rabarbar - 4427 przepisów (strona:108/296)

Tarta cytrynowa z rabarbarem i truskawkami w bezie 143

Tarta cytrynowa z rabarbarem, to połączenie dwóch skrajnych smaków: kwaśnego cytryny i słodkiego bezy. Dodatkowo dla lepszych walorów smakowych dodałam rabarbar i truskawki. Do przygotowania mojej tarty wykorzystałam sok z cytryny Limmi . To świetny dodatek do ciast, deserów, napojów, czy też drinków. Można go kupić w tradycyjnych sklepach w całej Polsce (w tym sieci lokalne np. Sklepy Doroty), w dużych(...)cukru 100 ml soku z cytryny Limmi 2 budynie waniliowe z cukrem Owoce w bezie: 4 białka szczypta soli 200 g cukru 300 g truskawek 200 g rabarbaru 1/2 łyżeczki octu winnego białego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, posiekane nożem masło, żółtka i wodę, po czym zagnieść dłońmi jednolite ciasto

Passions hobbies life
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 129

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 200 g masła zimnego Rabarbarowe wypełnienie 600 g rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Składniki na bezę 4 białka 180 g drobnego cukru 1 łyżka mąki(...)białka na sztywno, następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, miksować jeszcze przez 2 minuty. Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1 cm, do rabarbaru dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce

KUCHNIA POLSKA
Rabarbarowa kostka bez pieczenia / Rhubarb cube without baking 138

Scroll down for recipe in English. Prosty deserek z rabarbaru, który poza oczekiwaniem na stężenie w lodówce, przygotujecie w mig. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się orzeźwiającą kwaskową kostką o waniliowym aromacie. Najlepiej smakuje oczywiście schłodzona, prosto z lodówki :) Składniki: (16 porcji) 600 g. łodyg rabarbaru 200 g. cukru 250 ml. wody 500 ml. śmietanki 30% 3 łyżki żelatyny(...)ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon zMadagaskaru Dr. Oetkera 32 szt. herbatników Dno i boki blaszki o wymiarach 25/20 cm. wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż 16 harbatników, jeden obok drugiego. Rabarbar pokrój na kawałeczki i wrzuć do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu około 5 minut (aż rabarbar zacznie się rozpadać). Wlej śmietankę

Delicious Place
Wytrawne galette ze szparagami i rabarbarem – tarta rustykalna 107

szparagi. I rabarbar. Ubóstwiam oba, więc czemu by ich nie połączyć? Wytrawne galette ze szparagami i rabarbarem z farszem serowo – migdałowym to danie wytrawne, ale ze słodkim twistem. Idealne do lekkiej sałatwki albo samo na przekąskę lub kolacje. Bo rabarbar smakuje nie Read More Artykuł Wytrawne galette ze szparagami i rabarbarem – tarta rustykalna pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Najprostsze drożdżówki z rabarbarem 115

Najprostsze drożdżówki z rabarbarem (łabałbałem) 💗 pyszne i proste. A z ogonków i brzydkich końcówek możecie zrobić kompot/lemoniadę 🤗 Składniki na 8 duuużych drożdżówek lub 12 mniejszych: 400 g mąki pszennej + 2 łyżeczki 40 g drożdży 2 łodygi rabarbaru 1 szkl. ciepłego/letniego (nie gorącego) mleka 1 jajko 50 g masła 1/2 szkl. erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 jajko/białko(...)masła wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, gładkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub mleka. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy ściereczką. Rabarbar myjemy, kroimy w małe kawałki pod ukosem. Po upływie czasu w rękach formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbijamy w ciasto kawałki rabarbaru. Smarujemy białkiem. Odkładamy

Czarnawisienka
Szybkie ciasto z rabarbarem 147

Uwielbiam ten czas kiedy można piec ciasta z własnymi owocami. Stary przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, który dostałam od babci nie ma sobie równych, dlatego w sezonie korzystam z niego bardzo często. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 4 jaja 0/5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej ok. 0.5 kg rabarbaru opcjonalnie cynamon do posypania wierzchu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Jajka krótko ubij, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy - miksuj aż do powstania puszystej masy (ok. 7min); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Dodawaj powoli olej ciągle miksując; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.  Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawaj

Prosty przepis na
Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką 107

chorują na celiakię, czy nietolerancję glutenu wybór płatków jest bardzo istotny. Jeżeli nie mamy uczulenia na gluten możemy użyć każdych płatków owsianych. Składniki OWOCE 700 g jabłek 300 g rabarbaru 50 g cukru sok z 1/2 cytryny 100 ml soku pomarańczowego KRUSZONKA 100 g płatków owsianych 50 g mąki migdałowej 30 g cukru 50 g masła Wykonanie KRUSZONKA Płatki owsiane(...)uzyskania kruszonki. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. OWOCE Jabłka myjemy, obieramy (lub nie), pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć (może pryskać) wlewamy

Tajemnice Smaku
Kremowe serniczki z musem rabarbarowym 105

Rabarbar pojawił się już na straganach. Najczęściej gotujemy z niego kompot, ale z rabarbaru można też przygotować pyszny mus który świetnie się sprawdzi w deserach czy wypiekach. I tak polecam  pyszny deser lub słodką przekąskę do przygotowania w prosty sposób z zaledwie trzech składników. 7 małych deserków Na mus rabarbarowy 500-600 gramów rabarbaru 50-60 gramów cukru Masa(...)serowa 250 gramów mascarpone 250 gramów sera twarogowego mielonego (z wiadereczka) 3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć i odciąć brzydkie końcówki, pokroić na półcentymetrowe plasterki zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godzinki aby puścił sok. Następnie przełożyć do garnka i gotujemy na małym ogniu do momentu aż zmięknie i się rozpadnie. Mieszamy co jakiś czas. Następnie studzimy. Gotowe

Andzia Pichci
Maślana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 113

Mega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru(...)Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 4 łodygi rabarbaru Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrami aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Do większej miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami i zamieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Jajka roztrzepać, razem z solą i masłem dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne

Smakołyki Asi
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 132

bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince(...)bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa

moj przepis na
Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem 85

Truskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach.  Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka, ale kiedy dodamy  kawałek startego imbiru otrzymamy dżem wyjątkowy. Składniki 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką) 1 kg truskawek 15 g startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny 350 g cukru (może być(...)więcej, zależy od słodkości truskawek) Wykonanie Truskawki myjemy,  odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Łodygi rabarbaru myjemy, nie obieramy, kroimy  w kostkę. Do  dużego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, przez kilka godzin często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje przelewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania