osób będących na diecie bezglutenowej. Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada. Na szczęście moja rodzinna przywykła i to zaakceptowała... Wracając do placków... Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód. Idealne połączenie smakowe sprawiło, że zniknęły szybciej niż mogłam się spodziewać. Sami spróbujcie - polecam! (około 16 sztuk) 50g ziaren amarantusa(...)jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Ich lekkość i puszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. A tak nawiasem - to cydru absolutnie nie czuć, więc ciastka spokojnie nadają się dla dzieci. Użyjcie ulubionej marki, bo nie chcę Was namawiać(...)proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem. Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeświeże, polskie truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać, ale do tych babeczek śmiało można wykorzystać mrożone owoce :) Pyszne, mięciutkie babeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo, a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :) Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść
Domowa cukiernia EwyKrokiety z mięsem i kapustą 2016-04-07 21:49:45 Ilość porcji: 12 Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe(...)smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco
Wędrówki po kuchniZłota polska jesień;-) Za oknem słońce i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze(...)minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać. Wymieszałam je z ciastem. Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki. Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem. Smacznego
potrawyregionalnejest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze sie udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje(...)całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie(...)łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia
Słodkie okruszkiBardzo puszyste, korzennie pachnące, z kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki. Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka(...)soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym
Pyry na GazMięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g miodu 60 g masła(...)pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać
Ala piecze i gotujedodawanie liści wiśni do gotowania. Ale ja w mojej konfiturze wykorzystałam świeże zerwane owoce i nic z nimi nie kombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii(...)przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1
Ania i Marcin gotująKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna Pyzaosób. Ogólna zasada jest jedna. 1/2-1 cukinii, jajko + 100 gr serka na jedzącą głowę Z powodu lekkiego braku cukinii, wyjątkowo dałam tylko 1 do zapiekanki, ale i tak była pyszna. W wersji standard, wylądowałyby dwie cukinie. Co prawda w przepisie jest parmezan i zwykle jego daję do środka, ale sprawdzi się każdy inny ser żółty. Uwaga, przed wyjęciem zapiekanki, warto(...)Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/lekka-zapiekanka-cukinii-pomidorkami/ BosowKuchni Artykuł Lekka zapiekanka z cukinii z pomidorkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuProsty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste. Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)przypadku u\u017cycia szynki parme\u0144skiej (lub innej d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka
KucharzycaPuszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu 3 jajka / białka(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
cool and mintyoliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne(...)dodać więcej mąki i zredukować ilość białka jaj , dałyśmy więc 2 żółtka i 2 całe jajka. My zrobiłyśmy tym razem z mąką schar uniwersalną (dodałyśmy więcej mąki, ale wyszły pyszne). Wersja bezglutenowa najlepsza jest na świeżo. Bardzo szybko czerstwieją, ale to im nie przeszkadza. OPONKI są rewelacyjne. Nie jest to przejaw próżności z naszej strony, a obiektywna ocena sytuacji
Wypisz WymalujChleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników(...)misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką. Piekarnik nagrzewamy
Mieszam w GarnkuPyszne, puszyste, słodkie. Dorośli delektują się nimi przy porannej kawie, dzieci opychaj się nimi popijając aromatycznym kakaem.. Pachną czekoladą, pod zębami chrupie słodka kruszonka. Zapraszam na małą chwilę zapomnienia.. Proporcja na ok. 18 sztuk dużych drożdżówek. - 4,5 szklanki mąki* - 1 szklanka mleka - 0,5 szklanki maślanki/kefiru - 110 gr masła stopionego i wystudzonego - 3 płaskie łyżeczki suchych(...)misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać żółtka, ciepłe mleko i maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt
kawawszklancePyszne, mięciutkie, pulchniutkie bułeczki, w sam raz na śniadanie. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, gdy smarując je masłem czuję zapach świeżego pieczywa zmieszany z zapachem topiącego się masła... Idealne na weekendowe, leniwe śniadanko, gdy mamy dużo czasu i możemy bezkarnie delektować się ich smakiem. Polecam!!! Składniki na bułeczki jogurtowe na 16 sztuk 600 g mąki pszennej 50 ml ciepłego mleka(...)mlekiem i wlewamy do przygotowanego dołeczka. Odstawiamy na 5-10 minut, by rozczyn podwoił swoją objętość. Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy masło, ciepłą wodę, jogurt naturalny i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem z hakiem lub ręcznie, aż będzie odchodziło od ścianek miski, czyli jakieś 7-10 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto odrobiną mąki, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, pachnące bułeczki z oczkiem, czyli z dżemem i słodką kruszonką. Idealne na śniadanie w zimne październikowe poranki, polecam!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką na 32 sztuki ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko(...)ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut) . W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło, aby miało czas przestygnąć
Rozpustne gotowaniemoim blogu? Na powrót mam dla Was genialny przepis. Czy muffiny mogą być zdrowe i niskokaloryczne, zrobione bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając ten z masła orzechowego) a nadal pyszne? Jeśli wątpicie w to stwierdzenie najwyższa pora spróbować muffin z tego przepisu! :) Dodam jeszcze, że jedna muffina to mniej niż 100kcal , mało węglowodanów i dużo białka :) MAŚLANO-ORZECHOWE MUFFINY(...)czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego
chili & sugarkurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać z pozoru zwykłą sałatkę :) SKŁADNIKI: (na 4 duże babeczki lub 8 małych) 1 tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki) Normal(...)najłatwiejsze) b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek
Kto ugości moich gości?Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna 630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej(...)sprzedarzy juz zmielone lub zmielic samemu w mlynku do kawy.Wyrabiac przez 10 minut.Uformujemy kule,przykryc folia spozywcza i pozostawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka. Uformowac 12 buleczek ,kazda okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!