rabarbar - 4427 przepisów (strona:126/296)

Szarlotka z rabarbarem na ucieranym ciescie 67

się przed kolejnym upalnym dniem. Ciasto proponowane tym razem, upiekłam jakiś czas temu, gdy jeszcze nie wzięłam rozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta przyniesiony z ogródka,  bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon(...)wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy obiecane było przyjaciółce, co to męża wielbiciela rabarbaru posiada, ale obietnica niedotrzymaną się stała. Moja rodzina o słodyczolubną ciocię niedawno się powiększyła, o czym wspominałam niedawno, a blacha okazała się za mała. Zaczyna się koszenie traw na osiedlowych przestrzeniach, pozarastanych na wysokość wzrostu mego. Lubię ten dźwięk ( niekoniecznie o 6 rano

Kronika Piekarnika
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką 85

Gotowe w : 2 h Rozmiar blaszki : 32X22 cm.   Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ(...)takie miałam ochotę. Składniki na masę owocową 60 dkg rabarbaru 40 dkg truskawek 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl soku z cytryny 20 dkg cukru Składniki na ciasto 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml) 20 dkg cukru 20 dkg masła 2 jajka 225 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki na kruszonkę 3/4 szkl brązowego cukru

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kompot rabarbarowy z jabłkiem 94

truskawek możesz dodać inne owoce. Nam akurat zostało kilka sztuk, więc dodałam je do kompotu, ale równie dobrze sprawdzą się gruszki, wiśnie czy nasiona granatu. Przepis na kompot z rabarbaru jest już na blogu, ale tym razem dodaliśmy jabłka i truskawki, dzięki którym zyskał piękny kolor i absolutnie genialny smak. Jednak cały sekret tego kompotu z rabarbaru tkwi w przyprawach(...)które znajdziesz w przepisie.  Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami. Kompot rabarbarowy z jabłkiem 6-7 łodyg rabarbaru 2 Jabłka Grójeckie kilkanaście truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 1 laska cynamonu, około 5 cm 1-2 goździki około 1,5 litra wody 1 czubata łyżka cukru lub do smaku Kompot rabarbarowy z jabłkiem przepis 1. Usuń

Cztery Fajery
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 147

napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże. Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny  z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej(...)świeżych drożdży 150 ml mleka w temp. pokojowej 2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 jajka  50 ml rumu kruszonka: 50 g zimnego masła 25 g cukru trzcinowego 75 g mąki 2 łyżeczki francuskiej przyprawy Quatre Épices* Do misy miksera wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe biszkopty z musem z rabarbaru i gruszki i kandyzowaną quinoą 151

porze roku deser z rabarbarem jest obowiązkowy. Połączyłam bezglutenowe biszkopty, które dostałam od rodziców z rabarbarem i gruszkom duszonymi z miodem, z dodatkiem białego wina, a na koniec zrobiłam kandyzowaną quinoę  :) Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 bezglutenowych biszkoptów 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 goździki 2 łyżki(...)miodu 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie:     Biszkopty łamiemy na kawałki i wrzucamy do słoiczków.     Rabarbar kroimy w plasterki, gruszkę w kostkę, dusimy je z odrobiną wody i goździkami, aż zmiękną, dodajemy półtorej łyżki miodu, dolewam wino i odparowujemy jeszcze przez chwilę. ciepły mus nakładamy do słoiczków.      Quinoę razem z miodem

Quinoa Raz!
Puszyste ciasto z rabarbarem ( każdy może go upiec ). 114

pieczenia 1 kubeczek cukru kryształu 15 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 3 całe jajka  1 kubeczek oleju rzepakowego Przygotuj dodatkowo : około 35 - 40 dkg rabarbaru umytego i pokrojonego na 2 cm kawałki ( najlepszy będzie rabarbar który ma czerwone łodygi, wtedy ładnie prezentuje się na cieście ) Składniki na kruszonkę : 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki(...)łyżką ( nie mieszamy ich mikserem ) na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ( 20 x 35 cm ) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką . Na ciasto układamy kawałki rabarbaru lekko je dociskając palcami. Do mniejszej miski ddddodajemy składniki na kruszonkę i zagniatamy rękami, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem- bez jajek! 146

mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera. Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek! Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu) , a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne. Polecam! blaszka 20 x 20 cm: 200 g rabarbaru (1-2 łodyżki) 1 i 1/2 szklanki(...)cukier i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników! Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje budyniu, a następnie pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu. Smacznego! Inspiracja: Wegan Nerd

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką 133

Mięciutkie, puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 3 jajka 50g świeżych drożdży 300ml mleka 100g masła 140g cukru szczypta soli Budyń: 400ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru pudru(...)żółtko Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 400g rabarbaru masło do wysmarowania blaszki 1 jajko rozkłócone do posmarowania cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę. 2. Budyń: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń. Następnie dodać żółtko, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z rabarbarem -uniwersalne 124

owocowy, proszek do pieczenia 1 łyżeczka 2 szklanki mąki Basia , kruszonka – 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju ,3 łyżki cukru kryształu . wyrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta . dodatkowo- rabarbar. 2 laseczki pokroić oczyszczony rabarbar drobno i ułożyć jak ciasto będzie już w blaszce .. Blaszkę kwadratową przygotować wyłożyć papierem do pieczenia . Biała czekolada musi być starta na tarce .Margarynę ucieramy(...)cukrem kryształem na jednolita masę potem dodajemy jajka ,serek ,czekoladę i na końcu mąkę i proszek do pieczenia . .Ciasto wykładamy do blaszki na to rabarbar i na koniec kruszonka ,wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp

Moje Wyroby
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 145

część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec gotowe gofry podawaj z musem jabłkowym i jogurtem kokosowym. Drugie śniadanie: Rabarbar pod kruszonką [614 kcal / W: 51 g / B:14 g/ T: 41 g] 3 łodygi rabarbaru 30 g mąki orkiszowej 4 łyżki erytrolu 20 g wiórek kokosowych 10 g nasion(...)słonecznika 30 g płatków owsianych 20 g oleju kokosowego szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rabarbar obierz, pokrój w kawałki. Przełóż go do miski, dodaj mąkę oraz łyżkę erytrolu. Do miski przełóż płatki owsiane, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe oraz erytrol i olej kokosowy. Wymieszaj składniki, aby wyglądem przypominały kruszonkę. Rabarbar przełóż do blachy do pieczenia, posyp go kruszonką. Piecz

365 dni dookoła kuchni
pyszne ciasto kruche z rabarbarem,budyniem, kakaową kruszonką... 123

Składniki: ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna(...)wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar. Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch. Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha

W Mojej Kuchni Lubię
Rabarbarówka na miodzie 1014

Sezon na rabarbar w pełni. Zastanawiałam się co z niego zrobić, tym bardziej że trochę go wyrosło. Nalewki z rabarbaru jeszcze nie robiłam. To mój debiut. Jest MOC ! Polecam. Składniki: Rabarbar 200 g miodu ½ l spirytusu Wykonanie: Rabarbar obieramy i wyciskamy z niego sok. ( Ja użyłam sokowirówki wolnoobrotowej, przepis jest na 500 ml soku ). Do soku dodajemy 200 g płynnego

Smaki Ewy
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i nutą wanilii 113

Rabarbar, truskawki, wanilia ... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować!  Gęsty, domowy kisiel z nutą wanilii, z rabarbarem i truskawkami, to bardzo prosty i lekki deser, który może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, bo czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu... 3-4 porcje: * rabarbar- 4 łodyżki * truskawki- 300 g (poza sezonem(...)nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 2 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżeczka Rabarbar i truskawki pokroić, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, aby puściły sok. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 5 minut. Wlać szklankę wody

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania