Kompot podajemy schłodzony. Składniki : 3 l wody 80 dkg rabarbaru 20 - 25 dkg cukru Sok z cytryny ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : R abarbar myjemy, kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Na gotującą się wodę wsypujemy pokrojony rabarbar, mieszamy. Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie garnek(...)możemy dodać sok z cytryny. Kompot najlepiej smakuje na drugi dzień. Kompot możemy przecedzić przez gęste sitko, lecz ja nie cedzę , po prostu odlewam potrzebną ilość kompotu, a kawałki rabarbaru pozostają na dnie. Kompot z rabarbaru podajemy schłodzony. Rabarbar kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Kompot gotujemy 5 minut. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneCześć, dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia-czyli tym co każdy lubi :) Ciasto jogurtowe z rabarbarem zrobicie w kilka chwil. Przepis jest bardzo wydajny, z niewielkiej ilości składników możecie zrobić całą dużą blachę pysznego, pulchnego ciasta. Bardzo Wam je polecam, ponieważ smakuje wspaniale, jest delikatne, z chrupiącą kruszonką. Można(...)szkl oleju rzepakowego -3 łyżeczki proszku do pieczenia -3 jajka -niepełna szkl cukru KRUSZONKA -10 łyżek roztopionego masła -10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej -6 łyżek cukru -cukier waniliowy RABARBAR -ok 500g rabarbaru (można dać więcej) -2 łyżki bułki tartej -trochę cukru Rabarbar obieramy, kroimy, posypujemy cukrem i odkładamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę (trzeba
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunaleśnik, ni to pancakes, ot, taki duży placek z naleśnikowego ciasta (ciasto jest ciut gęstsze niż takie klasyczne naleśnikowe), z rabarbarem o waniliowo-maślanej nucie. Rabarbar oczywiście można zamienić na owoce, np. truskawki, cienko pokrojone jabłka, itd. Nie zawiera żadnych spulchniaczy. I pomimo tego, że potrzebna jest patelnia 20 cm, aby otrzymać okrąglutkie i spore placki, i trzeba smażyć(...)szybko się smaży. około 5 szt.: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka mąki, np. jasnej orkiszowej 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łodyg rabarbaru szczypta soli masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki, oprócz rabarbaru, zmiksować na gładkie ciasto, dodać rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki. Porcję ciasta (1- 1,5 chochelki) wylać na małą patelnię
Kraina Miodem PłynącaDzień dobry :-) Sezon na rabarbar trwa, więc korzystamy i my :-) Moje dzieci uwielbiają ciasta z jego dodatkiem. Ostatnio do gustu bardzo przypadło nam takie, które robi się szybciutko, a wychodzi rewelacyjne. Ciasto miesza się widelcem, przekłada na blaszkę, dodaje rabarbar i kruszonkę. Pieczemy i gotowe. Polecam, bo ciasto jest pyszne. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie do niego wykorzystać inne owoce. Miłego(...)cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 4 jajka M 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 kg rabarbaru 1. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i olej. Całość mieszamy za pomocą widelca do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy
kruche babeczkiPrzepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przygotowanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników trzepaczką i pokrojenia rabarbaru. Jest to ciasto z rodzaju „łyżką mieszanych” które po upieczeniu wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na większe foremki) Ciasto(...)rabarbaru + 2 łyżki cukru 2 jajka 100 g cukru (niecałe pół szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: Rabarbar pokrój na kawałki o grubości pół centymetra Zasyp 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na później
Słodki BlogZaczął się kolejny sezon rabarbarowy, więc musiało pojawić się nowe ciasto z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego również jabłka i orzechy włoskie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pyszne. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 5 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki oleju, 500 g słodkich jabłek, 300 g rabarbaru, 150 g orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki, dajemy do miski. Rabarbar płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki o grubości ok. 2 cm, dajemy do drugiej miski. Ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek
Bułka z ChlebemSezon na rabarbar trwa, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta drożdżowego. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar = połączenie idealne. Składniki: - 40 g świeżych drożdży - 550 g mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki mleka - 200 g cukru - 70 g masła - 2 żółtka - 1 białko - 8 lasek rabarbaru Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1/2 szklanki(...)ciepłe mleko oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aż całe masło się wchłonie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm , smarujemy go białkiem i wykładamy na nie pokrojony rabarbar. Odstawiamy jeszcze na 30 minut
Zainspirowana w kuchniDziś przepis na wiosenną drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto najlepiej zrobić za pomocą dobrego miksera, ponieważ jest dosyć luźne i będzie się bardzo kleiło do rąk. Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia: 30-40 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki) Ciasto drożdżowe: 170 ml mleka(...)drożdży suszonych 3 łyżki cukru (50 g) 300 g mąki 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 30 g miękkiego lub roztopionego masła Dodatkowo: 400 g rabarbaru Kruszonka: 50 g miękkiego masła 80 g mąki 40 g cukru * Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misie miksera
Słodki Blogbardzo ważnymi rysunkami, wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka(...)Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa maślana będzie już pulchna
Raj dla PodniebieniaCoś słodkiego na zbliżający się weekend. Słodki, urocze i na jeden kęs - babeczki wypełnione kremem o smaku rabarbaru zwieńczone słodka bezą włoską. Przed nami weekendowa rozpusta. ;) BABECZKI Z KREMEM RABARBAROWYM Składniki: babeczki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka krem: 3 łodygi rabarbaru (+1 łyża cukru i sok z 1/2 cytryny) 1 jajko 2 żółtka(...)pieczenia albo fasolką. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. krem: Rabarbar kroimy na kawałki zasypujemy 1 łyżą cukru i polewamy sokiem z cytryny. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z odrobiną wody,aby rabarbar się nie przypalił do dna. Kiedy
Bon appetit mon amiejagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki(...)truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 8 drożdżówek Składniki ciasto: – 370 g mąki pszennej typ od 480 do 550 – 170 ml letniego mleka
nietylkopasta.plLekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada. rabarbar 250 g mąka pszenna 113 g 3 jajka drobny cukier 125 g 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę ) Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w drobną kostkę(...)mąkę i delikatnie mieszamy. ( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) ) Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem. Pieczemy w 170 C około 50 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, obracamy na deskę i zdejmujemy papier. Jak ciasto przy rabarbarze jest zbyt wilgotne to wstawmy go jeszcze na chwilę
Smaczne mojedrożdżowe pamiętam z dzieciństwa, to najlepsze spod rąk babci. Jednak sprawdza się fakt, że to co najprostsze smakuje najlepiej. I tak do znanego mi drożdżowego ciasta dodałam pyszne połączenie rabarbaru i jabłek – jedno kwaskowe, drugie słodkie, idealnie do siebie pasują. Za sprawą takiego ciasta od razu robi się bardzo wakacyjnie, sezonowo i pysznie. Składniki (na dużą blachę około 20x30cm(...)pszennej pół szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 150ml letniego mleka 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła Na zaczyn: 30g świeżych drożdży łyżka cukru 50ml mleka 3 łyżki mąki Dodatkowo: 600g rabarbaru 2 słodkie jabłka łyżka cukru waniliowego łyżka cukru kryształ 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do oprószenia 2 łyżki soku z cytryny Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski
Smaczna Stronatalerz, tak jak kisielek czekoladowy . W czasach PRL-u był „luźniejszy” podawano go w miseczkach, bez wyjmowania go z nich. Proponuję właśnie taki kisiel z PRL-u. Kisiel z rabarbaru z truskawkami . Dla smaku dodałam rozmaryn, ale można go pominąć. 1 kg rabarbaru, 250 - 300 g truskawek, cukier, gałązka rozmarynu, 9 g mąki ziemniaczanej, 50 ml zimnej przegotowanej wody Rabarbar(...)umyć, odciąć końcówki, pokroić, wrzucić do garnka. Dodać rozmaryn. Zalać wrzącą wodą, tak aby tylko przykryła rabarbar. Gotować do miękkości. Truskawki umyć, odszypułkować. Przekroić każdą na pół, lub na cztery części, w zależności od wielkości truskawek. Ugotowany rabarbar przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Do mieszaniny dolać kilka łyżek gorącego rabarbarowego przecieru, wymieszać
królestwo garów