Niedzielna tarta z rabarbarem. Robi się ją dosłownie kilka minut (poza czekaniem na ciasto, które odpoczywa w lodówce oraz pieczeniem). Jest bardzo chrupiąca, słodka, delikatnie kwaśna. Nie jest ona duża, ale warta zachodu! Zawsze możemy podwoić porcję i zrobić ją większą. Jest to idealna alternatywa dla osób, które nie posiadają formy na tartę. Zaskakuje wyglądem i smakiem. Składniki(...)szkl. mąki pełnoziarnistej 100g masła (u mnie osełkowe) 6 łyżek wody 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu Szczypta soli + 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem/ksylitolem i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy
Czarnawisienkakilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka 3/4 szklanki(...)cytryny Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym
Ciastkozercyciasto przypomina mi wakacje u babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia! Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta…. Składniki: Blacha 42/29 cm Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki pszennej typ 500 10 g suchych drożdży(...)jajka 300 ml ciepłego mleka 80 g stopionego masła 100 g cukru Szczypta soli ½ kg rabarbaru 50 g płatków migdałowych Kruszonka: 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dag mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła Sposób przygotowania ciasta: Mąkę mieszam z cukrem, suchymi drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, gdy zacznie odchodzić
Wanilia i KardamonTakie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał ;) :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Zaczyn: 1/3 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto: 300 gr mąki pszennej typ 420 40 gr roztopionego i ostudzonego masła(...)łyżki oleju 1 budyń waniliowy bez cukru (40 gr) Kruszonka: 60 gr masła 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru (razem z cukrem waniliowym) oraz około 600 gr rabarbaru + 2 łyżki mąki do obtoczenia go + 1 łyżka cukru 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy). 2. Do miski
Gotowanie...to proste !pyszny, wilgotny placek na pewno przypadnie niejednej osobie do gustu. Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, więc jeżeli nie macie dostępu do niego, to możecie upiec sam placek dodając jednak więcej gałązek mięty. Wyjdzie Wam wtedy taki cytrynowo-miętowy placek. Mi takie wilgotne placki bardzo smakują. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru trzcinowego(...)masła 250 g kwaśnej śmietany 12% 300 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rabarbaru 1 cytryna 1 torebka herbaty miętowej + 100 ml wody 2 gałązki mięty cukier puder do dekoracji masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wysmarować
Passions hobbies lifeMamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)łyżki śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia Nadzienie: ½ kg rabarbaru 10 dag malin Skórka otarta z ½ pomarańczy 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać proszek
Wanilia i KardamonKolejne ciasto z cyklu tych najprostszych. Tym razem jogurtowe a że mamy sezon na rabarbar więc z rabarbarem. Oczywiście można użyć też dowolnych owoców. Ciasto jest przepyszne i wilgotne, długo zachowuje świeżość składniki: 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 g) 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego, u mnie Rapso 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka(...)cukru 400 g rabarbaru + 1-2 łyżki cukru kruszonka 75 g mąki 75 g tartych migdałów Back Mit 100 g cukru 100 g zimnego masła Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce zmiksować składniki mokre czyli jogurt, jajka i olej. W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, proszek i cukier. Następnie połączyć
Monia miesza i gotujeOficjalnie ogłaszam rozpoczęcie sezonu rabarbarowego! Składniki: 100 g mielonych migdałów 200 g mąki pszennej żółtko 150 g zimnego masła łyżka śmietany 18% 50 g cukru trzcinowego 5 - 6 łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka(...)trzcinowy, żółtko, masło oraz śmietana 18%) szybko wyrabiam na kruche ciasto - spód tarty. Pomógł mi w tym malakser. Dobrze połączone składniki lądują teraz na minimum pół godziny w lodówce. Rabarbar obieram i kroję na drobniejsze kawałki. Zasypuję odrobiną cukru, tak by puściły sok. Dzięki temu będzie on mniej wilgotny w cieście. Ciasto rozwałkowuję, a następnie przenoszę do foremki starając się
Karczma HonoriettyMiałam w zapasie niezbyt ładne truskawki, dokupiłam rabarbar i zrobiłam dżem. Bardzo lubię takie połączenie słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Taki dżemik jest świetny do naleśników, gofrów i na kanapki. Składniki: • 1 kg truskawek • 1 kg rabarbaru • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki. • Wrzucić go do garnka z cukrem
To co kochamsmaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności od gustu i podniebienia. Mój chutney jest z rabarbaru, śliwek i moreli suszonych. Jest kwaskowy, bo specjalnie nie dodałam zbyt dużo cukru, ale można oczywiście dosłodzić. Taki chutney idealnie pasuje do mięs z grilla. Składniki(...)łodyg rabarbaru – 600 g • 1 cebula • 1 szklanka suszonych moreli • 1 szklanka suszonych śliwek • 1/3 szklanki octu winnego • 1/3 szklanki wody • 1/3 szklanki cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać rabarbar pokrojony w plasterki, morele
To co kochamLody z warzyw? Właściwie dlaczego nie, jeśli za główny produkt nadający smak całości kompozycji weźmie się rabarbar. Jeśli nie jesteście przekonani co do tożsamości rzewienia, zapraszam na blog zaprzyjaźnionej platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl ( https://lokalnyrolnik.pl/blog/rabarbar/#more-611 ), gdzie możecie poczytać o właściwościach i historii rabarbaru. Wróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru(...)śmietany kremówki – odrobinę masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła (około 15 -20 minut) do uzyskania papki. Ja używam patelni z powłoką teflonową. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier, a nie przestając gotować
Szybko Tanio SmacznieJeśli zostanie Wam trochę rabarbaru, albo chcecie spróbować go w innym wydaniu, niż słodki wypiek, to przedstawiam rabarbarowy syrop! Jest bardzo prosty i szybki przygotowaniu i na pewno będzie miłym urozmaiceniem :) Można rozcieńczyć go z wodą i popijać w ciepłe dni, lub dolać do lemoniady. Owsianka z nim też jest pyszna! Można też buteleczki, czy słoiczki z tym sokiem zachować(...)jesienne smutki lub długie zimowe wieczory i wtedy delektować słodko- kwaśnym smakiem późnej wiosny ;) Spróbujcie, jest genialny! Syrop z rabarbaru ok. 400ml syropu Potrzebujesz: 500g rabarbaru 200g cukru 200ml wody Sposób przyrządzenia: 1. Do wody dodaj cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 2. Do cukrowego syropu dodaj obrany i pokrojony w większe kawałki rabarbar- gotuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKompot z rabarbaru Składniki: 400 g rabarbaru 1 litr wody 4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier(...)pogrzać go na małym ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka
Aromatyczne PodróżePrzepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki(...)przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
e-PrzepisyKulinarne