przyniósł do domu od znajomego znów dużego kabaczka. A że na swoją kolej do przerobu czekały jabłuszka antonówki pomyślałam, że to będzie doskonałe połączenie. Zrobiłam z nich pyszny mus. Konsystencja musu ciekawa, bardziej zwarta a smak? Jabłka sprytnie zaraziły swoim smakiem kabaczka i wyszło super połączenie :) Na 2 kg startego na dużych oczkach kabaczka miałam około 2 kg również(...)były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko
W garach u GosiWitam Kochani, mam nadzieję, że prezenty trafione i że Mikołaj się postarał :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCo prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiminut zauważysz ze beza nienaturalnie przypala się, natychmiast obniż temperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone(...)rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty
KreatywnePinykakaowca aż do gotowego produktu - czekolady czy kakao. Jak się domyślacie, muffiny, które dzisiaj Wam pokazuję zawierają inną czekoladę, nie Ghirardelli :) Polecam przepis z ręką na sercu. Są naprawdę pyszne! Robi się je trochę inaczej niż tradycyjne muffiny i smakują też inaczej, nie są suche, jak to czasem bywa w przypadku muffinów. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia(...)deserowej czekolady Ghirardelli 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zimnego masła 1/4 szkl pekanów (dałam włoskie) Ciasto 1, 3/4 szkl. mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 1 jajko 1/2 szkl. śmietany 18% tłuszczu Oraz: 1 żółtko
Posadzone i zjedzoneznają to wiedzą, reszta musi poczekać. Wracając do bloga postanowiłam sobie, że jak najszybciej nadrobię zaległości i będę robić wszystko, żeby już więcej nie zaniedbywać mojego bloga. Listopad rozpoczynam pysznym kakaowo-śmietankowym torcikiem. Torcik jest z moim ulubionym serkiem mascarpone. Do tego jest bardzo lekki, puszysty i smaczny. Myślę, że będzie smakował każdemu. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być
Passion of Cookingsklepowej wersji nie tolerują. Plusy przygotowywania smakołyków samodzielnie są takie, że: wiesz co jesz, decydujesz co dodajesz, nadziewasz na bogato (co nie znaczy, że bankrutujesz), masz przed sobą coś pysznego - bez polepszaczy i całego alfabetu konserwantów i... nikt tego Twojego smakołyku nie dotykał brudnymi łapami :)) Jak myślisz teraz, że nie masz czasu, pieniędzy i ochoty, to obawiam się, że jesteś(...)Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty
Wypisz WymalujZapraszam na pyszne świąteczne pierniczki! SKŁADNIKI: - 200 gram miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę(...)następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki góra-dół ). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami. SMACZNEGO
WielopokoleniowoOstatnio jak były takie upały w Polsce trzeba było się chłodzić czym tylko było można. Akurat miałam w tym czasie u siebie wnuki więc musiałam im
Gotuję TestujęDziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit. Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do
Ewa w kuchniKluski śląskie z sosem pieczarkowym W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu(...)tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. P amiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: Składniki: (27 klusek śląskich) 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól Wykonanie
Mój pomysł naktóre nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali(...)gotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności
Kubki smakuChciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na pyszne i szybkie bułeczki, które mogą zastąpić typowe bu ł ki do kanapek. Bułeczki s ą bardzo aromatyczne przez dodanie do nich sera pecorino. Najlepiej smakują jeszcze ciep ł e z dodatkiem masła. S macznego :) SKŁADNIKI na 12 sztuk(...)sera pecorino 350 gr m ą ki pszennej 16 gr proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju z oliwek 4 jaja pieprz *Do ciasta nie użyłam soli, ponieważ ser pecorino sam w sobie jest dość słonawy. PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce miksujemy jaja z olejem i mlekiem
La grande e la piccola cuocaUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam
Monia miesza i gotujeW tym roku Walentynki wypadają w niedzielę i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą
W kuchni Katieuzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra(...)PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane. Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie koniecznie bo co tu dużo pisać- są po prostu pyszne! Poczęstowałam nimi dzisiaj kilka osób i wszystkie poprosiły o przepis, tak im smakowały. 3 jajka łyżka cukru waniliowego 200g mąki 150ml mleka 1 łyżka rumu szczypta soli olej do głębokiego smażenia(...)posypania Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy. Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asibył taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj . 0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka lub wody 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwiętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej(...)pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachRobiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami :) Będziemy potrzebować : przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 350 ml letniej wody 5 g drożdży instant 2 płaskie łyżeczki(...)foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach https://www.youtube.com/watch?v=68v220qG_yU Przygotowanie : Ciasto na bagietki można przygotować robotem , mikserem lub ręcznie , Ja przygotuję ręcznie . W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama . Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę mieszam i dostawiam
Uwaga Babcia Piecze ChlebSzukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka 25 g drożdży 2 jaja 1 żółtko 50 dkg maki 10 dkg cukru 50 g masła dowolne nadzienie Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe(...)miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku posmarować nadzienie. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniedobrze, że upały nas w końcu opuściły ! Można odpalić piekarnik i upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać(...)pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba
Kulinarne przygody GatityDzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak
fitolarun.blogspot.coma.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które(...)gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka
Życie zamknięte w smakuPyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać(...)obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki. Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem
Tradycyjna Kuchniaostatnio do bilansu czterolatka. Niedawno nasza kolekcja wzbogaciła się o nową pozycję "Zuzia uczy się piec". Jak się domyślacie - musiałyśmy natychmiast zrobić ciastka z przepisu Zuzi. Ciastka wyszły pyszne! Na próbę zrobiłyśmy z połowy porcji, ale następnym razem pójdziemy na całość! Nie będę ściemniać - kuchnia wygląda po takiej zabawie jak po burzy, ale czego się nie robi(...)małym i dużym, i tym całkiem dorosłym - życzę z okazji Dnia Dziecka duuużo uśmiechu, radości i jak najwięcej słodkich chwil! Powyższe składniki zagniatamy razem i lepimy z ciasta kulę. Wkładamy ją do lodówki na 20 minut. Wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy najróżniejsze kształty. Pieczemy 10 minut w 150 stopniach, a po wystudzeniu dekorujemy lukrami
Kulinarne Inspiracjesię ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk(...)mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie
Plate of Joyjest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też! składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól przygotowanie Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić(...)cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku
Stare GaryDzisiaj bardzo stary przepis, który przypomniał mi się podczas ostatniej wizyty mojej rodziny z Wilna. Zawsze tak jest, że jak wujek przyjeżdża do Polski
Niezły Młynekniego mojego męża. Warto dodać, że szpinak to cenne źródło żelaza i zalecany jest dla osób które mają problemy z nadciśnieniem. Morał z tego taki, że szpinak jest pyszny i zdrowy! Uwielbiam szpinak a Wy? Krokiety ze szpinakiem Składniki : 15 dag mąki, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 450 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku(...)tłuszcz do smażenia), olej. Wykonanie: Jedno jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy niewielką ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody (tak, aby woda przykryła tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak. Gotujemy na małym ogniu, często mieszaj
paapilotkaaSzyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy
Smakowy RajDzisiaj u nas goszczą pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową. Można powiedzieć że nadają się one i na obiad i na deser bo wiem, że różnie są one podawane. U nas najczęściej jest to forma obiadu na słodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki(...)białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwiązku z tym, że obie kochamy słodkości postanowiłyśmy zrobić na Naszym blogu specjalny kącik, gdzie systematycznie będą wpadały nowe przepisy na ciasta, ciasteczka, domowe czekoladki, pralinki, batoniki..... i inne pyszności. Zaczęło się od tego, że siedziałyśmy w pewną środę przy zielonej herbatce, zajadając się upieczonymi przez Szpileczkę ciasteczkami z musli i myślałyśmy jak zwrócić uwagę na blogu Naszą miłość(...)słodyczy. Wtedy zgodnie pomyślałyśmy że miło jest tak na półmetku tygodniowej pracy przekąsić coś słodkiego. Tym samym zapraszamy co tydzień na "Słodkie środy" - gdzie znajdziecie zawsze coś pysznego dla łasuchów. Środa jest też idealnym momentem do planowania słodkości na weekend i mamy nadzieję, że Nasze przepisy będą inspirujące do tego. Dziś zapraszamy na czekoladowe fondue z nutą wanilii .... Składniki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna PasjiJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek
Kuchnia EllieZupełnie wyleciało mi z głowy, żeby podzielić się tym fantastycznym przepisem. Oczywiście były już naleśniki z samej gryki i właściwie przepis nie jest tu tak bardzo
Nie Bo Piekłoodstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. - Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią - Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem. - Piekarnik(...)przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut. - Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie. - chlebek czekoladowy jest pyszny na ciepło można odgrzać go w piekarniku przez parę minut skraplając go przed włożeniem wodą . * moja inspiracją do tego chlebka był przepis ze strony "kwestia smaku" Smacznego
Basia w kuchniszczerze, że w tamtym roku się powstrzymałam, bo byłam na diecie, ale w tym stwierdziłam że taki dzień jest tylko raz w roku :) Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne faworki, w sumie z kilkudniowym opóźnieniem ale niestety nie mam tak wiele czasu, aby dodawać często posty :) Składniki : 6 żółtek 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej(...)cukru 15 dag cukru pudru cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie : Na stolnicę wyłożyć żółtka, mąkę, śmietanę, masło, cukier, skórkę otartą z cytryny oraz kieliszek wódki i zagnieść ciasto, tak jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać jeszcze troszeczkę mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować i radełkiem ciąć ciasto na paski. Przeciąć jeszcze
charlotte gotujeDrożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie(...)wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski, podzielić na 8 części i z każdej uformować długi wałeczek. Na jego środku
wyzwania kuchenneuwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym(...)ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe
Mango PapajaIdealne na spotkanie z przyjaciółką, na pierwsze śniadanie, na deser..takie słodkie placuszki z jagodami. Pyszne! Składniki: 400 ml maślanki 2 szklanki mąki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego 250 gram jagód 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli szczypta cynamonu cukier puder olej rzepakowy Maślankę mieszamy z jajkiem. Mąkę, proszek do pieczenia(...)cynamon, cukier brązowy i waniliowy przesiewamy powoli do miseczki z maślanką i jajem. Dokładnie mieszamy. Jagody myjemy, przebieramy. Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i smażymy niewielkie placuszki, po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Mango Papajazapalony wosk to Red Velvet . Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku. Home Sweet(...)cynamonu z nutą świeżo parzonej herbaty. Ma to być zapach taki domowy , przyjemny i ciepły. I dla mnie taki jest. piękny zapach , cudowny aromat cynamonu , taki klimat domowy z pysznym ciastkiem i gorąca herbatką. Zdecydowanie jesienny zapach. A nawet korzenny zapach zimowy. MÓJ ULUBIONY ! Beach Party W polskich sklepach go nie spotkałam. Ma to być impreza na plaży. Trochę czuć
Magiczne Życie MartyNowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Magiczne Życie Marty