rabarbar - 4427 przepisów (strona:103/296)

Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką 179

Powoli rozpoczyna się sezon rabarbarowy. Rabarbar możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych ciast i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne krucho- drożdżowe ciasto z rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka(...)masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, Dodatkowo: 300g rabarbaru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z rumem ORZECH , 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dżem z rabarbaru z nutką imbiru, cynamonu i soku z limonki. 124

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiła zrobić kilka słoiczków domowego dżemu z nutką imbiru i cynamonu.Taki dżem nadaje się na kanapki a także do ciast i deserów. Często  domowe dżemy używam do ciast z masami, super się sprawdzają. Przygotowanie dżemu nie zabiera dużo czasu :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 563 g rabarbaru 1 cukier waniliowy  1 szklanka cukru(...)łyżeczka startego świeżego imbiru   50 ml soku z limonki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki przegotowanej wody ewentualnie 30 g dżemixu Wykonanie : Rabarbar obieramy z nitek i myjemy, kroimy na małe kawałki, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka najlepiej teflonowego przekładamy rabarbar, dodajemy imbir, cynamon, cukier, cukier waniliowy, sok z limonki i wodę.Dusimy na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
Batony owsiane z masa rabarbarowa czyli Slodki Czwartek odc.103 170

Czekałam na rabarbar tyle czasu, że teraz kiedy tylko coś chcę upiec od razu sięgam po to warzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli(...)łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Płatki mieszamy z maka , imbirem, solą i łączymy z rozpuszczonym masłem z cukrem. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy. Pieczemy ok 30 minut by się ładnie zrumieniło. Wyjmujemy z pieca. W czasie gdy ciasto się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 194

Już pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szkl cukru 4 żółtka 2/3 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 130 g masła sól szczypta(...)rabarbaru 1 łyżka cukru z wanilią 1-2 łyżki cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie

Ala piecze i gotuje
Kompot z rabarbaru 108

Rabarbar zawsze będzie przypominał mi smaki dzieciństwa, zawsze były robione z nim ciasta, ja często jadłam zanurzany w cukrze a przede wszystkim gościł na stole w postaci rabarbaru. Kompot z rabarbaru Składniki: - 1 kg rabarbaru - 3 litry wody - 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ok. 5 cm. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy

Kulinarne życie
Dżem rabarbarowy z cynamonem i kardamonem 82

Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre. Nie posiada on wprawdzie zbyt wielu wartości odżywczych- zbyt późno zbierany i często spożywany może wręcz szkodzić naszym nerkom. W młodych roślinach znajdują się niewielkie ilości witamin C, E oraz witamin z grupy B. Z czasem zwiększa się jednak stężenie kwasów jabłkowego, octowego, szczawiowego. Dlatego też rabarbar zbieramy najpóźniej na początku lipca, mimo(...)dalszego wzrostu rośliny. Korzystając z tego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam dżem z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany rabarbaru. Gotowi? Składniki na 2 słoiki 250ml: 500g obranego rabarbaru 200g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu Rabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy

Wrzosowa Polana
Jak mrozić rabarbar? 176

Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na ok 2 cm kawałki. Następnie rabarbar blanszujemy - zanurzamy na chwilkę we wrzącej a następnie zimnej wodzie. Zostawiamy na sitku do odcieknięcia. Porcje rabarbaru  - ok 0,5 kg - wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy tylko JEDNĄ warstwę! Gdy rabarbar zamarznie przekładamy do woreczka lub pudełka. Przechowujemy do 12 miesięcy. Polecam: Jak mrozić maliny(...)Placek z rabarbarem

Atlas Smaków
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 146

godziny. Przykryć je wilgotną ściereczką. Farsz (od razu napiszę, że zrobiłam zbyt dużo, bo chciałam zużyć wszystkie jabłka; wystarczy 1/3 zaproponowanej ilości) 70 dag jabłek 150g rabarbaru czubata łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa płaska łyżeczka zielonego kardamonu Jabłka i rabarbar obrać ze skórek. Rabarbar pokroić na drobne kawałki. Powinny być na tyle drobne, by po rozpadnięciu(...)przeszkadzały nam włókna. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka i rabarbar wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z rabarbarem – na szybko 107

Tego roku w moim ogrodzie wyrósł piękny rabarbar ( mam go w sumie drugi rok ). Zaczęłam od zrobienia ciasta, oczywiście na tym nie zakończę, dopiero się rozkręcam. Dzisiaj proponuję bardzo łatwe ciasto z rabarbarem, idealne do filiżanki pachnącej kawy. Składniki: 250 gram tłuszczu ( margaryna ) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 jajka 2 szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto(...)spore pędy rabarbaru ( może być więcej ) 2 łyżki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Typową prostokątną  blachę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Dżem rabarbarowy z pomarańczą i nutą wanilii 117

Kolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować. Składniki: 800 gram rabarbaru po obraniu 400 gram cukru 1 pomarańcza 1 op. cukru wanilinowego woda Wykonanie: Obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut. Po tym czasie rabarbar przecieramy(...)przez sito. Pomarańczę szorujemy, parzymy, ścieramy na tarce ( najdrobniejszej )skórkę. Następnie obieramy dokładnie aby pozbyć się białych osłonek. Wszystko razem z cukrem dodajemy do przetartego rabarbaru. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby nie masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsta. Gorący dżem nakładamy do wygotowanych słoików. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Placek z rabarbarem 178

Inspiracja : Moje Wypieki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 185 g masła 3 żółtka 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu z agrestu Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125 g masła Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki(...)owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180°C.  Blaszkę 33x23 lub tortownicę 25 cm wylepić ciastem. Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Rabarbar umyć i pokroić w 0,5 cm kawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć 2-3 min. Przelożyć rabarbar

Atlas Smaków
Crumble z rabarbarem 114

Pysznie kwaśne crumble z rabarbarem podane ze słodkimi lodami waniliowymi ;) Niebo w buzi :D Szybkie, łatwe, najlepsze jeszcze ciepłe :) Świetnie się je jadło, przeglądając przy okazji ofertę http://www.sklep.bestaudio.pl/ , muszę powoli zastanawiać się nad urodzinowym prezentem dla męża, bo tort mam już wybrany ;) Będzie kolorowo i zaskakująco ;) Tymczasem zapraszam raz jeszcze na rabarbarowe crumble, warte spróbowania, zapewniam ;) Składniki(...)porcje: 250 g rabarbaru 35 g brązowego cukru szczypta cynamonu + lody waniliowe Kruszonka: 40 g mąki pszennej 40 g płatków migdałowych 40 g brązowego cukru 50 g masła Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Foremki do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć rabarbar. Składniki na kruszonkę zagnieść między palcami, rozłożyć na rabarbarze. Piec w temperaturze

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 177

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z rabarbarem 207

Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką.  Zasmakują każdemu.  Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:)   Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około 100 g cukru  szczypta soli  2 jajka  125 ml oleju  250 ml mleka Nadzienie:  rabarbar  Kruszonka(...)olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość.    Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatamy, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągamy

Takie tam pichcenie
Ciasto z rabarbarem i pianką 169

się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt z białkową pianką. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki(...)mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania