pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:922/1162)

Szybkie oponki jogurtowe 207

którego zawsze u mnie dużo na półkach lodówki. Jogurtowe oponki są równie smaczne, a ich wykonanie nie przysporzy Wam kłopotów. Wystarczy kilka składników i już można się zajadać tym pysznym deserem. Spróbujcie. A jeśli wolicie inne tego typu słodkości zapraszam Was na przepis na faworki lub szybkie mini pączki waniliowe. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 małe jajka(...)mieszamy np. łyżką. Po czym dosypujemy powoli mąkę mieszając (lub wyrabiając dłonią), aż do uzyskania jednolitej masy. Ilość mąki zależy od użytego jogurtu, w większości przypadków wystarcza 21/2 szklanki, ciasto nie może być zbyt twarde. Lepiej zostawić lekko lepiące, wówczas podczas wałkowania podsypujemy je delikatnie mąką. Blat oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Jeśli nam się

Słodkie okruszki
Placki z jajek i żółtego sera 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, a zainspirowałam się nim stąd ( klik ). Kiedy ujrzałam te placuszki - od razu wiedziałam, że są pyszne. I wcale się nie myliłam - już po 15 minutach miałam je na swoim talerzu. W końcu jestem miłośniczką wszystkiego co z sera/z serem... Placki są zadziwiająco delikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy(...)proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Chleb z serkiem wiejskim. 214

Dziś polecam Wam mięciutki, wilgotny, pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem serka granulowanego (wiejskiego). Dla nas bomba! Idealny zarówno na kanapki, jak i dodatek np. do bigosu. Bardzo nam posmakował i wiem, że będę go często piekła. Polecam! Składniki na chleb z serkiem wiejskim: 25 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 190 ml bardzo ciepłej wody 1 łyżka cukru(...)serkiem wiejskim i również dokładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręcznie. Mieszanie (lub wyrabianie) nie powinno trwać dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.      Wyrośnięte ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 154

Już pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę

Ostra na Słodko
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 176

Pyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem(...)sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto

codojedzenia
Batoniki energetyczne 203

zdrową porcję energii. Tak powstały energetyczne batoniki musli. Są to batoniki, które nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, ani jakichkolwiek umiejętności kulinarnych, a co najważniejsze są pyszne i zawsze się udają :) Z poniższego przepisu wyszło mi 16 dużych batonów . ~ Energetyczne batoniki musli ~  Składniki: 300g płatków (u mnie owsiane) 150g suszonej żurawiny 80g pestek dyni 60g wiórków kokosowych(...)pieczenia i mocno ugniatamy, szczególnie przy brzegach. Pieczemy w 180*C przez około 18-20 minut.Po tym czasie wyjmujemy formę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na batoniki. Smacznego :)  Pakunek dla siostry

Kuchenny Skrawek Nieba
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 154

Pyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, następnie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość). Jeśli przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 154

pezentuję pochodzi z bloga  Moje Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam(...)minut w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły". Do sporej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól. Dodajemy mleko, jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczone maslo. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do podsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń

Zawsze głodna!
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 206

Chrupkie warzywa i kremowy beszamel to połączenie idealne. Przygotowywałam je już w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak  tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła(...)jednolitą masę dolać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo

DefinicjaSmaku
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 218

pierwszy plan. Ale wrócą. Tak, jak ja wracam tutaj, najpierw raz w tygodniu zaglądając na Wasze komentarze, później po jakiś przepis, który wyleciał z głowy, a teraz z pysznym chlebkiem. A teraz spójrzcie, w jakim doborowym towarzystwie dane było mi dane piec! Oprócz Amber , udział wzięły: Anna - Życie od kuchni Anna Maria - Kucharnia Aga - W sezonie Margot - Kuchnia Alicji Atina(...)świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong to zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego strukturę niezwykle delikatną i wilgotną. Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy

Kuchnia Prezydentowej
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 175

wyprawiła w podróż. Wielka radość i parę słonych kropli wzruszenia... Zostawiam Was z rustykalną pizzą z karmelizowaną cebulą i fenkułem, który przebył sporo kilometrów, by doczekać się wyjątkowo pysznego zakończenia. Nie jedną łzę uroniłam nad tą pizzą, ale uwierzcie mi - warto było! Zanim jednak spróbujecie, napiszcie mi o najbardziej zaskakującym prezencie lub przesyłce jakie dostaliście. Wybiorę jedną osobę, której prześlę(...)cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką

KUCHARNIA
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 180

Raspberry Pear - "owocowa kompozycja łącząca słodycz gruszki z leśnym aromatem" To od niej zaczęłam testowanie. I właśnie przy niej przeżyłam pierwszy szok i zachwyt, że herbata może być tak pyszna! Po zalaniu torebki wodą, owocowy zapach rozszedł się po całym mieszkaniu. Z każdym łykiem odkrywałam w niej coś nowego - smak gruszki, maliny, jabłka. Jest słodka, wyczu walny jest również kwaskowy(...)rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory. 3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw" Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja

Szefowa kuchni
Razowe krakersy, chlebki 118

Dzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się  szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną(...)składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić) - w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód - połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto - zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - gotowe ciasto dzielimy na części 3-4 - natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy

Basia w kuchni
MUFFINKI ZE SNICKERSEM. 173

Małe co nieco chodzi za Tobą jak cień. Chodzi i kusi. Coś niewielkiego, słodkiego i pysznego. Coś czekoladowego, by wzmóc produkcję endorfiny i serotoniny, by poprawić nastrój w ten szarobury, mroźny dzień. Coś, co wywoła ciepły na twarzy uśmiech i uczucie błogostanu. Coś, co nie wymaga wiele wysiłku. Może muffinkę? MUFFINKI ZE SNICKERSEM. /własny;/ na 12 muffinek 2 szklanki(...)tylko do połączenia składników, nic dłużej. Szykuję 12 papilotek (jeśli są dość cienkie i miękki, kłaść podwójnie,  a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym ciastem.  Tak przygotowane babeczki wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekę około 20-23 minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić

W kuchni Karmel-itki
Crumble bananowo-jabłkowe z kukurydzianą skorupką 153

Lubię moje studia. Trzy dni wolnego, dwa dni nauki i ta nauka na studiach magisterskich, cóż.. sami wiecie. Dodam, że jestem na studiach dziennych, państwowych

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania