potrafi je zrobić :), wyśmienite na słono i na słodko!. W każdym francuskim domu takie bułeczki są chętnie jadane na śniadanie. Mają miękką skórkę i słodki miękisz, a są tak pyszne, że natychmiast znikają ze stołu. Składniki na 12 bułeczek, ja zawsze robię podwójną porcję: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 i 1/2 dag drożdży(...)posmarowania bułek 1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość
Apetyczna babeczkaGofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na blogu Bake & taste na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego(...)wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko
Kulinarne przygody GatityPierogi to nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie . Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, doskonałe nie tylko na święta. Składniki na farsz: 250g białego sera 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej) 2 cebule olej sól, pieprz(...)kroimy na drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy do niej również ser biały rozduszony widelcem. Mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto według tego przepisu . Napełniamy pierogi farszem i wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy 5 minut. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub śmietaną
Kolizje SmakówDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę(...)pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć
Moje domowe kucharzenieWypiekanie na śniadanie i pyszne bułki ..Dawno nie brałam udziału w wypiekaniu..i w końcu zmobilizowałam się i upiekłam bułki...i co Wam powiem..to, że takich smacznych bułek dawno nie jadłam..polecam.. 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 [ dałam zwykłą 650] 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba] .Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon
Moje domowe kucharzenieJako dodatek do herbatki albo kawy podam przepis na pyszne , kruche ciasteczka :) Nie można im sie oprzeć ;) zapach w domu jak w cukierni :) Składniki(...)szczypta soli Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać masło , posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli.Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 0,5 cm i wycinac ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . Piec na blasze posmarowanej
Słodkości i nie tylkoktórego mogę wracać i że mam koc, którym się mogę opatulić. Że mam przyjaciół, do których mogę zawsze napisać lub zadzwonić. Cieszyć się, że mogę zrobić pyszne ciacho, które później inni będą z zapałem pałaszować. I wiem, że jak się cieszę, z tego, co mam i z tego, do czego dążę, i jak wyrażam wdzięczność na tysiąc różnych sposobów(...)słyszę w radiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Kuchnia smakówsłodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny! Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta 6 całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany Soku(...)pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :) Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!niestety możliwości śledzić przepisu. Powiedziałam, że owszem zrobię takie śniadanie ale jutro. Poczytałam na temat tego rodzaju omletu, wyjęłam z lodówki jajka i oto co powstało! puszysty i pyszny a do niego pierwsze w tym roku antonówki w karmelu :) Omlet grzybek z antonówkami w karmelu omlet (3 szt.): 3 jajka 2 białka szczypta soli 4 łyżki(...)sztywna pianę. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy. Wsypujemy mąkę, łączymy (nie miksujemy intensywnie by omlet był puszysty!!!). Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy. Wlewamy ok 1/3 ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto. jabłka: 1 antonówka po łyżce cukru i masła Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, kruche ciasteczka i jeszcze ze wzorkiem. Aż trudno się od nich "oderwać". Po prostu musicie je spróbować. Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez(...)sitko i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy, a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór. Dowolną foremką wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki AsiPyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej 50 gr masła 200 ml letniego mleka 20 gr drożdży pó ł łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) PRZYGOTOWANIE(...)odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zioła drobno siekamy. Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy i posypujemy
La grande e la piccola cuocaPyszne, czekoladowe, wilgotne babeczki z kremem na nutelli. Przypominają w smaku brownies. Pięknie ozdobione kremem i czekoladowymi jajeczkami będę wspaniałą ozdobą na Wielkanoc. Po świętach możemy podawać je z innymi cukierkami, jak np: M&M-sami i wtedy będą idealne na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej temperaturze, co masło) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem – składniki powinny być w temperaturze
Mała CukierenkaPolecam przepis na simit — pyszne tureckie precle z sezamem. W tureckich miastach i miasteczkach znajdziecie simit evi , czyli piekarnie w których sprzedaje się te wypieki, a na tureckich plażach będą je zachwalać simitçi . Dziś ten smak możecie odtworzyć we własnej kuchni! Smacznego! Składniki 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 4 g drożdży(...)Składniki (do smarowania i dekoracji) sezam do posypania woda oliwa Przygotowanie Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min. Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić je na stolnicy i znów odczekać 10 min. Posmarować stolnicę oliwą i rozciągnąć rulony
Tureckie PrzepisyPyszne placuszki doskonałe na śniadanie. Dla odmiany zamiast mleka dodałam maślanki i placki rozeszły się bardzo szybko. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki maślanki 1 jabłko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 jajko olej do smażenia Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Jabłko obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z dwóch stron. Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Smacznego
talerz przyjemności