pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:898/1162)

RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 152

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)żółtka.    Wsypałam cukier i szczyptę soli.  Wlałam maślankę i wymieszałam.    Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem.   a następnie z ciastem.  Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.   Odkładałam

potrawyregionalne
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 213

sposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy, wyrozumiałość, zaufanie i takie ciasta, których  nie mają nawet w najlepszych cukierniach, Moje Ekspresje Kulinarne - za potrawy i profesjonalne słodkości, które muszę zrealizować i piękne zdjęcia, na które nie można się napatrzeć, Kate(...)Mops w kuchni - bo lubię tam wpadać i czytać co mops "zmalował" Co by tu zjeść? - za ni ezwykłość, ciepło, dobre serce Królowej Pszczół Burczy mi w brzuchu - za pyszne, oryginalne podejście do blogowania oraz przychylność dla wszystkich bez wyjątku Zaglądam oczywiście do wielu innych blogów i też je lubię i cenię, ale te są w jakiś sposób dla mnie

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki cukiniowo - czekoladowe 90

szkoda mówić. Natomiast w niedziele rano czekała na mnie największa frajda - moje pierwsze w życiu grzybobranie :D Pod okiem doświadczonych "grzybiarzy" udało nam się uzbierać pełny koszyk :) A później pyszny sosik grzybowy :D Poniżej tylko co ładniejsze okazy z naszych łupów:) Ale przejdźmy w końcu do przepisu :) W sezonie cukiniowym byłoby grzechem nie upiec czegoś z tym warzywem :) U mnie(...)kakao, cynamon, sodę, proszek i sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajko i olej. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek i dodajemy czekoladę i cukinię. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). * Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc ja dolałam trochę mleka (1/4 szklanki). Muffinki dodaję

My simple kitchen
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem 173

sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru(...)owoce. Pycha! Nie mogłam się od nich oderwać, i z C. nie spoczęliśmy, póki nie zjedliśmy wszystkiego. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi, inaczej nawet w czerwcu o naprawdę pyszne pyszne truskawki może być trudno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z wypływającą czekoladą 184

Pyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem,  smakują obłędnie. Babeczki ułożone na sosie adwokatowym. Uważać przy pieczeniu babeczek, jeżeli będziemy piec za długo, środek nie będzie płynny. Podawać zaraz po przygotowaniu. Babeczki z wypływającą czekoladą Składniki: masa czekoladowa gorzka czekolada Goplana 60 %   - 90 g masło - 50 g masa jajeczna jajka - 2 szt żółtka - 2 szt cukier -7 łyżek(...)jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować. Następnie do jajek dodać ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do masy czekoladowej, ostrożnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto łyżką nakładać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop. piec przez ok. 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika, oczekać 3 minuty, wyjąć z foremek. Układać babeczki na talerzu

Kuchnia Danusi
Placuszki serowo-jogurtowe z jabłkami 198

Pyszne, delikatne  placuszki  serowo-jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem  sezonowych  owoców. Zanim  na naszych stołach na dobre zagoszczą  truskawki, maliny czy jagody możemy  wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka.  Odrobina  jagodowej konfitury  nadaje   całości(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać  w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch  posypać cynamonem

Zakamarki mojej kuchni
Chlebek bananowy Sophie Dahl 158

się nie dałam, w końcu musiały porządnie dojrzeć i sczernieć ;) Bo właśnie takie są najsłodsze i takie potrzebujemy do przepisu, więc nie zrażajcie się ich czarną skórką. Chlebek jest pyszny zarówno w dniu pieczenia jak i w dniach następnych. Długo utrzymuje świeżość, o ile długo nieruszony wytrzyma w Waszym domu. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki Sophie Dahl, o której(...)łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować/utrzeć. Dodać banany i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1h w 180st.C. Ostudzić na kratce. Smacznego! * źródło przepisu "Apetyczna pana Dahl" S.Dahl

CookYourself
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 219

oraz te z grupy B, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i minerały (magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, sód). Wpływa korzystnie na naszą urodę i samopoczucie. Aby jedzenie było pyszne, składniki, które znajdują się w repertuarze dania muszą być najwyższe jakości i świeżości. Bo nawet najlepsze danie idzie skaszanić, jeśli składniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny(...)naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BUŁKI CZOSNKOWE 124

chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość bułek ). SKŁADNIKI: 10 ząbków czosnku(...)przecisnąć przez praskę znów do mleka. Dodać olej, miód, jajko i wymieszać. W misce wymieszać wszystkie suche składniki i dodać mleko wymieszane z czosnkiem, olejem, miodem i jajkiem. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie wyrobić ciasto przez kilkanaście sekund i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować bułki, naciąć

Kuchnia w opałach
Krajanka orzechowa 204

zrobić coś co wcześniej zaplanowałam, wykreślam to z mojej długiej listy SPRAW DO ZAŁATWIENIA. Dziś wykreśliłam kilka pozycji z czego niezmiernie się cieszę. Do tego udało mi się poczynić pyszne ciasteczka orzechowe. Robiąc je pomyślałam, że będą fajnym prezentem dla przyjaciół. Nie wiem jednam czy coś zostanie, bo grono podjadających się powiększa. Same ciasteczka, która nazwałam orzechową krajanką nie należą(...)cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania

Przysmaki Karolki
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 311

Kolejny przepis na latwy,bezproblemowy chlebek.Razem z Tatterowcem i San Francisco to najczesciej wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym miazszem i chrupiaca skorka.Dlugo pozostaje swiezy.Bardzo polecam! Skladniki: 200 g(150g) zakwasu zytnieg(u mnie z maki zytniej pelnoziarnistej) 450 g (400 g) maki pszennej chlebowej (mieszam chlebowa pol na pol z pelnoziarnista(...)przez dodatek drozdzy przerastal.Takze opuscilam ich dodatek.Gdy macie slaby zakwas,lub tylko odswiezony dodajcie lyzeczke suchych drozdzy. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy uzyciu haka zagniesc ciasto do uzyskania jednolitej,gladkiej masy.Ciasto jest dosc geste,ale nie na tyle by uformowac z niego bochenek.Ten przepis nadaje sie tylko  do wypieku chleba foremkowego. Do wysmarowanej olejem i wysypanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 196

domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową . Pyszne! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym (12 standardowej wielkości muffinów) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki mąki uniwersalnej(...)miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól. Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty

karmelowy
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 221

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.  Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Śniadaniowe fit babeczki ze śliwkami 331

Składniki na 12 babeczek: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 słodzików (stewia) 1/2 szkl. cukru brązowego lub 1/4 szkl. stewi

Czarnawisienka
Babka z wiórkami czekoladowymi 147

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity! Ilość porcji: 1 babka Składniki: 250g mąki 125g masła ( w temperaturze pokojowej) 110g cukru 3 jajek 150g twardej czekolady mlecznej 1/5 szklanki mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku(...)miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania