sesja i po sesji... A więc znowu (miejmy nadzieję, że wszystkie egzaminy są zdane :P) będę miała choć odrobinkę więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżowe bułeczki, pyszne na ciepło i te wystudzone, idealne do słodkich i słonych smaków. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, jeśli jeszcze nie robiliście - czas to nadrobić! Smacznego! Składniki: 340 g mąki pszennej (chlebowej(...)minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około
psgotujemyTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Trzeba trochę poszaleć i usmażyć pączki. W weekend raczyłam się pysznymi pączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Smakują mocno kokosowo i można je jeść jeść bez opamiętania(...)przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPiernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek. Oblany czekoladową polewą. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :) Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) Do zobaczenia tuż(...)małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować polewą. Smacznego :) Polewa czekoladowa - połamaną czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki
Domowa cukiernia EwyJuż jest! Wreszcie do nas przyszła! W całej okazałości, ta kalendarzowa i astronomiczna! Wiosna!!! A czym najlepiej uczcić jej przybycie? Może pysznym, lekkim, nie za słodkim, a takim w sam raz malinowym torcikiem? Na jasnym biszkopcie z jogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać(...)trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
MyCookBook.plSezon jagodowy w pełni. A że uwielbiam zarówno jagody, jak i małe słodkie wypieki, postanowiłam je połączyć i upiec pyszne ciasteczka. Zapraszam Was serdecznie na waniliowe ciasteczka z jagodami. Cieszą oczy i kubki smakowe, znikały bardzo szybko. W przygotowaniu też nie sprawiają kłopotów, dlatego mimo upału możemy je spokojnie piec. To zaledwie kilka chwil w kuchni i... można się cieszyć(...)lodówki) siekamy wstępnie nożem, dodajemy jajka i cukier. Miksujemy (ucieramy) do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde ciasteczko wciskamy dowolną
Słodkie okruszkiwcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo , a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo(...)320g wody ~płaska łyżka soli Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut
chili & sugarTakich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek. Z poniższego przepisu można przygotować(...)widelcem) - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając - rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć
Smakołyki BerenikiTORT WĄTRÓBKOWY Pyszna zimna przekąska, niezmiernie popularna na Ukrainie. Bardzo często gości na stolach w czasie specjalnych uroczystości (święta, urodziny itp.). Uznawana jest za restauracyjne jedzenie. Jeśli ktoś z Was lubi wątróbkę, mam nadzieje, ze posmakuje ona Wam w tej ukraińskiej odsłonie. Bardzo ja polecam. Składniki: 1/2 kg wątróbki 2 średnie cebule 3-4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)cebula. Dodajemy mleko. 4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale
Kulinarnie z Polką na KresachMuffinki to pyszne babeczki, które można upiec nie tylko na slodko. Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1 łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru(...)płynną przelać do sypkich składników, dodać połowę sera i wymieszać do połączenia się składników. -Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. -Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C
Zakamarki mojej kuchniCiebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta. Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów. I dlatego(...)piasek. Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami. Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm. Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
Roślinna - blog wegańskiNiedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam! Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła 500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków Sposób(...)kapusty. 6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty. 7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym
Kuchnia domowa Aninotoryczny brak czasu najbardziej pasują mi szybkie do przygotowania przepisy… ale jak mam wolną chwilkę to lubię się pobawić;)! I ostatnio właśnie miałam trochę czasu więc upiekłam te pyszne maślane ciasteczka z kremem cytrynowym:)! Tak właściwie przepis jest zupełnie prosty a tylko ich przygotowanie zajmuje chwilkę bo trzeba jednak zrobić pojedyncze kulki spłaszczyć je widelcem a później wszystkie przełożyć(...)dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta. Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem
UgotujmyTo.plmakaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników - nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Basia w kuchniMoże nie wszystkich to cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :) Składniki(...)ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około
Ciastkozercyzłota, polska jesień towarzyszyła nam jak najdłużej. Później niech się dzieje, co chce, a właściwie - co nieuniknione. Tymczasem zachęcam już teraz do wypróbowania przepisu na te niepozorne, a tak pyszne ciasteczka. Kto wie, może i dla Was staną się nieodłącznymi kompanami długich, deszczowych wieczorów, które pewnie w końcu nadejdą. Zapraszam na przepis! Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego porcja(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy
Ratunku obiadKochani w tą beznadziejną, typowo jesienną pogodę podrzucam Wam fajny pomysł na trochę lata w Waszych serduchach. Mnie osobiście taka zimnica za oknem zniechęca do wszystkiego
Niezły MłynekŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi
Nerds KitchenWchodzimy razem w ten Nowy Rok. Słyszysz fajerwerki za oknem?Kolejny rozdział naszego życia, gdzie 365 pustych stron czeka na zapisanie.Chciałbyś, by ten rozdział był
W kuchni Karmel-itkidoborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej Piekarni Amber . Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny. Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz. Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka(...)150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta
Codziennik KuchennyPrzepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, owalne, z charakterystycznymi rowkami. Nie miałam odpowiedniej deseczki do gnocchi, ale zwykły widelec i tak dał radę. Nasza propozycja to ciepłe dyniowe gnocchi posypane posiekaną natką pietruszki i polane stopionym masłem(...)ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, sól, pieprz i zmiksowaną dynię. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest za rzadkie dosypać mąki. Z ciasta uformować wałeczki, a następnie nożem obsypanym mąką (nie będzie się kleił) wycinać małe kawałki. Każdy kawałek uformować widelcem w kształt wałeczka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienajzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia. Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę jak i daktyle. Bardzo polecam jako przekąska, drugie śniadanie czy np przegryzka na wyprawie w góry. Jeśli wolicie ciasteczka(...)temp 180 stopni ok 30 min. Kroimy na batoniki. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/batony-owsiane-bez-cukru/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Artykuł Energetyczne batony owsiane bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTaki właśnie pyszny smakołyk możecie zrobić na Wielkanoc. Wyglądają cudnie na talerzu. Smakują rewelacyjnie. Prawdziwy szał na stole. Składniki na 12 szt 125 g masła 150 g cukru 2 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżki kakao mleko 50 ml szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: Czekolada biała 150 g posypka kolorowa ( biało czarna(...)muffiny. Kok 2 Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło, mieszamy. Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu lekko tłuczemy jajka i obieramy nasze jajeczka. Krok 3 Rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jajeczka
Różowa kuchniaPyszne, najlepsze jakie jadłam. Choć trzeba je zrobić 2-3 dni wcześniej, bo bezpośrednio po upieczeniu są twarde to naprawdę warto. Po upieczeniu wkładamy je do pojemniczka ze świeżą skórką jabłka (codziennie wymieniamy) i po 2-3 dniach są już mięciutkie, gotowe do lukrowania. Przepis na nie znalazłam na stronie Moje Wypieki . Składniki: 250 g mąki, 85 g zmielonych migdałów(...)gram :) Pozostałe składniki mieszamy w misce: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu
Aga w kuchniUwielbiam takie proste przepisy w których wystarczy jedynie wymieszać składniki a reszta właściwie robi się sama. Moje ulubione warzywa czyli marchewka, batat, papryka i awokado oraz pyszne sery: parmezan i gorgonzolą nadają całości charakteru. Przepyszny pomysł na smaczny i zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Składniki (7 babeczek/2 porcje): 100 gram Marwitek (marchewek marki Marwit) 1/3 średniego batata(...)warzywa, sery, mąkę, jajka, mleko i przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszam. Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam do wnętrza każdej ciasto na 3/4 wysokości. Muffiny umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut, po upieczeniu wyciągam z formy (lub z silikonowych foremek) i studzę na kratce. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaOtóż właśnie dzielę się z wami 31 sierpniowym przepisem :) Kurcze, może powinienem częściej takie akcje robić, co? :) Tak więc jako ostatni z sierpniowych przepisów chciałbym zaprezentować wam pyszny, absolutnie pyszny chleb śliwkowy. Jest rewelacyjny, naprawdę! Trochę długo się go robi, ale warto ten czas poświęcić. Znaczy się nie to, że się robi, tylko wyrasta dłużej niż przeciętny chleb. Dobra, troszkę(...)chlebka. Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny
Marder&Marder ManufacturePyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo, czy posypane cukrem pudrem czy z różnymi ciekawymi dodatkami zawsze smakują doskonale i znikają w zastraszającym tempie:) SKŁADNIKI gofry 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej(...)miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej
Magiczna kuchnia Dariimojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis naociepla, a przyroda powoli budzi się z zimowego marazmu. Taki nastrój panuje także w mojej kuchni, gdzie coraz chętniej otwieram się na nowe, świeże smaki. Wczoraj, na przykład, wyczarowałam pyszną tartę z kiwi. Oczywiście musiałam trochę pokombinować ze zdrowymi produktami. Nie znajdziecie tutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło? Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym(...)malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego
Kuchnia Elliepochrupać warto, np. z przyjaciółmi przy stole. Zamiast wybierać kupne krakersy, paluszki i (nie daj losie) chipsy, pełne chemicznych dodatków i tłuszczu polecam spędzić chwilę w kuchni i przygotować pyszne krakersy samemu. Są równie kaloryczne, jak ich kupni odpowiednicy, jednak każda z tych kalorii jest pełna zdrowych witamin i minerałów. Bo przecież nie tylko o kalorie chodzi, ale o nasze(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą
KucharzycaWitam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego przepisu na rogaliki drożdżowe . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 16 rogalików 650 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 120 g cukru kryształu 250 ml letniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe(...)minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki : Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja . Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta : mąkę , cukier , jajko , żółtka , cukier waniliowy , sól , mleko (oprócz
Uwaga Babcia Piecze Chlebgryczany chlebek dyniowo-bananowy , ale również i na słono. Mojej mamie najbardziej smakował z powidłami śliwkowymi, zaś mi z serkiem naturalnym (sojowym, ale na pewno ze śmietankowym, będzie równie pyszny). Dodatkowo na plus tego chlebka przemawia duża ilość pestek dyni, które zawierają duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E, K i B6, fosforu, żelaza i lecytyny. Są jednym(...)olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie 21 x 11 x 7 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiamy na 200stopni i pieczemy wyrośnięty chlebek
Be Fit Be StrongEkologiczne placuszki z płatków Symbio . Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole królują pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Koniecznie ze swieżymi sezonowymi owocami. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami(...)miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Zawsze głodna!Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji . Diamantowa Kuchnia przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg . Polecam , jest dobry(...)minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego . Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików). Litrowy słoik starcza na ciasto . Tak powstały prażone jabłuszka
Różowa kuchniaChodziły za mną pulpeciki. Takie delikatne, mięciutkie, w pysznym gęstym sosie. No to zrobiłam i wyszło super! Mięsko z indyka z dodatkiem czosnku jest bardzo smaczne i pachnące, całkiem inne niż tradycyjne pulpety z mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI: (na ok 20 szt małych pulpecików) Mięso 50 dag mięsa mielonego z indyka miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku(...)Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion (ten w którym gotował się brokuł), gotować
Kto ugości moich gości?Niestety znowu mam blogowe zaległości. No nic, mam nadzieję, że w końcu przestaniemy chorować (ile można! ja z pewnością mam dość!) i powrócę do Was na dobre z pysznymi propozycjami. Zapraszam Was dzisiaj na niebywale smaczne racuchy. Tym razem nie z jabłkiem a z karmelizowana gruszką. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". U nas pojawiły się w trakcie ostatniej(...)cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio zauważyłam, na blogach, spore zainteresowanie, książką Annie Bell Baking Bibl e. Książka ta jest pełna pysznych słodkich przepisów oraz intrygujących receptur, o których wcześniej nie wiedziałam, ani nie próbowałam. Ale gdy tylko z nich skorzystałam i spróbowałam, smak wypieków długo pozostał mi w pamięci :) To na prawdę jest Biblia! Szkoda tylko, że nie została przetłumaczona na język polski(...)Teraz przed pieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda
CookYourselfZmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm: Spód: 100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie słodko-słone połączenia) 100g herbatników 50g masła 2 łyżki(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu
Zawsze głodna!pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy(...)pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam je jeszcze z mego dzieciństwa jak przynosiła je nam nasza babcia i zawsze były pyszne ! Formę do tych ciasteczek oraz maszynkę do mielenia rozmiar 5 można kupić w sklepach 1001 drobiazgów lub w internecie np. tutaj : Allegro Rada : Nie dodawajmy zbyt dużo proszku
Przepisy i porady kulinarneDziś tłusty czwartek! Kto nie zdążył ma jeszcze okazję szybciutko upiec pyszne domowe pączki. Dziś u mnie tradycyjne pączki z dodatkiem fantastycznego nierafinowanego oleju palmowego. Skąd olej palmowy w pączkach? Za sprawą fantastycznego sklepu z naturalnymi kosmetykami, który możecie odwiedzić tutaj: ECOBEAUTY oraz za sprawą jego fantastycznej właścicielki, która o cudownym wpływie tego oleju na nasze ciała wie wszystko(...)cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni
Magiczna kuchnia DariiŚwiętowanie 13 rocznicy - odsłona druga. Kto nie lubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego? Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami. Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie. SKŁADNIKI: ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli(...)całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni
Kuchnia w opałachczym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego. Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto. Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki zaplatam z 3 lub 4 ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam(...)piecu. Gdy kruszonka jest już przypieczona chałkę można wyjąć i starać się poczekać aż wystygnie – raz wychodzi to lepiej, raz gorzej J Samodzielnie robiona chałka jest świeża i pyszna przez 3 dni, czwartego dnia nigdy nie doczekała, więc nie wiem co wtedy… Polecam się nie bać i spróbować sobie taką zrobić, naprawdę żadna trudność a smak nieporównywalny
Z butelką mleczka w tleziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno do siebie pasować. Wyszedł naprawdę pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem. Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu(...)cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePuszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree) 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 duże jajko 25 g świeżych drożdży około 2-3 łyżek cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach(...)dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Sos pomarańczowy: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie
Oryginalny smakChciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Składniki na keksówkę o długości(...)dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem
Ze smakiem i z pasją