Kolejny przepis na pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy. Tym razem uwielbiane przez wielu biszkopciki z galaretką, polane czekoladą, czyli po prostu delicje :) Przygotowane na mące owsianej, zdecydowanie bardziej kruche niż oryginalne! Do tego galaretka bez cukru i polewa z oleju kokosowego i naturalnego kakao. Biszkopciki: 3 jajka 70 g mąki owsianej 1 łyżeczka miodu Białka ubić na sztywno, dodać(...)jednym żółtka i miód. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką lub szprycą nakładać ciasto, formując okrągłe ciasteczka. Piec 10 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Galaretka: 750 ml wody 4 łyżeczki żelatyny 1 smaker do wody Bolero o dowolnym smaku* Wodę zagotować, przelać do miski, dodać żelatynę i smaker. Wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do prostokątnej formy, odczekać
Chocolate Muffin BlogNa początku jako, że się rozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w
Dzieje kuchennej WiewióryDo świąt jeszcze daleko, ale ja postanowiłam, wcześniej dać kilka propozycji słodkości na tę okazje. Ja uwielbiam Boże Narodzenie, dla mnie jest to czas magiczny, sam
Moje pyszne gotowanieTarta jogurtowo-budyniowa z jagodami jest bardzo smaczna, delikatna w smaku, do tego rewelacyjnie wygląda. Dodatkowo posypałam tartę cukrem pudrem z hibiskusa, na który przepis znajdziecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przezroczyste galaretka rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia. Na spodzie blachy układamy gofry. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy(...)takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest pysznie! Smacznego
Ostra na SłodkoDzień dobry :-) Jak ten czas szybko leci. Dopiero był poniedziałek, a już mamy piątek. Dawniej mi tak nie leciał, a teraz strasznie. Wy też tak macie
kruche babeczkiCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladowy listki świeżej mięty *ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru Przygotowanie: Na dno pucharka kruszymy ciasteczka (moje są bardzo delikatne i kruche), zalewamy je zaparzoną, przestudzoną kawą (nie zimną). Serek przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie łyżką z syropem amaretto. Serek nakładamy na kawowe ciasteczka. Wierzch całego deseru polewamy
Słodkie okruszkiSerniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować z mrożonych owoców(...)sera zmielonego w kubełku 3 jajka 1/2 szklanki malin w cukrze 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek śmietany kremówki spód 200 g kruchych ciasteczek 75 g masła polewa 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek soku malinowego + ewentualnie 2-3 łyżeczki wody ewentualnie posypka gwiazdki do dekoracji Na samym początku rozpuścić masło. Ciasteczka pokruszyć
UgotowaćDzień dobry :-) Piąteczek już mamy, fajnie bo weekend przed nami. Ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto z masą krówkową, bananem i dżemem z
kruche babeczkiPrzepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że
Oryginalny smaklukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami 10. Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami
IzabelawkuchniDomowe eklerki z bitą śmietaną i truskawkami zamarzyłam sobie ostatnio do kawy. To pyszne, lekkie ciasteczka z ciasta parzonego. Nie wymagają skomplikowanych składników ani przyrządów. Wystarczą dobre chęci i nieco ponad godzinka wolnego czasu. Naprawdę!. Ciasto parzone jest bardzo wdzięczne w obróbce. Moje eklerki przełożyłam bitą śmietaną i dodałam kilka plasterków świeżych truskawek. Wiem, że truskawki nie smakują(...)roku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI
Pieguskowa KuchniaUrocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny(...)śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina mleka lub białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem
Wrzosowa PolanaRustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było
Poezja smaku