pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:718/1162)

"Popękane" ciasteczka czekoladowe 122

pyszne, czekoladowe, „popękane” ciasteczka są idealne, gdy macie ochotę przekąsić coś słodkiego :) Są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z wierzchu, z miękkim środkiem, a do tego same się dekorują! Charakterystyczne pęknięcia, przypominające marmurowy wzór, tworzą się podczas pieczenia, kiedy to obtoczone w cukrze pudrze ciastka rosną, a biała, cukrowa warstewka rozchodzi się na boki odsłaniając ciemne ciasto. Ciasteczka są bardzo smakowite

MyCookBook.pl
Rogale 141

bardzo pyszne...polecam  20 g d rożdży 1/4 szk letniej wody 3/4 szk ciepłego mleka 3 płaskie łyżki masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 szk mąki pszennej Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Ostawić na chwilę. Wyrośnięty zaczyn z resztą składników wymieszać i dobrze wyrobić do momentu gdy ciasto nie będzie

Moje domowe kucharzenie
Sernik Krakowski 156

jest naprawdę pyszny :) według mojej mamy troszkę za słodki, ale najważniejsze to jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto

Motylkowa Kuchnia
Pasta z jarmużu w naleśnikach 154

Pyszna kolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić

W królestwie smaków Beaty
Knedle z jagodami i śmietaną 176

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag  ziemniaków, 2 szklanki  mąki, 1  jajko, 25  jagód, 1 szklanka  śmietany  18%, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.   2.  Mąkę przesiewam(...)stolnicę. Dodaję jajko oraz ziemniaki. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz.  4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszysty chlebek cynamonowy 94

pyszny chlebek. Składniki: 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru cukier cynamonowy/cynamon Sposób przygotowania:  Mąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką

Wielki apetyt
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 193

skład wchodzą pyszne, aromatyczne pieczarki. Dziś zapraszam Was na krokiety. Zazwyczaj te małe zawijane placuszki serwuje się z mięsem lub kapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około 12-14 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki

Słodkie okruszki
Tarta z budyniem i truskawkami 136

rozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem.   Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).  Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek

MarciochaKucharzy
Naleśniki bezglutenowe 191

można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki

Naleśniki
Owsiane placuszki z jabłkami 134

jabłkami, pyszne i ekspresowe! Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g otrębów owsianych  1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pissaladiere 145

karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji

Gosia gotuje
Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem 143

pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypałam listkami rozmarynu i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie! SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 402

ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna

Taste Of My Day
Pączki hiszpańskie 265

ciasta o średnicy 6-7 cm.   Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy nim nasze pyszne pączki

Malinowe Pocałunki
Babeczki kawowe 185

takie pyszne! Przekonajcie się sami :) 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko likier kawowy W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości

Mienta blog
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 195

krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków

Słodkie Przyjemności
Cocada z ananasem 163

jest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek.  Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do  przestudzenia.  Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki(...)takich malutkich 25 - 40 mm).  Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też na 10 minut dodatkowo wstawić do zamrażarki.  Cocada jest pyszna tego samego dnia ale im dłużej postanie w lodówce tym jej pyszność wzrośnie (nasza ostatnio przetrwała cały tydzień).  Ps. mleko zagęszczone zachowajmy, przyda się nam wkrótce do kolejnych przepisów

Smaki Brazylii
Szarlotka z budyniem 345

schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.  Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam

Aga w kuchni
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 798

wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.     Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.       Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą(...)Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy  łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 157

pyszne.  Składniki: 1 szklanka wody 1/2 margaryny 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych

Salonik smaków
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 199

prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam

bastalena
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 233

nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych orzechów. Pod wpływem ciepła czekolada roztapia się, co sprawia, że po upieczeniu czekoladowy smak przenika poszczególne elementy nadzienia, tworząc pyszną całość. Tarta

Smakołyki Bereniki
Malinowa niespodzianka 214

Przygotowalam sobie ciasto i zabralam sie za nadzienie. Niestety nie zwrocilam zupelnie uwagi jakiego serka uzylam i gdy cala masa byla juz gotowa, okazalo sie, ze do pierogow jest za luzna. Zal mi bylo strasznie tej masy wiec by sie nie zmarnowala na szybko wymyslilam plan "b". Pomyslalam o wspanialym deserze z nalesnikow przelozonych malinowym serkiem, polanych pysznym sosem czekoladowym

Przysmaki Karolki
Miękkie ciastka a’la pierniczki 202

niewątpliwą zaletą tych ciastek jest fakt, że od razu są miękkie, nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba ich trzymać w puszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta(...)pokojowej. Masło z miodem wlać do miski, włączyć mikser na małe obroty, po kolei dodawać suche i mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować

moj przepis na
Tort tiramisu 294

swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo. I oto wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka(...)kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki połączyły się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopniach C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 40-50 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy

Smakowity Blog Kulinarny
Przepis na sernik czekoladowy 185

seromakowiec . Postanowiłam więc trochę poeksperymentować z czekoladą, sernik czekoladowy nie jest bardzo słodki, może nie smakować tym, którzy uwielbiają bardzo słodkie serniki, ale moim zdaniem ten sernik jest pyszny, jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i budyniu, który był słodzony. Jeśli macie ochotę możecie ten sernik przygotować na czekoladowym spodzie, będzie wyższy, ale tym razem sobie podarowałam przygotowywanie kruchego spodu(...)sernik czekoladowy ma idealne proporcje dla aby zaspokoić smak na słodycze. Piotrek kocha serniki od zawsze, więc z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis na to ciasto. Nie mógł się jemu oprzeć i zjadł prosto po wyjęciu z piekarnika. Sernik po upieczeniu odstawiłam na całą noc do lodówki. Do serników dodaję domowy cukier waniliowy, ale tym razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek chałwowy 185

spróbować świątecznych słodkości. Trzeba więc opracować albo znaleźć przepis przyjazny młodocianym (Leśny mech po zastąpieniu cukru miodem albo syropem klonowym również jest dzieciak friendly!). A zatem mam dla was pyszny chałwowy mazurek, który z czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata w wapń dzięki sezamowi. Jutro postaram się też wrzucić przepis(...)miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:1, większą położyć na arkuszu papieru do pieczenia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki. Na obiad 146

optymistycznymi prognozami pogody, mam nadzieję na cudowne dwa dni. Może nawet nie tak zupełnie leniwe...? Oczywiście, wolny weekend wiąże się z gotowaniem. Duuuużą ilością gotowania. W planie jest ciasto i ciasteczka, może nawet więcej niż jeden rodzaj, ale główną atrakcją będzie sobotni obiad (na niedzielę jesteśmy zaproszeni; już się doczekać nie mogę). Staramy się z C. takie dni celebrować; wspólne(...)zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 380

szukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam . Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii(...)nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne są. I śliczne. I w ogóle bardzo z nich dumna jestem. Mówię Wam - spróbujcie koniecznie! I nie myślcie, że 45 sztuk do dużo - znikną, zanim się obejrzycie! Cynamonowe ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania