pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:923/1162)

Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą. 178

Pierwszy w tym roku wypiek z kwiatkami lawendy i cukrem lawendowym zaliczony. Upiekłam z ich dodatkiem ciasteczka. W kuchni unosił się niesamowity zapach lawendy. Ciasteczka smakują pysznie, są lekko chrupiące, wyczuć można delikatną nutę lawendy. Zapewniam Was, że warto się przełamać i spróbować je upiec. Nawet nie trzeba dodawać tyle suszonej lawendy. Można zrobić te ciasteczka bez kwiatków lawendy albo(...)masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wielkanocne babeczki - Friandy Garego z MasterChef Australia 135

ostatnich dnia otrzymaliśmy ogromną przesyłkę od Bakalland z mnóstwem ich bakalii, więc przymniej skromną część z nich mogliśmy wykorzystać do przygotowania tych babeczek. Z całego serca polecamy! Są pyszne! Składniki: (7 babeczek - foremki o średnicy ok. 10 cm) 8 białek z dużych jajek, 120 g mielonych migdałów, 120 g mąki tortowej, przesianej, 250 g cukru pudru, przesianego, szczypta soli(...)mąkę oraz cukier puder, wymieszać i zrobić wgłębienie. Do przygotowanego wgłębienia wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć

Plate of Joy
Miodowe muffinki owsiane z bakaliami :) 135

Pyszne! I już! :D Przyjemnie słodkie, ale nie przesłodzone. Naturalną słodkość muffinek otrzymałam dzięki dodaniu miodu od Miody Polskie , a także całej pomarańczy, banana i bakalii :) Muffinki wyszły chrupiące na zewnątrz i lekko wilgotne, mięciutkie w środku :) Mają subtelny aromat pomarańczy, a całość pachnie słodko-owocowo :) Składniki (10 muffinek): 150 g płatków owsianych 50 g mąki z amarantusa 1 duża(...)skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę.  Gotowe ciasto przelej do muffinek (najlepiej silikonowych). Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarniste ciasteczka z dynią i orzechami! / dla gości 143

Uwielbiam mieć w domu coś pysznego, coś wyjątkowego i smacznego dla niespodziewanych gości. Pełnoziarniste dyniowe ciasteczka z dużą ilością ziaren, z dodatkiem miodu, rozgrzewającego imbiru i kardamonu. Ciasteczka można po upieczeniu przechowywać z metalowej puszcze nawet do dwóch tygodni. Jak w domu pojawią się niespodziewani goście, możecie uraczyć ich do kawy błogimi ciasteczkami ;-) Nie dość, że zdrowe to jeszcze trudno(...)gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej mąki do ciasta na ciasteczka - wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj masło musi być prosto z lodówki) - ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne - ciasto włóż do lodówki

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 176

Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak w lodówce była tylko mleczna czekolada - czemu nie? Wyszło pysznie. Smak tych drożdżówek naprawdę pozostaje w pamięci jako niesamowite wspomnienie smaku. Sprawdźcie moje słowa i zróbcie je w domu, a potem czekam na komentarze ;) Składniki(...)rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt

Blondynka Gotuje
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 210

ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30 minut do delikatnego wyrośnięcia. Po ok.30 minutach ciasto ponownie zagniatamy, następnie wyrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok.4cm. Każdy "wałek"  rozcinamy ostrym nożem na cztery, dość równe kawałki(jak na zdjęciu).  Paluszki smarujemy białkiem, z każdej strony oprószamy solą morską(...)serów i zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i przyprawiamy. (Sos ten jest świetną alternatywą dla dipów na bazie serków topionych, mozarella nadaje mu delikatności i nie jest on przesadnie serowy.) Pysznego chrupania! (; W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis - życie ze smakiem! Polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 216

trochę się rozchmurzył. Co do fiołków.. Całe gromadki rosną przed budynkiem w którym mamy zajęcia z pszczelarstwa i miodownictwa. Aż prosiły żeby je stamtąd zabrać i zrobić coś pysznego. Żmudna robota przy tych małych kwiateczkach, ale efekty niesamowite. Chyba nawet lepsze niż można się było spodziewać. No to przejdźmy do rzeczy! Składniki na fiołki w cukrze: Fiołki (ilość zależy(...)wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego

Symfonia Smaków
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 231

Pillars of Eternity często określany jest duchowym następcą kultowych gier cRPG, takich jak Baldur’s Gate, Icewind Dale czy Planescape: Torment. Dzieło Obsidian Entertainment faktycznie zasługuje

Nerds Kitchen
Pączki tradycyjne mojej babci 185

Pączki, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babci zawsze je piekła i były po prostu pyszne. Mięciutkie, pulchne, a  po naciśnięciu wracały do swojego okrągłego kształtu. Podkradałam jeszcze ciepłe mimo, że babci mówiła że będzie bolał mnie brzuch. Zawsze były zjedzone co do jednego, gdyż na drugi i trzeci dzień też są bardzo dobre. Robiłam je wiele razy z tego(...)dodać masę jajeczną, zapach, spirytus, a następnie gorące mleko i zarobić. Dodać drożdże i wyrabiać, aż będą się robić pęcherzyki. Dodać oliwę lub gorące rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu formować pączki i nadziewać marmoladą. Ja robię

talerz przyjemności
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 152

naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od  Naturalnie Zdrowe I wiem już, że ten właśnie chleb będzie u mnie gościł na wigilijnym stole. Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można go jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna słonecznika- są to ziarna świeże(...)drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka żytnie słodzone daktylami 139

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Bajka o jedzeniu. Ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją pszenicy. Natomiast masło klarowane pozbawione jest alergenów - takich jak laktoza czy kozeina. Cudownie kuszą zapachem a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie(...)daktylami. Dodać cukier, jajko i masło. Całość dokładnie wymieszać (zrobiłam to dłonią) do uzyskania konsystencji miękkiej plasteliny. (W zależności od potrzeby można dodać odrobinę mąki lub masła.)   Ciasto rozwałkować i powycinać z niego dowolne kształty. (Mi wyszło 31 serduszek.)   Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut

Di gotuje
Buraczki na zimę 301

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około(...)przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć ściereczkę, na to postawić słoiki

moj przepis na
Półkruche ciasteczka guziczki 178

rękoma.   Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.   U mnie są to duże guziki, wykrajane małą szklanką. Następnie zrobiłam okrągłe wgłębienia(...)przyspieszyć proces kruszenia. PIEKŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia - Ciastka korzenne Sama słodycz u Asi - Kosmiczne oczka Moje wypieki i nie tylko... - Ciastka pieczarki Kulinarne szaleństwa Maniusi - Migdałowe ciasteczka Izioni pyszne smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą  Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe  Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem

Grunt to przepis!
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 159

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku(...)minut. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy do wyparowania wody. Gdy „sos” się zredukuje doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym i w miarę potrzeby solą – do smaku. Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera wbijamy całe jajko, dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki i czosnek. Miksujemy na gładką i puszystą masę. Do większej miski przesiewamy obie

mojewypiekiinietylko
Tort confetti 226

Tort, który przygotowałam na urodziny męża. Bardzo wysoki, z pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem limonki i wanilii. Smakował świetnie, a wyglądał jeszcze lepiej ;) Orzeźwiający, nie za słodki, krem bardzo dobrze się trzyma, nawet w takie upały ja teraz, kiedy ma się tylko ochotę, by wskoczyć do basenu, ja już swój kupiłam, polecam http://s-mumo.pl/baseny-ogrodowe,c11.html , duży wybór, szybka realizacja zamówienia(...)proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie wymieszać, wsypać kolorową posypką i delikatnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170 minut przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe dwa blaty. Krem śmietankowy: 250 g mascarpone

Domowa cukiernia Ewy
łatwa, tania, smaczna deserowa czarna porzeczka na zimno... 234

Składniki: galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czarna porzeczka 2 szklanki, jogurt gęsty 380 ml, cukier 4 łyżki, czarna porzeczka 2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, herbatniki 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 134

kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się(...)studzimy.      Chłodne babeczki dekorujemy kremem (np. rękawem cukierniczym), na wierzch wykładamy łyżeczkę sosu z orzeszkami. Najlepsze są świeżutkie, choć po nocy w lodówce są nadal pyszne

Rozpustne gotowanie
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 277

muszę przyznać, że na jednym cannolo trudno poprzestać :) No dobra, dosyć tych żartów :) Czym się tak zachwycam? Ano rurką z kremem, ale nie byle jaką - chrupiącą, kakaową, wypełnioną pysznym nadzieniem z domowego serka ricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki(...)Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę

Domowa Cookierenka Agi
Nocne bułeczki 93

celebracją czasu spędzonego z rodziną i nie wyobrażacie sobie by nie było wyjątkowo,ten przepis jest właśnie dla was.Bułeczki są niezwykle łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne,więc zachęcam i was do wypróbowania tego fantastycznego przepisu.Oczywiście można je przygotować zawsze,gdy ma się 15 minut wieczorem i ok.60min.rano. Bułeczki zostały już sprawdzone przez kilka blogerek.Ja znalazłam(...)ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem i owijamy z wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden koniec przekładamy przez supeł górą,drugi dołem.Układamy

Wielki apetyt
Omleciki 128

Zapraszam dzisiaj na pyszne omleciki według przepisu Ani Starmach z książki Pyszne 25 .    Takie omleciki można podać jako deser lub danie na obiad  szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś innego :)   Składniki : 1 cukier waniliowy 8 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek mleka szczypta proszku do pieczenia ( tylko wtedy gdy pieczemy w piekarniku , jeśli(...)poczekaj aż się rozpuści  , nakładaj porcję omlecików . Smażymy na złoty kolor z obu stron .  Pieczone w piekarniku;  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Omleciki podałam ze zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z deserem mleczno ryżowym . Wy swoje placuszki możecie podać z czym lubicie

Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 226

Dalszy ciag ciasteczek adwentowych.Talarki marecepanowe lub marcepanki,jak nazywalismy je w domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly  z nimi konkurencji.Sama nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 156

Witam wszystkich w Nowym Roku! Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo. Wam dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 235

Witajcie kochani. Ostatnimi czasy zafundowałyśmy sobie małą przerwę. Cóż.. początek pochmurnej, jesiennej aury aż prosi nas o chwilę oddechu i błogiego lenistwa. Ale z dniem

Symfonia Smaków
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 169

najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga   Pieczarka Mysia , z tym, że ja  nie dodawałam do chleba nasion słonecznika.  Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony 10-12 godzin(...)Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania