rabarbar - 4427 przepisów (strona:114/296)

Duński kiermasz i duński deser. Idealny na upały 180

się teraz rozpiera na kuchennym parapecie między moimi orchideami i bazylią. A niech jej będzie na zdrowie! Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazuje się, że pod koniec lipca łatwiej kupić rabarbar niż truskawki. Trochę mi smutno, bo się tymi ostatnimi w tym roku zdecydowanie nie zdążyłam nasycić. Na pociechę kupuję bukiet kwaśnych łodyg, i przygotowuję z nich słodko-kwaśny syrop(...)pysznie - niezbyt słodko, delikatnie, a jednocześnie wyraziście. Mocno schłodzona miseczka takiej zupy to idealny deser, podwieczorek lub... Obiad, gdy jest naprawdę gorąco. Spróbujcie koniecznie! Zupa jogurtowa z syropem z rabarbaru Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka skyr 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 300 ml mleka syrop rabarbarowy: 250 g rabarbaru 50 g truskawek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszysty placek owsiano-jogurtowy z rabarbarem i malinami 120

dniach ciasto dalej wilgotne, świeże i pyszne. Mimo, że upiekłam dużą blachę i niewiele rozdałam (może 1/3?), szybko zniknęło. Bo jak się nie oprzeć słodko-kwaśnemu ciastu z rabarbarem i malinami? No jak? Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm: 7 dużych jajek (L) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka otrębów owsianych 2 łyżki mąki(...)proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub nieco mniej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g masła 135 g (6 łyżek) jogurtu naturalnego  szczypta soli 350 g rabarbaru 250 g świeżych malin 3 łyżki rodzynek oprószonych mąką pszenną cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem

Anioszek w kuchni
Kisiel po duńsku 139

udziału. Na początek mam więc jeden z ulubionych deserów mojego C. w nowej odsłonie. Tego typu kisiel bowiem pojawił się już na blogu; tym razem jednak zrobiony jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku(...)smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy w smaku i lekki - idealny na upały. Rabarbar jeszcze można kupić (ja mam pęczek w lodówce na jutrzejsze ciacho), więc spróbujcie koniecznie! Przepis znalazłam na blogu Sofies spisekammer , czy  też Spiżarka Zosi - jeśli komuś zależy na polskim tłumaczeniu. Kisiel rabarbarowy z orzechową kruszonką Składniki: (na 4-6 porcji) 600 g rabarbaru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O zapachu rumu i wanilii, a smaku rabarbaru z morelą i truskawką! 100 lat! 106

rustykalne ciasto zawiera wszystkie moje ulubione smaki. Jest słodko-kwaśne. Z ogromną ilością owoców, to co lubię najbardziej! Ma w sobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało(...)www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl. SKŁADNIKI: MASA Z OWOCAMI: - 60 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu - 1/2 laski wanilii (ziarenka) - 200 g obranego i pokrojonego w podłużne cienkie plastry rabarbaru - 5 moreli - 200 g truskawek Rozgrzej żeliwną patelnię i rozgrzej masło, dodaj rabarbar, wanilię i cukier, ciągle mieszaj, tak aby się równomiernie rozprażył, podlej rumem. Alkohol powinien odparować, pozostawiając

SMYKWKUCHNI
Nalewka z rabarbaru 663

Rabarbaru wszędzie pod dostatkiem więc pomyślałam że fajnie będzie go zanurzyć w alkoholu. Rabarbar uwielbiam pod każdą postacią więc i takie jego wykorzystanie może być rewelacyjne. Przepis podaję teraz abyście zdążyli zrobić a jak dojrzeje to wkleję resztę zdjęć. Po pierwszym próbowaniu jest super. Nalewka z rabarbaru. Rabarbar zalany alkoholem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 146

Troszkę chyba późno na ten przepis, bo rabarbar już się prawie skończył. Zagapiłam się, wybaczcie mi. Mam jednak nadzieję, że dostaniecie go jeszcze, bo warto upiec te drożdżówki. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy pojawił się już jakiś czas temu. Może więc ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto(...)nałożyć po sporej łyżeczce musu rabarbarowego. Wierzch obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Drożdżówki powinny lekko zarumienić się. Składniki dżemu rabarbarowego: 4 średnie łodygi rabarbaru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 200 ml soku pomarańczowego 1/2 – 1/3 szklanki cukru Rabarbar opłukać, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W głębszej patelni lub szerokim garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karmelizowany rabarbar 158

Cały rok czekam na jego pojawienie się, a gdy już jest - to nie mam dosyć. Ze smutkiem żegnam ostatnie czerwone łodygi. Tak. Rabarbar! Tyle możliwości. I ten smak , ten zapach. Kompociki, ciasta czy dżemy . Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się da. Zatem widząc miłą dla portfela jego cenę, kupiłam, ile udźwignęłam. Będzie się działo, a teraz coś, co przyda(...)się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził się znakomicie! Składniki: 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 pomarańcze garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy (choć nie jest to koniecznością). Kroimy na drobniejsze

Karczma Honorietty
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 161

Kochani! Jeszcze jedna propozycja na dłuugi weekend -  tym razem od Agi. Ale będzie zabawy w kuchni ;) Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Wykorzystajcie czas, kiedy można jeszcze skorzystać z tego dobrodziejstwa:) Dodam tylko, że jedząc rabarbar dostarczamy do organizmu witaminy A, C, E, a także potas, sód, magnez, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy i błonnik Nie tylko błonnik, ale i jego(...)cukru   1 jajko sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta 600 g jogurtu greckiego 500 g mąki pszennej   2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 pęczki rabarbaru Przygotowanie Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć. W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą

Kuchnia smaków
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce 297

Dziś przedstawiam przepis na pyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić(...)szklanki ricotty 1 1/2 szklanki serka twarogowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny Składniki na sos: 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki ¼ soku pomarańczowego ⅓ szklanki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: W celu przygotowania naleśników

karmelowy
Kompot z rabarbaru 133

Kolejny dzień upałów, więc nie mogło zabraknąć czegoś na ochłodę!! Składniki: 3-4 litry wody 1-1,5 kg rabarbaru cukier do smaku świeże listki mięty Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć, wypłukać i pokroić w kostkę. Im więcej mamy rabarbaru tym smak kompotu jest mocniejszy, a zarazem smaczniejszy. Wrzucić pokrojony rabarbar do gotującej się wody. Gotować, aż będzie miękki. Dorzucić

Malinowo w kuchni
Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan 174

szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… Składniki: 2 sery camembert 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej 2 łyżki orzechów pekan 3 suszone daktyle 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego malutka szczypta kardamonu 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni(...)posiekać. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka i wlać wodę. Dodać miód, cukier trzcinowy i kardamon. Gotować około 3 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale zachowa kształt. Sitkiem go wyjąć i odłożyć. Pozostały płyn gotować do konsystencji syropu. Następnie dodać orzechy, posiekane daktyle i ugotowany rabarbar. Delikatnie wymieszać. Ser camembert położyć na foli aluminiowej i zawinąć, tworząc

Oryginalny smak
Napój z rabarbaru i truskawek 163

Napój z rabarbaru i truskawek to pyszna propozycja na letnie dni. Znakomicie gasi pragnienie i jest w 100% naturalny! Rabarbar i truskawki to pyszne połączenie, znane od lat. Sprawdza się zarówno w wypiekach, jak i tego typu napojach czy np. dżemach. Chętnie wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Smacznego!     Składniki: 400 g rabarbaru 400 g truskawek(...)szklanka cukru 4 gałązki mięty 2 cytryny 500 ml wody Czytaj dalej... Artykuł Napój z rabarbaru i truskawek pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Nocna owsianka z chia, karmelizowanym rabarbarem i marakują 108

Uwielbiam owsianki na śniadanie a te z sezonowymi dodatkami szczególnie. Karmelizowany rabarbar jest przepyszny! W smaku słodko- kwaśny, delikatnie rozpływa się w ustach. Do tego marakuja, która przyjemnie chrupie w buzi a całość staje się niebanalna i smaczna. Składniki (na 1 porcję): 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki wody 100 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 1 marakuja(...)łodyga rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Płatki owsiane zalewam wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Jogurt naturalny mieszam z nasionami chia i również odstawiam do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rano mieszam napęczniałe płatki z puddingiem chia. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam

Mango Papaja
Crumble truskawkowo-rabarbarowe (bezglutenowe, wegańskie) 193

Pyszności: truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórków kokosowych. Mega prosty deser poleca się wszystkim, nawet tym dbającym o linię. Składniki (na dużą formę o śr. 28 cm): 750 g truskawek 650 g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 20 g cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 5 łyżek(...)oleju kokosowego 5 łyżek syropu z daktyli (lub cukru trzcinowego)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Truskawki umyć, odszypułkować. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki, wymieszać delikatnie z truskawkami i przełożyć do formy. Całość posypać cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. Kruszonka : do misy malaksera dodać wszystkie składniki i miksować, aż składniki się połączą

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne 243

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki(...)jajko szczypta soli 1 saszetka drożdży instant Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 630 50 g mączki ziemniaczanej 100 g masła 80 g cukru dodatkowo: 1 kg rabarbaru 2 garście truskawek lub malin   Wykonanie: składniki (mleko delikatnie podgrzać) na ciasto umieścić w misie robota i zagniatać. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i odkleja się od brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania