ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru(...)rondelku i roztapiamy w niej masło. Mąkę musimy przesiać i dodajemy ją razem ze szczyptą soli i cukru do wody. Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy
paapilotkaaupiec w naczyniu żaroodpornym..Nie wiem jaka jest różnica między chlebem pieczonym w naczyniu żeliwnym a żaroodpornym, ale wiem , że chlebek ..ten mój pieczony w żaroodpornym jest .tzn.był pyszny..Polecam, bo warto upiec..Dziękuję za wspaniały przepis i wspólne pieczenie. Przepis i rady Pawła i Madzi. 600 g mąki pszennej (zwykłej, jasnej) 370 g wody 2 łyżeczki soli(...)dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego. Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką
Moje domowe kucharzeniePyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną
BullioDostaję od Was wiele pytań i próśb związanych z kuchnią bezglutenową, stąd powstał pomysł warsztatów, których bohaterami będą kasze i ziarna. ZIARNKO DO ZIARNKA czyli KASZA I SPÓŁKA pyszne, zdrowe i bezglutenowe WARSZTATY KULINARNE Podczas warsztatów odkryjemy nowe wcielania różnych rodzajów kaszy i ziaren. Odczarujemy smaki i pokażemy je w nowych odsłonach i nietypowych połączeniach. Pokażemy jak łatwo przyrządzić naprawdę(...)przygotowane dania będą bezglutenowe. Warsztaty „Kasza i spółka” odbędą się w dwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę
KUCHARNIAwieczorem? A wieczorem wszyscy krzyczą! - Pizza! PIZZA! Tyle zachodu prawda? I ciasto trzeba zrobić, i ciasto musi urosnąć, i dodatki trzeba wykombinować..trochę czasu to zajmuje..a tu ciemno na dworze,dodatkowo ciapa ze śniegu... Do pizzerii daleko, portfel za cienki na tele-pizzę! Ale z każdej sytuacji jest wyjście ! Zamrażarka ! Taki kącik na zachcianki niespodziewane. W mojej zamrażarce(...)drzemala pizza familijna speciale. Już nie muszę Wam mówić, że „poleciałam” na tę pizzę dlatego, że ma to SPECIALE w nazwie. Taka moja słabość. No i że dodatkiem jest pyszne salami! To na serio wielka pizza Iglotex W swojej ofercie Sympatyczny Pingwinek ma ich cztery. „ Wykonianie” takiej pizzy jest banalnie proste! Wyjmujemy z opakowania i kładziemy
Z Kuchni Do Kuchniproste i szybkie do zrobienia. Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco! Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru(...)Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie: Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać
Walijskie PichceniePulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej - 60 g margaryny - 20-30 pastylek słodzika lub 3/4 szklanki cuku - 2 jajka - 300 ml mleka - 50 g drożdży - cukier wanilinowy - ewentualnie aromat Masa: - kostka twarogu - żółtko - coś do posłodzenia - powidła z aronią(...)Mleko podgrzewamy ze słodzikiem, rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na ok. 10 minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik
Zdrowie na języku :PSiedziałam w domciu i naszło nas na ciasteczka, więc zajrzałam to tu, ta tam i skomponowałam te oto ciasteczka. Wyszły pysznie. Mięciutkie, nie za słodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D. Składniki: 3 szklanki tortowej 150 g masła 9 łyżek kremówki (36%) 4 łyżki miodu łyżeczka proszku(...)Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach i której smaku nikt nie jest w stanie odtworzyć! Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki! O smaku szarlotki … z kawałkami jabłek obłędnie pachnącymi cynamonem. Czyż nie cieknie Wam ślinka?! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 2 szklanki – mleko ( użyłam sojowe(...)cynamon – 2 łyżki – cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Wkładamy do garnka i podlewamy ok. 50 ml wody. Prażymy kilka minut aż zmiękną. Farszem napełniamy naleśniki. Posypujemy
Ostra na Słodkomisce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć(...)pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia - nastawić piekarnik na 200 stopni - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika i piec na rumiany kolor 20-30 minut Są pyszne świetnie nadają się do powideł, dżemów oraz wędlin
Basia w kuchniPyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych. Mają piękny kolor i są przepyszne :) SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni (przepis tutaj ) 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 2 łyżki masła(...)listków szałwii sól garść rukoli tarty parmezan PRZYGOTOWANIE Na stolnicy mieszamy mąki z puree i żółtkiem. Wyrabiamy ciasto - jest ono dość luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w mące, potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu
Moje Kuchenne RewelacjePyszna tarta z truskawkami z lekkim kremem z serca mascarpone. Tarta była robiona latem, gdy jest sezon na truskawki. Można zrobić z tymi truskawkami co się pojawiają teraz w sklepach, jednak to nie to samo. Truskawka truskawce nie równa :) Składniki: 250 g margaryny, 0,6 szklanki cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, krem(...)mascarpone, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 300 g truskawek. Przygotowanie: Z margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy je do zamrażarki na 30 min. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwając ją widelcem. Formę musimy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto
Aga w kuchniJako pierwszą upiekłam wersję z pistacjami, i z pewnością następne będą te migdałowe. Ciasteczka są chrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej(...)mąkę migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około
Mania GotowaniaCiasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo iż robiłam je z podwójnej porcji (tak by zostało coś w domu) , to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma... Kruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej(...)migdałami, mmmmmm.... Poezja. Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa. Polecam , są baaaardzo smaczne. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: - 310g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 120g
Smaczne Zdrowegładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godzinki. Potem zaczyna się zabawa :p Ciasto wałkujemy na około 4 mm wycinamy dowolne kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje(...)dekoracji, a woreczek z dziurką jest nie dla mnie. Dziś też muszę się przyznać, że nie przykładałam sie zbytnio do dekoracji :p Ale zapewniam nawet niezbyt urodziwe pierniki są pyszne. Polecam Wam ten przepis, pierniczki są pyszne, mięciutkie, POLECAM SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku