pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:907/1162)

ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 95

Wprawdzie znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko(...)PRZYGOTOWANIE :  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić  kuleczki z ciasta.  Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki z cukini z parmezanem i Remuladą duńską. 165

Witajcie :) ja dzisiaj tak na szybko :) zostawiam Wam  pyszne placuszki z cukini, z marchewką i parmezanem.Do placków podałam wyśmienitą Remuladę duńską firmy FolWark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 390 g startej na tarce jarzynowej cukini 2 jajka 4 łyżki mąki 3/4 szklanki startego parmezanu sól,pieprz do smaku olej z pestek winogrona do smażenia  jako dodatek Remulada duńska(...)strony po kilka minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Przypominam że placki z cukini smażymy zaraz po przygotowani ponieważ gdy długo postoją utworzy się więcej soku i ciasto się rozrzedzi. Podajemy z dowolnym sosem, śmietaną lub Remulada duńską. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb pszenno-żytni 143

Pyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate(...)pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień

Mieszam w Garnku
Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami 163

też czasem nachodzi ochota na świeże bułeczki podane z ciepłym kubkiem kakao? Uwielbiam takie połączenie. Dlatego wczoraj nie mogłam się oprzeć pokucie i upiekłam pyszne, puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Delikatne w środku z chrupiącym spodem, do tego kubek kakao, kilka rzodkiewek, masło i... kolacja idealna. Dwie bułeczki zostawiłam na rano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą(...)miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie

Słodkie okruszki
Mleczne placuszki 174

krótkiej, wakacyjnej przerwie, wracam do Was z nowymi przepisami. Jako pierwsze, mam przyjemność zaproponować, pyszne placuszki, idealne na śniadanie. Bardzo mleczne, delikatne, najlepiej smakują podane z miodem i świeżymi owocami. „Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają mnóstwo bezcennego wapnia, które zapewnia energię na długi czas.” Ostatnio jestem na bieżąco jeśli(...)proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem i ulubionymi owocami i szklanką zimnego mleka. Smacznego :) Przepis

Domowa cukiernia Ewy
Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe 164

Rozkoszne, afrodyzjakalne – hmmm...czy takie słowo istnieje? Pyszne i wykwintne .A to dzięki kilku składnikom dodanym do ucierańca prostego jak drut. Baza została wzbogacona ! Składniki Używam szklanki o pojemności 250 ml - półtorej szklanki mąki ECO typ 500  Młyn Kopytowa - szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam  Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz

Z Kuchni Do Kuchni
Cebulowo-serowe bułeczki 128

Cebulowo- serowe bułeczki? Czemu nie;) Oto one;) Jak dla nas w oryginale za mało cebulki, dlatego ja użyłam jej zdecydowanie więcej, oprócz tego przepis leciutko zmodyfikowałam. Bułeczki są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują na kolację czy też śniadanie. Podczas pieczenia unosi się po całym mieszkaniu nieziemski zapach cebuli i ziół.  Oryginalny przepis pochodzi ze strony(...)mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 219

jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny. Składniki na 1 formę: - 430g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 350g mąki(...)Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami. Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb

Smaczne Zdrowe
Mala babeczka, a tyle radosci 149

Pulchne, delikatne, pyszne. Takie byly wczorajsze babeczki. Byly, bo juz ich nie ma. Zniknely w oka mgnieniu ku memu zdziwieniu. Ostatnio chyba wszyscy jestesmy spragnieni slodyczy i nawet nie do konca sprawny piekarnik nie jest w stanie powstrzymac mnie przed pieczeniem kolejnych smakolykow. Ponadto wykorzuystuje okazje, ze domaga sie ich reszta rodziny. Mam tez wspanialego, malego pomocnika w osobie mojej(...)podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki. Ozdabiamy rozpuszczona w kapieli wodnej biala czekolada. Posypujemy uprazonymi na suchej patelni platkami migdalowymi

Przysmaki Karolki
Chałka z cynamonową kruszonką 139

Puszysta chałka ze słodką skruszonką jest moim pięknym wspomnieniem dzieciństwa! Wychowałam się w rodzinie, która od lat prowadzi własną, tradycyjną piekarnię i to tuż obok domu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Muffinki z masłem orzechowym 141

Akt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz

Ania i Marcin gotują
Bezy z miętą 147

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 151

masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta. Przepis możecie wykonać zarówno w czterech obręczach cukierniczych, jak i w niewielkiej tortownicy o średnicy 16 cm w zależności od tego, jak wygodniej(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw

Mango Papaja
“Na zdrowie”-recenzja 170

był czas na wspólne drylowanie wiśni. Nie było też nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik(...)lody za godzinkę, kiedy przeczytamy książkę do końca. I to dosłownie w minutę, więc nie stracimy wątku czytając.   Co bym ugotowała z tej książki? Na mojej liście jest pysznie wyglądająca sałatka z buraka liściowego, jajka i awokado, sałatka z łososia i guacamole, oraz makaron z kalafiorem i kaparami.   Na zdrowie Autor: Eliza Mórawska Wydawnictwo Zwierciadło Data premiery

Ugotowane pozamiatane
Kopytka z Kaszy Jaglanej 238

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą mu smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kopytek z kaszy jaglanej będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek 400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki(...)mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach. Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Brownie czekoladowe 242

Marzyło mi się od dawna takie tradycyjne, pyszne, mocno czekoladowe brownie. Najlepiej z malinami. I ostatnio doceniłam się sama za cały trud pracy i zrobiłam sobie takie słodkie cudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki: (na blaszkę 23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki(...)zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej.  Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok. Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) 239

Uwielbiam rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję). Placuszki smażymy na niewielkiej ilości

Słodkie okruszki
Odchudzone tiramisu z truskawkami. 208

Tiramisu chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest(...)deser będziecie mogli podzielić wg własnego zapotrzebowania): Biszkopt (znaleziony tutaj ): 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta) 5 jaj (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej) + szczypta soli do ubicia białek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie

Powiedz dietom nie
Placuszki owsiane z wiśniową konfiturą 184

Pyszne puszyste owsiane placuszki to idealny pomysł na romantyczne, niedzielne śniadanie we francuskim stylu. Poranny zapach kawy i placuszków rozchodzący sie po domu to przyjemność, której nie sposób się oprzeć. Idealnym dopełnieniem będzie domowa wiśnowa konfitura. Nie tylko świetnie smakuje, ale słodycz i aromat wiśni uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka(...)żółtek. W odzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę połącz masę z białkami. Jeśli masa wydaje Ci się za gęsta, dolej jeszcze trochę mleka. Po wyłożeniu na patelnię ciasto powinno się rozpływać wykładaj po 1 łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor podawaj z keleksem jogurtu i konfiturą wiśniową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno z musem ananasowym (z serka mój ulubiony) 209

Pyszny, kremowy, rozpływający się sernik na zimno, którego bazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy

Aga w kuchni
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 211

makarony. Natomiast samo Zakopane już na zawsze będzie mi się kojarzyło z najdroższym drinkiem jakiego w życiu wypiłam, około 8 lat temu a zapłaciłam 40 zł , fakt że był pyszny, ale nawet dziś ta cena mnie zwala z nóg (nie pamiętam jak ten lokal się nazywa, ale to było na samych Krupówkach, a nazwa lokalu nawiązywała do to było jakoś(...)Zajmie Ci to około 10 minut, ale przysięgam, że skleisz to w całość. Prawą ręką siekaj , a lewą zagarniaj składniki do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz

greenscarf
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 588

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na pierwsze czy drugie?, upieczecie ze mną? Śmietankowe odrywane mini bułeczki.                   Składniki: ( forma 32 x 26 ) 2 szklanki mąki pszennej T 650 1 szklanka mąki pszennej(...)widelcem z mąką, przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodałam do zaczynu pozostałe składniki, żółtka, roztopione masło i sól i wyrabiałam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części

Moje Małe Czarowanie
Babeczki dyniowo-pierniczkowe z kremem twarożkowym 134

Pyszne, mięciutkie babeczki o smaku dyni i pierniczków z kremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka  puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy

My Culinary Art
Ciasteczka z mąki kokosowej 159

dzisiejszej kawy polecam pyszne ciasteczka z mąki kokosowej. Każdemu będą smakować, bo są przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 150g mąki kokosowej premium Ol'Vita, 70g wiórków kokosowych, 6 jajek, 150g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.  2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję(...)oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków.  Serdecznie zapraszam Was do zakupu produktów firmy  Ol'Vita , bo naprawdę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe placuszki z jagodami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 135

najlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki. Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych owoców to bomba witaminowa, która(...)cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami i syropem klonowym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bułki pszenne, jak z piekarni. 205

Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 174

Pyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto

Rozpustne gotowanie
Mini placuszki bananowo - owsiane z kawą inką 187

Kolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie(...)łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy

DefinicjaSmaku
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 278

termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić.  Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej.  Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem.  Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki(...)batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki  z kremem batatowym. Tu znajdziecie informacje o nowej książce

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 303

Piekąc dziś te pyszne rogaliki , wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-) Składniki: 1) 25g drożdży (1/4 kostki) 2) 1/2 szklanki ciepłego mleka 3) 1/2 kg mąki 4) 3 łyżki cukru 5) 2 jajka 6) 100 ml. oleju(...)resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut.  Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić

Anielska Kuchnia Ani
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 218

wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne. Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę piec chlebki(...)misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 200 stopni. Do zimnego

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania