podane z lekkim kisielkiem owocowym. Pyszne! Składniki: 165 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżeczki cukru, 1 jajko, 125 ml mleka, 20 g roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia
Plate of JoyPyszne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto
Smakowite DaniaPyszne, delikatne, cynamonowo - korzenne i bardzo świąteczne kruche gwiazdki dla wielbicieli małych słodkości :) Składniki: 180 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cynamonu 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce
Chocolate Muffin BlogPyszne i sprężyste naleśniki kukurydziane w dwóch smakach. Mnie osobiście bardziej smakują kakaowe :) ~ Ślimaczki z naleśników kukurydzianych na domowym serku Monte ~ Składniki: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy
Kuchenny Skrawek Niebawysiłku przekształcić w pyszną i aromatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz ilość wody o jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane
Szybko Szybkowarstolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :) Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut, aż będą złoto-brązowe. Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :) Wszyscy sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi
Lawendowe NieboPyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie! W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie. Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami ciasto: 375 ml mleka
Dzieje kuchennej Wiewióryprostu pyszny! Orzechy są miękkie, marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam! składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej
Stare Garyktórzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy
Anioły w kuchnipodejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne, cieniuteńkie ciasto. Co nam z tego wyszło
Wypisz Wymalujnaleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki a jak za gęste to dolać mleka patelnię posmarować na początek olejem, potem już nie trzeba na rozgrzanej patelni smażyć złociste naleśniki na każdy naleśnik nakładać sporą porcję farszu i zawijać w ruloniki naleśniki z kaszą są pyszne i najlepiej smakują z czerwonym
W Mojej Kuchni Lubięsłodkiego. Było pyszne! <3 Składniki: dwie szklanki mąki 100 gram masła o temperaturze pokojowej + 20 gram jedno jajko szczypta soli 4 łyżki cukru opcjonalnie dwie łyżki wody 300 gram truskawek świeżych jedna tabliczka czekolady mlecznej 300 gram mascarpone 100 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym laska wanilii dwie łyżki miodu Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę
Mango Papajawydaniu świątecznym z mieszanką keksową. Pyszne. Składniki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka opakowanie mieszanki keksowej Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych, dodać mieszankę keksową i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie
Pasja Smakurazem dynie wykorzystalam do zrobienia pysznego quiche z dodatkiem ziemniakow, papryki, wedzonego boczku i chili. Wszystko to na bardzo kruchym i delikatnym ciescie. Pycha! Co prawda gdy nastepny raz bede robic to danie to zamiast kroic warzywa w kostke, szczegolnie dynie i ziemniaki, zrobie z nich puree co nada mu wiekszej spojnosci. skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla
Przysmaki KarolkiJeśli ten tydzień będzie się rozwijał w kierunku, w którym zaczął, to nie dotrwam do piątku trzynastego. Na początek stała się smutna rzecz- zjedliśmy ostatnią dynię Hokkaido. Pod pyszną postacią quiche, ale wciąż było to pożegnanie. A dalej... same przyjemności. Przepis na quiche znalazłam na pintreście , po świetnym tekście na temat różnic pomiędzy kuchnią indyjską a kuchnią zachodnią. Połączenie dyni(...)gorgonzoli tak poruszyło moją wyobraźnię, że postanowiłam poświęcić naszą ostatnią dynię na wypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak! QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ Na ciasto: 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree z dyni (robiłam je tutaj
les mirabelles