Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi(...)dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy
VioletoweKucharzenieTłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja z blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
NA MOIM TALERZUPyszne muffinki szpinakowo-jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne. Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom. SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek) 3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego* 1/2 szkl dżemu jabłkowego 2 jajka 1/4 szkl oleju 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli *jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi. 3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości. 4. Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce. Dla mnie najlepsze były na ciepło, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Kilka babeczek zrobiłam w malutkich
Kto ugości moich gości?szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej smakowały w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem...mniam... :-) Na drugi dzień była wersja podsmażona na oleju kokosowym z dodatkiem masła, te były również(...)malaksera przekładamy kaszę i tofu (lub ser) i miksujemy kilka minut aż masa stanie się w miarę gładka. Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto. Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski. Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie
Smaczne ZdrowePyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia
Moje pyszne gotowanieChleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy! Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina(...)dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Gospodyni MiejskaOstatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników(...)zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościDzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 banany(...)następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji
Kolizje Smakówzeszłym roku na święta przygotowałam pyszną babkę z makiem. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Niestety przepis wycięty z gazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła(...)cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem. Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję
MiksturownikPyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:) Z tej porcji wychodzi 7 bułeczek z kruszonką oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z makiem. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -600g mąki orkiszowej (lub pszennej) -20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) -40g ksylitolu (może być cukier) -50g masła(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, ksylitolem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem
Smaczne ZdroweKolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja
Smaczne Zdrowedoborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem, a później jedliśmy(...)wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka
Posadzone i zjedzoneIdealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry(...)łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy - olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy
SMYKWKUCHNIPIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać(...)work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour
Martyna CooksSłodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia
Kocham Czekoladę