. Blaszkę o wymiarach 26×33 wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.3. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w 0.5 cm kawałki.4. Mąkę na kruszonkę przesiać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcierać aż zrobi się kruszonka.5. Na ciasto wyłożyć rabarbar
UgotujmyTo.plCiasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :) Podczas pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. PolecamCzas pieczenia(...)czekoladową piankę 4 białkaszczypta soli1/3 szklanki cukru pudru1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 łyżeczki kakao Nadzienie około 1 kg rabarbaru 4 łyżki cukruWykonanieRabarbar kroimy w kostkę.Wsypujemy rabarbar do rondla, podlewamy delikatnie wodą i dodajemy ok 4-5 łyżek cukru. Dusimy rabarbar aż zmięknie ale nie rozpadnie się. Studzimy.Żółtka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Grabownica Starzeńska, gmina Brzozów, powiat brzozowski Zaczął się maj i czas już pomyśleć o wiosennych przysmakach. Kiedy widzę w sklepie rabarbar, od razu mam ochotę na kompot z rabarbaru i jabłek albo na placek z rabarbarem. Tym razem zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Grabownicy Starzeńskiej na kruche ciasto z rabarbarem(...)Poza klasycznymi trzema warstwami: kruchego spodu, podprażonego rabarbaru i słodkiej kruszonki ciasto ma jeszcze jeden mały dodatek. Jest to cienka warstwa dżemu bezpośrednio pod rabarbarem. Niby mały szczegół, ale może zmienić smak całego ciasta. Jeśli wybierzemy słodki dżem, kwaskowaty rabarbar będzie nieco zneutralizowany. Jeśli użyjemy dżemu bardzie kwaśnego, na przykład z porzeczki albo agrestu, smak rabarbaru będzie bardziej wyrazisty. Jeszcze
Trzeci talerzLody rabarbarowe z mleczkiem kokosowym. Domowe lody to powrót do czasów kiedy każdego lata robiło się w domu mrożone smakołyki. Idealny i delikatny różowy kolor pochodzi z kilku łodyg rabarbaru i buraka , ugotowanych by wydobyć ich cudowny smak i delikatną konsystencję. Domowe lody rabarbarowe z mleczkiem koksowym to istna letnia uczta dla naszych kubków smakowych. Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem(...)czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest świetne by utrzymać zdrowy układ trawienny i jednocześnie błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina K występująca w rabarbarze jest niezbędna do krzepnięcia krwi, silnych kości i utrzymania zdrowego serca. Rabarbar ma więcej przeciwutleniaczy niż jarmuż. Przeciwutleniacze chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rabarbar jest niskokaloryczny
Zdrowy Styl JoannyTarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem(...)Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityLubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki(...)maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu(...)domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu
Świat Ciastałyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :)Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie.Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli(...)150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać
Świat CiastaIdze maj, więc sezon na rabarbar można uznać za otwarty. Uwielbiam rabarbar, więc czekałam już z niecierpliwością na ten moment. Moja pierwsza rabarbarowa propozycja jest raczej tradycyjna, ale właśnie na taką odsłonę miałam ochotę. Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki:Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki(...)ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka około 2-3 laski rabarbaru Beza: 4 białka 130 g cukru pudru 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałowych Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Masło ucieramy z cukrem
Mania GotowaniaSezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc(...)mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól szczypta 500 g rabarbaru czerwonego 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 300 ml mleka 2 białka 100 g cukru 100 g kokosu Przygotowanie:Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło
Ala piecze i gotujeCiasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)wielkości. Ciasto jogurtowe z rabarbaremSkładniki:300g mąki pszennej300g jogurtu greckiego2 jajka 140g cukru50g masła1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej250g rabarbaru Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło stopić i pozostawić do ostygnięcia - rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki
Smakołyki BerenikiDrożdżowe bułki z rabarbarem Puszyste drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Mięciutkie drożdżówki z rabarbarem to iście wiosenny wypiek drożdżowy. Można wręcz powiedzieć, że rabarbar to domena maja. Ciasto drożdżowe z rabarbarem czy duży placek, czy małe bułeczki smakują wybornie. Słodkie maślane bułki drożdżowe i kwaśny rabarbar, super zestaw deserowy. Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem? Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Bułki(...)drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to przepis podstawowy. Można też zrobić bułki z rabarbarem i budyniem, z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar choć jest bardzo kwaśną rośliną, że pasuje do owoców mniej i bardziej słodkich. Kwaśny smak rabarbaru w drożdżówkach zawsze można złagodzić słodką kruszoną lub cukrem pudrem. Jak formować bułeczki drożdżowe z rabarbarem i jak długo piec? Zapraszam na przepis
Dieta moja pasjaKeto rabarbar pod kruszonką Rabarbarowej sagi ciąg dalszy Rabarbar wdarł się szturmem do mojego menu i ani myśli go opuszczać. Co ciekawe nigdy nie byłam jakąś wielką fanką rabarbaru … Co roku w sezonie zdarzało mi się z pewnością jakieś danie z jego udziałem, ale nie w takich ilościach jak w tym. A wierzcie mi – obecnie zdarza mi się go jeść(...)pychota. Niestety wszystko odbywało się w pośpiechu więc zdjęcia brak. Musicie uwierzyć mi na słowo… Dzisiaj natomiast przepis na najprostszą w świecie przekąskę z udziałem naszego bohatera, czyli keto rabarbar pod kruszonką. Robione już dwa dni z rzędu i to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu… Rabarbarowe parfait jako dekonstrukcja przepisu bazowego Na początku ustalmy jednak jedną rzecz – keto
Modern Cave GirlSzybki placek na maślance z rabarbarem to jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Wystarczy tylko szybko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć na tortownicę, poukładać dodatki - w tym przypadku rabarbar - i do piekarnika. Ciasto możemy także upiec z innymi owocami, ważne jest tylko, aby one nie były zbyt wilgotne. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie(...)także inne pomysły na rabarbar na słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szybki placek na maślance
Kulinarne przygody GatityKocham, uwielbiam i mogła bym jeść przez cały rok. RABARBAR ! Doskonały do ciast i deserów, idealny na kompot i konfiturę. Podany prosto lub w wyrafinowany sposób, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajmy ile tylko się da. U mnie rabarbar króluje w wersji "na słodko", bo tak lubię najbardziej. Słodycz ciasta(...)kwaskowatość oraz niezwykły aromat rabarbaru, to połączenie, które kradnie moje serce i zmysły. Lubię rabarbarowe wypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar
kolorowotorcikowopołączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja!Składniki:Kruche ciasto:2,5 szklanki mąki5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g margaryny3 łyżki cukru pudruPianka budyniowa:5 białek1 cukier waniliowy1 szklanka cukru2 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)szczypta soli Dodatkowo:ok 500 g łodyg rabarbaru 1/4 szklanki cukru pudruSposób przygotowania:1. Mąkę(...)zamrażalniku.2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru
Kuchnia domowa AniRobiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)Budyń(...)budynie wanilioweok 1/2 szklanki cukru1/2 kg rabarbaruSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.5
Kuchnia domowa AniinspiracjaSzczerze mówiąc.. to moje pierwsze spotkanie z rabarbarem. Zawsze uważałam, że jest on kwaśny, przez co nie dobry. Widząc akcję rabarbarową, stwierdziłam, że muszę coś wykombinować.Padło na ciasto. Wyszło przepyszne, delikatne, kruchutkie, wypełnione po brzegi rabarbarem.Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, bo moi rodzice rzucili się na nie jak szaleni. Wyszłam na chwilkę z kuchni, a ciasta(...)delikatnie mieszamy łopatką z masą. Formę (w miare małą, najlepiej okrągłą) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Staramy się w miarę równo ją wyłożyć. Na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy rozdrobnionym masłem i cukrem (według uznania). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem
CzarnawisienkaDziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka2(...)łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki oleju1 cukier waniliowy 3 laski rabarbaru 4 łyżki wiórków kokosowych cukier puder *Składniki na kruszonkę:185g maki100g cukru1/2 kostki maslacukier waniliowyWykonanie ciasta:Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.Rabarbar kroimu w plasterki.Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.Pieczemy w temperaturze
Kulinarne przygody GatityDżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie:Rabarbar kroimy
Kulinarne przygody Gatityjuż kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale zarówno w dżemie, jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka0,5 szklanki oleju1 cukier waniliowy1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbarukilkanaście niewielkich truskawek, zależy(...)puder do posypania Wykonanie :Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.Rabarbar kroimy w ukośne plasterki.Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 33 cm, wciskamy w nie rabarbar i truskawki.Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 minut.Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatitySezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto:100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka(...)misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.Kruszonka:250 g margaryny, 200g cukru, czubata szkl. mąki pszennej, 50g wiórków kokosowych.Składniki połączyć, palcami
Z miłości do słodkościlubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy czekoladowy spód oraz odrobina rabarbaru. Delikatna masa serowa z odrobiną czekolady oraz truskawkowego budyniu. A na wierzchu słodki mus z owoców. Przepis podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny(...)24cm.Masa serowa:1kg półtłustego twarogu, 100g białej czekolady, 3 jajka,3 łyżki budyniu truskawkowego, 250g cukru, 70g masła lub margaryny, 3 czubate łyżki śmietanki 30%, 5 łodyg rabarbaru, 100g truskawek, czubata łyżka cukru pudru. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować
Z miłości do słodkościUwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem, ale musiałam wymyślić też coś innego. Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem(...)szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 500 g rabarbaru. Wykonanie Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz cukrem waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto
Z miłości do słodkościtego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki 170g cukru(...)jajka 3 lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta
Przysmaki Karolki