Kolejne Wypiekanie na śniadanie i znów Madzia i Paweł są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze nie piekł niech je zrobi.. 170 g mąki pszennej typ 650 [ u mnie 450] 320 g mąki graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant [ 20-25 g świeżych(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przez około 10-15 minut wyrabiać ciasto.Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie -dosypać troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba
Moje domowe kucharzenie"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy
Słodkie PrzyjemnościKażdy zna ptysie. Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła jak z gracją je jeść (np. na proszonych obiadach/kolacjach). I wiecie co? Nie da się Ptysie się je ze
Wypieki i RumieńceJakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący się w domu podczas jej pieczenia, powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już na naszym stole. Tarta z cukinią, dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam(...)zrobić drugi raz :) Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy). Składniki ciasta: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu: 3 średnie cukinie lub dwie duże 50 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja
Moja Delicjaprzepadam za tego rodzaju imprezami, raz byłam - wystarczyło:/), za to umieszczam relację z Włościańskiego Jadła - gorąco polecam! Niejeden weganin czy wegetarianin znajdzie tutaj mnóstwo inspiracji, zje wiele pysznych, ekologicznych i tanich dań i przekona się, że warto zainteresować się kuchnią regionalną w swojej okolicy. Włościańskie Jadło organizowane jest corocznie w Giedlarowej k. Leżajska (maj/czerwiec, w tamtym roku było(...)Ceny wahają się od 0,50 zł do kilku złotych za sztukę lub porcję dania. Jedzenie przygotowywane jest przez Koła Gospodyń Wiejskich. W tym roku było wyjątkowo dużo ciast, ale kto dobrze poszukał znalazł też inne smakołyki... Kluski ziemniaczano-jaglane z cebulką (podobne do tej zapiekanki ), bardzo smaczne i sycące. Gołąbki ale w innej wersji: niezawinięte w liście kapusty
Qlinarnie i Qlinarniełatwo się smażą i mają delikatny orzechowy posmak, który wspaniale komponuje się z wyrazistym cynamonem. Do podania wybrałam, pasujący do wszystkiego jogurt naturalny oraz suszoną żurawinę. Całość jest naprawdę pyszna :) Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogOstatki, znane też pod nazwą zapusty - słowo to oznacza ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku kończące się zawsze we wtorek czyli dziś. W ostatki urządza się
Moje Małe CzarowanieChrupiąca skórka i miękkie wnętrze z nutą oregano i otrębami. Cudowny początek pysznego dnia. SKŁADNIKI: 400g mąki pszennej 200g płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru 2-3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko WYKONANIE: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut(...)Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach
Pyry na Gazpyszne! To chrupkie, dłuugie, zakręcone, słone paluchy, które dzięki ziarenkom Piekło-Niebo nabrały ostrego smaku ;) Idealne! Składniki: - 250 g mąki pszennej żytniej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 - 1,5 łyżeczki soli - 150 ml wody - 1 łyżeczka oleju - 100-150 g ziarenek Piekło - Niebo Wszystkie składniki należy dobrze wyrobić na plastyczną masę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Odstawiamy ciasto
Zdrowie na języku :Pkarnawale nie może zabraknąć pączków, faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam. Składniki: 30-40 dag mąki 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki śmietany 2 łyżki rumu 1,5 łyżki masła olej do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie dodajemy(...)cukier puder, śmietanę, rum oraz masło i wszystko razem, wyrabiamy na jednolite ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 15 minut). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujmy tak jak na pierogi i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Brzegi krążków ciasta nadcinamy w pięciu miejscach, w równych odstępach, nie docinając
Salonik smakówniestety mój ma za małe dziurki), albo „sprytną” tarkę jarzynową. Ciasto wlewałam na odwróconą stronę tarki, aby mi nie spływało. Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą małe, nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Gotowe szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej(...)hartujemy. Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki, zabiorą Was w kulinarną podróż, na Wspólne gotowanie
mojewypiekiinietylkoNiedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 2 szklanki mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy Dodatkowo mała kostka sera 500 g pieczarek 8
Moje pyszne gotowaniepodać konkretne źródło jednak w mojej kolekcji przepisów jest to bardzo trudne. Tym razem ze smażeniem naleśników pomagał mi mój smakosz, podrzucał je jak profesjonalny kucharz :) Był to bardzo pyszny, sycący późny obiad. Składniki: Na naleśniki: mąka 2 szkl mleko ok. 0,5 litra woda gazowana jajko 1 szt. olej 2 łyżki sól szczypta Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko(...)dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek
NA MOIM TALERZUsobie wyobrażałam. Ale może za krótko trzymałam je w piekarniku i nie zdążyły się odpowiednio przyrumienić), mięciutkie w środku, z makiem wciskającym się między zęby. Pyszne! Chrupiące bułeczki z makiem Składniki: (na 12 bułeczek) 625 g mąki pszennej 400 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka wody(...)maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki : 50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo : cukier puder(...)posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem
charlotte gotujeżeby wypróbować coś nowego, a poza tym bardzo lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: Spód; 400 g ciastek HIT czekoladowych 80 g masła Budyń; 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła(...)banany 1 duża cytryna 500 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka 65 ml wody WYKONANIE: Spód: Ciasta pokruszyć drobno. Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm. Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm. Wkładamy
Serce zamknięte w formie pysznościDzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki(...)margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy
Salonik smakówUwielbiam tarty, mogłabym je jeść cały czas. Tym razem kolejna odsłona tarty- tym razem z pysznymi kurkami. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania 3 jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie 200 gram kurek 300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany(...)gram żółtego sera Gouda cebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu: klik z mąki, jaja, masła, soli i wody. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z oliwą z oliwek. Dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem
Mango Papajasię totalną klapą. Gofry nie nadawały się do zjedzenia. W przypadku mieszanki Emix było inaczej. Do przygotowania ciasta na gofry jako dodatkowy składnik potrzebujemy tylko wodę. Samo zrobienie ciasta było banalnie proste i szybkie. Ponieważ producent zaleca gofrownicę o płytkich wgłębieniach a ja mam głęboką myślałam, że się nie wyjdą. Pierwsze pieczenie nie wyszło ale nie poddałam się(...)dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i już każde następne pieczenie było ok. Ja lubię gofry z cukrem pudrem ale z dżemem, nutellą lub bitą śmietaną też są pyszne. Składniki: mieszanka do wypieku gofrów Emix 0,5 l wody cukier puder, nutella, dżem itp Przygotowanie: Przygotowujemy według opisu i wskazówek na opakowaniu. Jeśli mamy gofrownicę z głębokimi wgłębieniami dodać
Ala piecze i gotujeDzisiaj podaję przepis na wykorzystanie białek . Często zostają nam białka I nie wiemy co z nimi zrobić - miłośników wiórek kokosowych , ucieszy na pewno ten przepis
Smaki EdytyWidzę, po blogach skacząc to tu, to tam, że znów LIEBSTER BLOG w eterze jest i wszyscy się nominująwzajemnie, odpowiadają na pytania, zadają ponownie i
W kuchni Karmel-itkimasą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór. U mnie, jak widać na zdjęciach, paski są delikatne i następnym razem zrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki i stosunkowo łatwy w przygotowaniu:) Polecam! Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje Scroll down for recipe in English Sernik marmurkowy z Nutellą (12 porcji, tortownica(...)Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw
karmelowychleb. Piekę już notorycznie i chyba nałogowo. Nie wyobrażam już sobie latania do piekarni co drugi dzień i pozbawiania się frajdy zaczyniania, zagniatania i oczekiwania na chleb, wyszukiwania kolejnych pysznych na niego przepisów. To wciąga i to zdrowo! :) A liczyć już nie będę, bo chociaż zamieszczam dopiero szósty, piekłam go już dawno. Między nim, a dniem dzisiejszym zjedzonych zostało(...)pszennej typu 2000 (czyli z pełnego przemiału), dodając na początku do wody i mąki, łyżeczkę pracującego zakwasu żytniego. Od tego chleba zaczęło się pieczenie chleba właściwie już rutynowe. Wyrabiając ciasto, dotykając je i zagniatając czułam już, kiedy powinnam dodać mąki lub dolać wody. Myślę, że zauważyłam u siebie wprawę, choć na pewno wiele nauki w temacie piekarnictwa jeszcze przede mną
Kuchnia Prezydentowej