rabarbar - 4427 przepisów (strona:123/296)

Puszyste ciasto z rabarbarem ( każdy może go upiec ). 150

pieczenia 1 kubeczek cukru kryształu 15 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 3 całe jajka  1 kubeczek oleju rzepakowego Przygotuj dodatkowo : około 35 - 40 dkg rabarbaru umytego i pokrojonego na 2 cm kawałki ( najlepszy będzie rabarbar który ma czerwone łodygi, wtedy ładnie prezentuje się na cieście ) Składniki na kruszonkę : 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki(...)łyżką ( nie mieszamy ich mikserem ) na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ( 20 x 35 cm ) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką . Na ciasto układamy kawałki rabarbaru lekko je dociskając palcami. Do mniejszej miski ddddodajemy składniki na kruszonkę i zagniatamy rękami, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem- bez jajek! 189

mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera. Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek! Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu) , a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne. Polecam! blaszka 20 x 20 cm: 200 g rabarbaru (1-2 łodyżki) 1 i 1/2 szklanki(...)cukier i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników! Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje budyniu, a następnie pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu. Smacznego! Inspiracja: Wegan Nerd

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką 176

Mięciutkie, puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 3 jajka 50g świeżych drożdży 300ml mleka 100g masła 140g cukru szczypta soli Budyń: 400ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru pudru(...)żółtko Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 400g rabarbaru masło do wysmarowania blaszki 1 jajko rozkłócone do posmarowania cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę. 2. Budyń: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń. Następnie dodać żółtko, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z rabarbarem -uniwersalne 226

owocowy, proszek do pieczenia 1 łyżeczka 2 szklanki mąki Basia , kruszonka – 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju ,3 łyżki cukru kryształu . wyrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta . dodatkowo- rabarbar. 2 laseczki pokroić oczyszczony rabarbar drobno i ułożyć jak ciasto będzie już w blaszce .. Blaszkę kwadratową przygotować wyłożyć papierem do pieczenia . Biała czekolada musi być starta na tarce .Margarynę ucieramy(...)cukrem kryształem na jednolita masę potem dodajemy jajka ,serek ,czekoladę i na końcu mąkę i proszek do pieczenia . .Ciasto wykładamy do blaszki na to rabarbar i na koniec kruszonka ,wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp

Moje Wyroby
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 208

część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec gotowe gofry podawaj z musem jabłkowym i jogurtem kokosowym. Drugie śniadanie: Rabarbar pod kruszonką [614 kcal / W: 51 g / B:14 g/ T: 41 g] 3 łodygi rabarbaru 30 g mąki orkiszowej 4 łyżki erytrolu 20 g wiórek kokosowych 10 g nasion(...)słonecznika 30 g płatków owsianych 20 g oleju kokosowego szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rabarbar obierz, pokrój w kawałki. Przełóż go do miski, dodaj mąkę oraz łyżkę erytrolu. Do miski przełóż płatki owsiane, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe oraz erytrol i olej kokosowy. Wymieszaj składniki, aby wyglądem przypominały kruszonkę. Rabarbar przełóż do blachy do pieczenia, posyp go kruszonką. Piecz

365 dni dookoła kuchni
pyszne ciasto kruche z rabarbarem,budyniem, kakaową kruszonką... 166

Składniki: ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna(...)wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar. Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch. Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha

W Mojej Kuchni Lubię
Rabarbarówka na miodzie 1062

Sezon na rabarbar w pełni. Zastanawiałam się co z niego zrobić, tym bardziej że trochę go wyrosło. Nalewki z rabarbaru jeszcze nie robiłam. To mój debiut. Jest MOC ! Polecam. Składniki: Rabarbar 200 g miodu ½ l spirytusu Wykonanie: Rabarbar obieramy i wyciskamy z niego sok. ( Ja użyłam sokowirówki wolnoobrotowej, przepis jest na 500 ml soku ). Do soku dodajemy 200 g płynnego

Smaki Ewy
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i nutą wanilii 157

Rabarbar, truskawki, wanilia ... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować!  Gęsty, domowy kisiel z nutą wanilii, z rabarbarem i truskawkami, to bardzo prosty i lekki deser, który może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, bo czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu... 3-4 porcje: * rabarbar- 4 łodyżki * truskawki- 300 g (poza sezonem(...)nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 2 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżeczka Rabarbar i truskawki pokroić, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, aby puściły sok. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 5 minut. Wlać szklankę wody

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 121

opis Drukuj Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 313 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 50 g cukru pudru (5 łyżek) 1 jajko kruszonka 30 g mąki pszennej(...)łyżki) 20 g cukru pudru (2 łyżki) 40 g masła owoce 125 g rabarbaru (1 sztuka) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki

Przepisy na widelcu
Muffiny z rabarbarem 163

Składniki: (składniki na 12 sztuk) (szklanka 250 ml) mąka pszenna 250 g Cukier 1/2 szklanki Maślanka 3/4 szklanki Masło 120 g Jajka 2 Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Rabarbar 200 g + łyżka cukru Przygotowanie: Rabarbar pokroić w kosteczkę, zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce(...)wymieszać jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Mokre składniki połączyć suchymi. Na koniec dodać rabarbar zostawiając niewielką część do ułożenia na muffinach przed pieczeniem. Ponownie wymieszać. Przełożyć do papilotek udekorować pozostałym rabarbarem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również

Kulinarne przygody
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 153

Masło 250 g Cukier puder 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: Mleko 1l Budyń śmietankowy 2 x 40 g Mąka ziemniaczana łyżka Cukier 4 łyżki Owoce: Rabarbar 500 g + łyżka cukru Przygotowanie: Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się(...)zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier

Kulinarne przygody
Tarta z rabarbarem i bezą 137

Jest łatwa, szybka i zniewalająco słodka. Ja nie byłam w stanie zjeść więcej niż kawałeczka ale moi chłopcy uwielbiający słodkości szybko ją wykończyli do ostatniego okruszka:) Tarta z rabarbarem i bezą Ciasto - 300g mąki -200g masła - 100g cukru pudru Nadzienie -8 grubych łodyg rabarbaru Beza -3 białka - 6 łyżek cukru Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny(...)produkt, który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło. W tym czasie

Kuchnia Pełna Emocji
Domowe drożdżówki z rabarbarem 176

Mleko letnie 250 ml Mąka łyżka Cukier łyżka Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Jajka 2  Cukier 80 g Masło 100 g Sól szczypta Dodatkowo: Rabarbar 250 g + łyżka cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 60 g masła, 50 g cukru Lukier 2/3 szklanki cukru pudru plus łyżka, lub dwie gorącej wody. Jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem(...)godzinę. W tym czasie do miski wsypuje wszystkie składniki na kruszonkę i przeciskam składniki przez palce do uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki do schłodzenia do czasu wyrośnięcia ciasta. Rabarbar kroje w kosteczkę zasypuje cukrem i odstawiam. ( Jeśli kwaśność rabarbaru wam nie przeszkadza wystarczy pokroić w kosteczkę bez dodawania cukru). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych

Kulinarne przygody