dzisiaj wspominam ich smak i chyba zawsze będą mi się kojarzyły ze szkołą średnią. I wiecie, że kiedy zajechałam ostatnio do rodziców pojechałam sprawdzić czy są tam jeszcze te pyszne rurki. Niestety w tym miejscu powstała piekarnia, ale już bez moich ulubionych smaków. Postanowiłam zrobić sama. Warto! Żródło mojewypieki.com Składniki 500 g mąki 250 g masła 250 g śmietany Krem(...)cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki
O kuchni z uczuciemMoje ulubione :), zdrowe żytnie ciasteczka bez dodatku cukru z pyszną suszoną śliwką. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 - 1 jajo - 5 łyżek ksylitolu - 12,5 dag roztopionej margaryny - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag suszonych śliwek 1. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jajo ubić. Śliwki pokroić(...)małe kawałeczki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy resztę produktów i zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, z ciasta formujemy okrągłe płaskie ciasteczka i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok. 12-15 minut aż będą lekko rumiane. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w słoju
Apetyczna babeczkazagnieść i gotowe. Przyznam szczerze, że nazwy znam ze słyczenia ale smak dotąd był mi nie znany. Ale szybko nadrobiłam zaległości. Kluchy są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne, na pewno zagoszczą na naszym stole nie raz. składniki: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 czubata szklanka mąki pszennej Twaróg przełożyć do miski(...)ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki pszennej mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty
Monia miesza i gotujeKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy +dżem i cukier puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby(...)zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem
CiastkozercyDziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki: 250g mąki pszennej 100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli(...)macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem
Spektrum Smakupoczątek powiem tak. Ciastka są mega pyszne i nie wiem jak długo poleżeć, bo u mnie leżały godzinę czasu, dziecko zjadło prawie wszystkie :) Są przepyszne! Ja zaraz ubieram się i idę po orzeszki na następne ciastka :) Ciastka są bardzo łatwe i konsystencja ich jest idealna, ciepłe są miękkie i lekko ciągnące, ale jak wystygną są chrupiące i lepsze niż sklepowe(...)tego typu. Jedynie co jest mało fajne, to surowe ciasto jest dość tłuste i zamiast lepić kulki należy je ugniatać na kształt kuli, ale pokazuję też zdjęcie przed upieczeniem ciasta jak to u mnie wyglądało. Po upieczeniu są idealne! Źródło przepisu z jakiego korzystałam pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na 16 szt: 225 g masła orzechowego (nazwa jest linkiem, który
Blondynka Gotujerównież rozprowadzamy równą warstwą na całej powierzchni ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 175’C (termoobieg 160’C). Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące, kroimy najpierw w kostkę, a potem w trójkąty. Najlepiej sprawdza się kostka wielkości ok 7-10 cm, wtedy są one dość małe, a nie rozwalają się, bo musimy(...)ciasteczka są bardzo kruche. Gdy już zupełnie ostygną, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i maczamy dwa rogi naszych ciasteczek w czekoladzie. Czekamy, aż czekolada stężeje i zajadamy się pysznymi ciasteczkami. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plsłone paluszki XXL :-) Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące ale nadal puszyste w środku. Potem, mimo że ich chrupkość nieco maleje, nadal są pyszne nawet dzień po upieczeniu. Długo szukałam idealnego przepisu i ... choć jest ich bardzo dużo, to niestety nie znalazłam takiego, który w 100% od A do Z usatysfakcjonowałby nasze wymagające kubki smakowe(...)więc sama metoda prób i błędów. I oto jest! By uzyskać wspaniałą brązową skórkę i niepowtarzalną teksturę precli, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco pracy, ale zapewniam, że warto. Ciasto na początku należy schłodzić, potem bardzo krótko obgotować i upiec. Typowe precle robione w ilościach hurtowych najczęściej są obgotowywane w roztworze sody kaustycznej. W warunkach domowych nie polecam jednak
maniapieczeniaŚwiętujemy urodziny piętrowym tortem Rafaello, ja wiem Kochani, że ma kalorii całkiem sporo, ale jest taki pyszny i rozpływa się w ustach, że czasami warto zgrzeszyć :). Ja idę zapalać świeczki i śpiewać " Sto Lat" , a Wam niech ślinka cieknie!. Tort pieczony w tortownicach o średnicy 18 i 26 cm. Wszystkie składniki na biszkopt godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki,( jeśli(...)ważne aby składniki miały taką samą pokojową temperaturę. Składniki na 6 blatów, 3 duże i 3 małe: Ciasto- biszkopt : 13 jajek 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Każde
Apetyczna babeczkaprzepisu wychodzi ok. 10 gofrów, którą są pyszne i chrupiące! Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 2 jajka 100 g masła 100 ml wody 1 łyżka whiskey (można pominąć ;)) Przepis: Masło rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki (oprócz masła). Całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło(...)ponownie miksujemy. Gofrownicę smarujemy cienko rozpuszczonym masłem i nakładamy ciasto na gofry. Pieczemy ok. 6 - 7 minut (w zależności od właściwości posiadanej gofrownicy). Podajemy ze świeżymi owocami (u mnie ukochane borówki) i ulubionymi dodatkami
Emcia Pichcitrochę mniej lub więcej, co sami ocenicie podczas wyrabiania ciasta. Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do dłoni. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja(...)obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut, przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100% zwiększają swoją wysokość. 3. Studzić w koszyku wiklinowym lub metalowym aby odparowały nadmiar wilgoci.Są pyszne same w sobie bez dodatków, ale świetnie komponują się z masłem, serem żółtym czy twarogiem
Apetyczna babeczkaszczyptę soli oraz kieliszek octu. Wyrabiamy na jednolitą masę, zbijamy w kulkę i wsadzamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko... Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie. W garnku(...)kilka sztuk faworków - czekamy do zezłocenia. Odsączamy na ręcznikach papierowych - ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Po wykonaniu wszelkich wyżej wymienionych czynności - możemy już zasiąść do stołu i zajadać się pysznymi faworkami. P.S moja mama słysząc, o tym, że dodałam tylko 3 żółtka złapała się za głowę i powiedziała, że chyba oszalałam ! co to za faworki ! Po czym jak spróbowała, zachwyciła
dlaSmaQBardzo lubimy ryby ,szczególnie dorsza. Ryba zawsze kojarzy się nam z surówką z kiszonej kapusty. Tym razem postanowiliśmy połączyć te składniki. Wyszło pysznie. Składniki 700 g filetów z dorsza 1/2 szklanki kwasu z kapusty 1/2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1 jajko sok z cytryny sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Skrapiamy sokiem z cytryny ,oprószamy mąką. W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta
R'n'G KitchenPyszne kotleciki owsiane z mięsnym farszem- to świetna alternatywa tradycyjnych mielonych. Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną wodą, dodać(...)curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku razem z natką pietruszki. Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Tradycyjna Kuchniapyszne naleśniki, wróciłam taka padnięta z uczelni, że już miałam zrezygnować z jakiegokolwiek "kucharzenia", ale w końcu powiedziałam sobie, po tak ciężkim dniu należy mi się choć pyszna poprawiająca humor kolacja!;) no i są cynamonowe naleśniki z musem brzoskwiniowym polane gorącym miodem ;) Składniki: naleśniki (4 bardzo cienkie naleśniki): 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego(...)łyżeczki cynamonu nadzienie: duży słoik musu brzoskwiniowego wg. tego przepisu (ja jestem zaopatrzona na całą zimę;) ) cynamon wg. smaku miód do polania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnię (ja użyłam specjalną do naleśników) wylewamy ciasto (na jeden naleśniki niecała chochla od zupy) dość długo smażymy na jednej stronie, góra naleśnika ma całkowicie zakrzepnąć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość