pyszne, że nie warto obok tych smaków przejść obojętnie. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się pokusić o upieczenie placków kruchych (ja nieraz to robię). Polecam. Zapraszam... Składniki (na formę o wym. 37 x 26 cm): 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
Kubki smakupomysłów na ciasta, obiady, konfitury.. Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna. Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji. Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię! Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :) Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które
Czarnawisienkapachnące cynamonem... pysznie smakują z polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zamiast niej można smarować ciasteczka domowym powidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować
Chocolate Muffin BlogPyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden
cool and mintyGulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam. SKŁADNIKI : 500 g fileta z dorsza lub inna ryba(...)pieprz ziołowy do smaku 2 jajka 4 łyżki mąki 1/4 szklanka wody olej do smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje Mariolimiękkie i pyszne bułeczki z białym serem. Składniki 500g mąki 2 jajka 14g suchych drożdży 250ml mleka 80g cukru 80g masła szczypta soli Nadzienie serowe 300g sera białego 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru mleko do smarowania bułek Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli
Gotowanie i blogowanieciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy: http://papilart.pl/ Już niedługo na blogu pojawią się pyszne, słodkie
Słodkie okruszkipysznym, bardzo zdrowym mazurkiem. Do Świąt pozostał już tylko tydzień. Zastanawiam się więc nieustannie nad świątecznymi przysmakami. A mazurek to obowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche
Smakuje zdrowojakże pyszne. udanego dnia! :) Składniki (całość około 380 kcal): 30g mąki pszennej razowej 100g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 10g wiórek kokosa łyżeczka erytrolu (lub innego słodzidła) łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy masę na 5-10 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym (około łyżka ciasta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmożemy przygotować pyszne i pełnowartościowe dania: Spaghetti Bolognese, Lasagne, Zapiekanka makaronowa z szynką oraz Gulasz. „Naturalnie Smaczne! Knorr” to nowe produkty, których skład to w 100% naturalne składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto większe niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się w składzie warzywa. Tartaletki z ciasta francuskiego
SzczyptaSmaQpyszne, czekoladowe, „popękane” ciasteczka są idealne, gdy macie ochotę przekąsić coś słodkiego :) Są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z wierzchu, z miękkim środkiem, a do tego same się dekorują! Charakterystyczne pęknięcia, przypominające marmurowy wzór, tworzą się podczas pieczenia, kiedy to obtoczone w cukrze pudrze ciastka rosną, a biała, cukrowa warstewka rozchodzi się na boki odsłaniając ciemne ciasto. Ciasteczka są bardzo smakowite
MyCookBook.plbardzo pyszne...polecam 20 g d rożdży 1/4 szk letniej wody 3/4 szk ciepłego mleka 3 płaskie łyżki masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 szk mąki pszennej Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Ostawić na chwilę. Wyrośnięty zaczyn z resztą składników wymieszać i dobrze wyrobić do momentu gdy ciasto nie będzie
Moje domowe kucharzeniejest naprawdę pyszny :) według mojej mamy troszkę za słodki, ale najważniejsze to jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto
Motylkowa KuchniaPyszna kolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić
W królestwie smaków Beatydzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 25 jagód, 1 szklanka śmietany 18%, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. 2. Mąkę przesiewam(...)stolnicę. Dodaję jajko oraz ziemniaki. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz. 4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia Kasipyszny chlebek. Składniki: 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru cukier cynamonowy/cynamon Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką
Wielki apetytrozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml). Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek
MarciochaKucharzymożna przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki
Naleśnikijabłkami, pyszne i ekspresowe! Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g otrębów owsianych 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji
Gosia gotujepięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypałam listkami rozmarynu i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie! SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna
Taste Of My Dayciasta o średnicy 6-7 cm. Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy nim nasze pyszne pączki
Malinowe Pocałunkitakie pyszne! Przekonajcie się sami :) 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko likier kawowy W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości
Mienta blogkrem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków
Słodkie Przyjemnościjest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek. Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do przestudzenia. Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki(...)takich malutkich 25 - 40 mm). Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też na 10 minut dodatkowo wstawić do zamrażarki. Cocada jest pyszna tego samego dnia ale im dłużej postanie w lodówce tym jej pyszność wzrośnie (nasza ostatnio przetrwała cały tydzień). Ps. mleko zagęszczone zachowajmy, przyda się nam wkrótce do kolejnych przepisów
Smaki Brazyliischłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam
Aga w kuchniwybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni. Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą(...)Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepyszne. Składniki: 1 szklanka wody 1/2 margaryny 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych
Salonik smakówprażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam
bastalenanich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę - gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych orzechów. Pod wpływem ciepła czekolada roztapia się, co sprawia, że po upieczeniu czekoladowy smak przenika poszczególne elementy nadzienia, tworząc pyszną całość. Tarta
Smakołyki BerenikiPrzygotowalam sobie ciasto i zabralam sie za nadzienie. Niestety nie zwrocilam zupelnie uwagi jakiego serka uzylam i gdy cala masa byla juz gotowa, okazalo sie, ze do pierogow jest za luzna. Zal mi bylo strasznie tej masy wiec by sie nie zmarnowala na szybko wymyslilam plan "b". Pomyslalam o wspanialym deserze z nalesnikow przelozonych malinowym serkiem, polanych pysznym sosem czekoladowym
Przysmaki Karolkiniewątpliwą zaletą tych ciastek jest fakt, że od razu są miękkie, nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba ich trzymać w puszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta(...)pokojowej. Masło z miodem wlać do miski, włączyć mikser na małe obroty, po kolei dodawać suche i mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować
moj przepis naswoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo. I oto wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka(...)kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki połączyły się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopniach C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 40-50 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy
Smakowity Blog Kulinarnyseromakowiec . Postanowiłam więc trochę poeksperymentować z czekoladą, sernik czekoladowy nie jest bardzo słodki, może nie smakować tym, którzy uwielbiają bardzo słodkie serniki, ale moim zdaniem ten sernik jest pyszny, jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i budyniu, który był słodzony. Jeśli macie ochotę możecie ten sernik przygotować na czekoladowym spodzie, będzie wyższy, ale tym razem sobie podarowałam przygotowywanie kruchego spodu(...)sernik czekoladowy ma idealne proporcje dla aby zaspokoić smak na słodycze. Piotrek kocha serniki od zawsze, więc z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis na to ciasto. Nie mógł się jemu oprzeć i zjadł prosto po wyjęciu z piekarnika. Sernik po upieczeniu odstawiłam na całą noc do lodówki. Do serników dodaję domowy cukier waniliowy, ale tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspróbować świątecznych słodkości. Trzeba więc opracować albo znaleźć przepis przyjazny młodocianym (Leśny mech po zastąpieniu cukru miodem albo syropem klonowym również jest dzieciak friendly!). A zatem mam dla was pyszny chałwowy mazurek, który z czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata w wapń dzięki sezamowi. Jutro postaram się też wrzucić przepis(...)miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:1, większą położyć na arkuszu papieru do pieczenia
Przepysznik - BLW i nie tylkooptymistycznymi prognozami pogody, mam nadzieję na cudowne dwa dni. Może nawet nie tak zupełnie leniwe...? Oczywiście, wolny weekend wiąże się z gotowaniem. Duuuużą ilością gotowania. W planie jest ciasto i ciasteczka, może nawet więcej niż jeden rodzaj, ale główną atrakcją będzie sobotni obiad (na niedzielę jesteśmy zaproszeni; już się doczekać nie mogę). Staramy się z C. takie dni celebrować; wspólne(...)zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną i naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam . Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii(...)nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne są. I śliczne. I w ogóle bardzo z nich dumna jestem. Mówię Wam - spróbujcie koniecznie! I nie myślcie, że 45 sztuk do dużo - znikną, zanim się obejrzycie! Cynamonowe ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekucharek. Kruche ciasteczka, które są robione z miękkiego masła rozcieranego drewnianą łyżką, ja użyłam takiej starodawnej drewnianej łyżko-kuli, która wydawała mi się idealna do tego przepisu. Ciasteczka wyszły pyszne, takie jakie powinny być. Błyskawiczne w przygotowaniu i błyskawiczne w zjedzeniu Składniki: - 100g miękkiego masła – 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 2 łyżki cukru(...)wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę. Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki). Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami. Wałkować na lekko oprószonej
dom-agi.plBabeczki kawowe- wykonane przez Domowe Torty Delikatne babeczki kawowe, które smakują pysznie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak postanowicie je udekorować- możecie to zrobić na wiele różnych sposobów (ze względu na swój charakterystyczny płaski wierzch są idealne do zdobienia artystycznego). Z owocami, z kremem, z bita śmietaną, a może z lukrem? …wybór należy do Was! Smacznego SKŁADNIKI NA BABECZKI(...)kolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej
Domowe Tortyjest gorsza od faszyzmu. Eh... dzisiaj to mam chyba pretensje do całego świata... Na pocieszenie pozostaje mi kawałeczek (no dobra, spory kawał) czekolady, a dla Was zostawiam przepis na pyszne jagodzianki. W zeszłym roku także piekłam jagodzianki, jednak nie byłam z nich na tyle zadowolona, aby podzielić się z Wami przepisem. W tym roku zrobiłam drugie podejście. Skorzystałam z tego(...)ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej
My simple kitchenŚwięta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę
Z Majeczką w kuchniWielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego
Gotuję TestujęDzisiejsze ciacha są miękkie w środku i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że śmiało wytrzymają tydzień w puszce, a przynajmniej mam nadzieję, że wystarczą do piątku. O
greenscarfSernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do KuchniŚwięta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz
Ostra na SłodkoPrzepis na ten oszukany sernik jak pisze autorka znalazłam u Ani [ klik ] i zauroczył mnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujeKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneJuż miałam napisane "kruszonka z rabarbarem", ale skasowałam i wróciłam do "crumble z rabarbarem". Lepiej brzmi i wszyscy wiedzą o co chodzi
bistro mamaMam takie smutne wrażenie, że niestety lato powoli nas będzie opuszczało, za oknem coraz chłodniej, a dziś jeszcze na dodatek szaro i buro... W związku z
Kulinarne przygody GatitySzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1
Smaczne Zdrowe