pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:690/1162)

Bezglutenowy chlebek bananowy 155

szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej

Blendman
Frużelina z czarnej porzeczki 168

postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast i tortów. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bezglutenowy chlebek bananowy 151

szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej

Blendman
Placek z wiśniami i borówkami na soku z wiśni. 167

Dzięki czemu  mogę tworzyć pyszne placki z ich udziałem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego do tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam... Przepis autorski. Skala smaku 10/10 Uwagi:  Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie,  Ciasto powinno być gęste nie lejące

Kubki smaku
sernik z wiśniami z kruszonkowym ciastem... 181

obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki piekarnik 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec z 55 minut, następnie na teroobiegu 150 C 10 minut, sernik z blaszki wyjąć jak będzie dobrze wystudzony - sernik jest delikatny, aksamitny, aromatyczny, pyszny................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki maxi kokosowe (wg Gordona Ramsay'a) 142

promuje sam Gordon Ramsay. Są pyszne i takie... mooocno kokosowe. Smażenie na oleju kokosowym - dodatkowo podkreśliło ich smak oraz aromat. Dzięki niemu placki wyszły delikatne, puszyste i wcale nie wchłonęły tłuszczu. (15 sztuk) 1 szklanka mąki  1/2 szklanki wiórek kokosowych (użyłam od Skworcu) 1 jajko mleczko kokosowe (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta; około 150-200 ml; polecam

Di gotuje
Przepisy z ziarenkami w roli głównej. Dalsza współpraca z Ziarenkowo. 163

chciałabym Wam przypomnieć kilka pysznych przepisów: Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami, owocami i żurawiną Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z szynką i serem Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami Zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami

Słodkie okruszki
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 183

taką cichą nadzieję że pyszne posiłki przekonają również dużego skrzata do tego by bardziej zadbać o potrzeby swojego organizmu! " Pani Sylwia K.: "Z racji, że mój synek dopiero kończy 9 miesięcy nie mamy za wiele możliwości kulinarnych ale udało nam się wspólnie upiec ciasteczka oraz niedawno pierniczki :) Kacperek miał troszkę swojego ciasta, które gniótł, rwał i bawił się

Słodkie okruszki
Knedlik, czyli czeski knedel. 279

bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem i kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna pozycja czeskiego menu. Czasami kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny

Rozpustne gotowanie
Miękkie pierniczki 185

czasu :) Trzeba przyznać, że są pyszne i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. A przepis znalazłam  tutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1  łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i je na grubość

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżowa gwiazda z makiem 263

minut o napuszenia.   Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . Piec około 25-30 minut.  Po upieczeniu ostrożnie przełożyć z blachy wraz z papierem do pieczenia i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa Kuchnia Izioni Pyszne Smaki Ewa Szczepińska

Grunt to przepis!
Kukurydziane fit ciasteczka 237

zagnieć gładkie ciasto Rozwałkuj dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać

greenscarf
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO 168

tradycyjnego i wymieszanego ciasta naleśnikowego wsypałam wiórki kokosowe. Usmażyłam naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam jogurt, kawałki mango i polałam wszystko syropem klonowym. Temu komu za mało kokosa w plackach, może posypać nimi danie. Kochani cóż więcej mogę powiedzieć oprócz tego, że było pysznie! Zapach kokosu i mango...czego trzeba więcej ;-) Smacznego

potrawyregionalne
Tarta cytrynowa z bezą 179

więcej mówić jest naprawdę pyszna, Zawsze jak zostają mi z jakiegoś przepisu białka to daje je do woreczka,zawiązuję i zamrażam (koniecznie napiszcie sobie na woreczku ile jest  białek w środku,to ułatwia później dozowanie cukru) po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła

Swojskie jedzonko
Tartaletki z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami. 162

było pyszne połączenie. Takie tartaletki to świetna przekąska, dodatek do zupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy.   TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI.           Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g sera

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Orzechowe rożki 163

nieco więcej mąki, otrzymamy wtedy pyszne rożki waniliowe. Oryginalnie jednak są to rożki orzechowe, przepyszne!  Orzechowe rożki 280g mąki 80g cukru 200g masła 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru waniliowego cukier puder Składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę, po czym wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta wałeczek i pokroić w plastry szerokości

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki żytnie z twarożkiem kokosowym i lodami truskawkowymi 136

naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy  Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha

Chocolate Muffin Blog
Foccacia z pomidorkami kokatjlowymi 83

niej foccacia. Była pyszna i zdecydowanie było jej za mało:) Składniki: szklanka mąki  łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody letniej 3 g suszonych drożdży 3 gałązki świeżego rozmarynu sól gruboziarnista 2 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe  Przygotowanie: 1. Wsyp mąkę do miski,  dodaj wodę, drożdże, oliwę i odrobinę soli.Wyrabiaj ciasto klika minut. 2. Odstaw ciasto

AZgotuj!
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 173

włoską riwierę i na pyszne, słodkie bułeczki nadziane waniliowym, aksamitnym kremem z dodatkiem sezonowych owoców. Puszyste, drożdżowe bułeczki z delikatna nutą pomarańczy, wypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami na 12 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 142

obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem  na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy

Rozpustne gotowanie
Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką 184

dziś z Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem dyniowo-pomarańczowym na czekoladowym spodzie. Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru. Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne. Owsiany spód 1. szklanka płatków owsianych

Cynamonowe szczęście
Szybkie i miękkie pierniczki 150

twardniały podczas pieczenia. Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki. Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać ulubione wzory. Wkładac do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec od 8 do 10 minut. Kolejne partie można wyjmować już po 7 minutach. Są pyszne, a co najważniejsze zachowują swoją miękkość nawet wisząc

ChilliJemy
Tarta z bitą śmietaną z mleka kokosowego i truskawkami 140

coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:) Składniki: CIASTO 25 dkg mąki 14 dkg masła

Magiczna kuchnia Darii
Ugryź to! Magazyn Kulinarny GRYZ #1 176

samym pod koniec listopada pyszną – a jakże – blogerską Wigilię. Już dziś pragnę zaprosić Was do zapoznania się z magazynem kulinarnym  GRYZ , w którym (mamy nadzieję) równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę Was do działu, który mam zaszczyt prowadzić – chyba się już domyślacie jaki, prawda?  Ciasta, słodkości, desery czyli to w czym

Słodkie Przyjemności
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 131

muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz i np. z zimnym Cydrem jabłkowym, który jest pysznie gazowany jak szampan i doskonale gasi

W Mojej Kuchni Lubię
Bułka pszenna 177

blogu http://zapachchleba.blogspot.co.uk/ . Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszenna Składniki: 500 g mąki pszennej 650 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut

UgotujmyTo.pl
Kulki z makiem 140

kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze , a w szczególności takie słodkie maleństwa.  Składniki: (20 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki jajko szklanka letniej wody

Moje pyszne gotowanie
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 143

wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 50 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli dacie nieco mniej miodu i pominiecie rodzynki, chleb będzie zupełnie neutralny w smaku. I z pewnością równie pyszny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb Pszenno-Żytni na Zakwasie z Siemieniem Lnianym 145

Jest mięciutki , z chrupiącą skórką. Jest pyszny. Bardzo polecam. Zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego , dokarmionego co najmniej 10-12 h wcześniej 200 g mąki pszennej 200 ml letniej wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Siemie lniane: 200 g siemienia lnianego 360 ml wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Ciasto właściwe: zaczyn

Made By Mom And Son
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 151

studzimy. Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki.   Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku).  Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35  minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno

Mia Cucina Sofieta
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 177

Dziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić

kuchnia doski
Pierogi z serem i rodzynkami 250

Niedawno na blogu pojawił się przepis na pierogi z bryndzą i kurkami , a dziś przenosimy się w czasy dzieciństwa, gdzie na stole królowały pierogi z serem

W kuchni Katie
Gołąbki Teściowej 163

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 183

pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście!  Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym . Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole świątecznym(...)Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki

Kuchnia Łukasza
Tort Chałwowe-Karmelove 118

pieczenia lub wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu lecz dopiero gdy ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową(...)zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy krem mikserem, uzyskanie gładkiego kremu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ chałwa zacznie się nierówno ścinać, więc się tym nie przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła, dodanie do niego miodu i whisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 102

pieczenia lub wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu lecz dopiero gdy ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową(...)zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy krem mikserem, uzyskanie gładkiego kremu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ chałwa zacznie się nierówno ścinać, więc się tym nie przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła, dodanie do niego miodu i whisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta

Kuba Gotuje
Pyszysta babka pomarańczowa 132

postawiłam na delikatną, puszysta i zdecydowanie nie sucha babka. Kiedy była w piekarniku to aromat pomarańczy sprawiał, że chciałam ja natychmiast wyjąć i zjeść :) Nie myliłam się, jest zdecydowanie pyszna :)   Składniki: 250g mąki 185g cukru 220g margaryny 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy(...)sokiem pomarańczowym, cukrem waniliowym oraz otarta skórka pomarańczową. Białka ubijamy na sztywna piane wraz ze szczypta soli i delikatnie przekładamy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste) i przelewamy do przygotowanej formy.  Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 minut z termoobiegiem do suchego patyczka ( u mnie było 45 minut

ChilliJemy
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 369

chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia. Składniki(...)mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 206

czasu, zwłaszcza jak wymyśli się coś nietypowego ale za to jaka frajda jest po skończeniu. W sumie aż szkoda czasami kroić:) Ciągle uczę się robić torty, o ile w ciastach czuję się już całkiem w porządku o tyle w dekoracji ciągle ciągle to daleka droga:) Oczywiście nie od razu Kraków zbudowano więc  nie przejmuje się tylko uczę się dalej(...)czasami korzystam z pomysłów umieszczanych tam i jeszcze się nie zawiodłam. A tym czasie wracam do mojego tortu, jestem z niego bardzo dumna, wyszedł mi dokładnie taki jak chciałam, pyszny lekki torcik. Należy go bardzo mocno naponczować alkoholem w ten jest najlepszy i nie przesłodzić masy bo inaczej będzie za mdły. Proste to jest ale na prawdę warto, niebo

ciastkarnia na kruchym spodzie
Racuchy drożdżowe ze śliwką. 168

śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem całości. Bez brudzenia rąk, bez długiego wyrabiania, mamy pyszne racuszki. Coś dla prawdziwych pożeraczy drożdżowych

Dieta moja pasja
Kopytka ziemniaczane 131

się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę, wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości

Kuchnia Pokoleń
Calzone 177

czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszne, chrupiące, aromatyczne… Jestem w głębokim szoku, że w restauracjach calzone są tak rzadko spotykane. To idealna propozycja na wynos, genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl

Proste-przepisy.pl
Chleb owsiany bezglutenowy 486

miejsce na pół godziny, aż ciasto urośnie. Delikatnie zamieszać. Formę (UWAGA, potrzebna jest większa forma – użyłam szklanej 24 x 19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Wstawić do nagrzanego na 230 stop. C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec 1 godzinę. Jest pyszny! Duży! Idealny! Lekko wilgotny

gutfut
Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami 138

zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny. Używam go z reguły do deserów i dżemów. W tym daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno

Wiem co jem
naleśniki z twarogiem śliwkowym... 115

olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu śliwkowego i składać na kwadraty - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte

W Mojej Kuchni Lubię
Lekkie ciasto jogurtowe 121

Rzec by można - dietetyczne! Pyszne, puchate, doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki

Cakes By Kejt
Czekoladowe jajeczka- grzybki 96

Tak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą. Oto mój

Różowa kuchnia
Bita śmietana kokosowa 185

Bita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy

Niezły Młynek
Puszyste pancakes z kiwi 125

Zapraszam na pyszne śniadanko z dodatkiem kiwi. Składniki: 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju 375 ml mleka jogurt naturalny kiwi Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól, jajka, olej i mleko zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem. Kłaść po łyżce ciasta. Smażyć

Ewusiowe Smaki
Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois 136

wieczór z przyjaciółmi. Pyszne pomidory- czerwone, żółte i zielone oraz kozi ser w połączeniu z bardzo słonymi Anchois to smaczne połączenie. Trzeba tylko pamiętać, że nie każdemu w tym daniu może odpowiadać posmak ryby, który moim zdaniem nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, nie mniej jednak mocno słony. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pomidory obrane ze skórki

Mango Papaja
Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 127

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: pinkcake.blox.pl. Byłam ciekawa smaku i nikomu nie mówiłam o dodatku oleju bazyliowego.  Niestety moja rodzina niej jest

Di gotuje
Sernik brownie z żurawiną 185

Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną,  na czekoladowym spodzie

Cynamonowe szczęście
Delikatny sernik ze śliwkami 138

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na

Smakołyki Asi
Sernik dyniowy 187

Ciasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego

Moje Małe Czarowanie
CEBULARZ LUBELSKI 169

nagniotłam w paru miejscach ciasto,  aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia. Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 15 minut do uzyskania złotego koloru. Polecam również inny przysmak podobny do naszego cebularza. Pochodzi z Włoch i jak na Włocha przystało ma w sobie trochę więcej egzotyki ;-) Focaccia     jest pyszna i jeśli zasmakował

potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 255

niego zajrzeć (jeśli nie zalepiliście ciastem)  i w razie potrzeby zamieszać, doprawić, dolać wody lub bulionu. Ziemniaki i kasza chłoną wodę-nie mogą być odkryte bo się zeschną. Czulent jest gęsty, sycący akurat na zimowe dni. Może moja wersja różni się nieco od tej tradycyjnej,  ale nie zmienia to faktu,że wyszedł pyszny!  Smacznego

potrawyregionalne
Orkiszowe bajgle 103

udaje. Bajgle są mięciutkie i pyszne.   Składniki (na 6-7 bajgli): 450 gram mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej typ 1850 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 280-300 ml letniej wody Bajgle: Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę

Mango Papaja
Chleb polski, na zakwasie 131

prosty do zrobienia i pyszny. 200  g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu  1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku [nie dałam] Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Nakryć i zostawić

Moje domowe kucharzenie
Pleśniak porzeczkowo morelowy 110

Szperając w przepisach na blogu nie znalazłam przepisu na pleśniak. Nie wiem jak to się stało ale nie dodałam go. Nadrabiam więc zaległości bo może akurat

Ewa w kuchni
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 149

dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką, można posiłkować się przy sklejaniu letnią wodą, by mieć pewność, że żadne uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju do momentu wypłynięcia, po czym jeszcze ok. 3 minut. Podajemy oczywiście z pysznym, klarownym wigilijnym barszczem, na który przepis już

Kuchenna Kontrrewolucya
Grysikowy deser z owocami 119

Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić uszka? 152

gotowania można zrobić pyszną grzybową Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy w masznce na cienkim sitku. Cebule kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na maśle do miekkości. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwile podsmażamy razem dodając odrobinkę masła. Odstawiamy najlepiej do lodówki żeby farsz troszkę się „ściął”. Ciasto robimy jak na pierogi. Pół kilo

Kulinarna Patilogia
My w KUKBUKu!!! 214

maksymalnie - zaserowaliśmy szejk daktylowy i ciasto daktylowe z kremem z praliną orzechową i kajmakiem. KUKBUK nr 13 - topinambur Zaraz potem był następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance rybnej. KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również z naszym udziałem - pysznie, wiosennie i zielono - ze szparagami - zapraszamy

Plate of Joy
Krucha tarta z masą serową z ricotty 208

Pyszna, delikatna, krucha tarta z nadzieniem z sera ricotty i skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego

CookYourself
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 175

piernik staropolski. Piernik ten jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach - jednym słowem - polecam, nie zawiedziecie się. To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż

CookYourself
Babka z batatami 148

sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 387

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
DOMOWE KONOPPERSY 5996

Lubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię

Z Majeczką w kuchni
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 198

trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut.. No i zabrakło mi cukru , więc dałam dodatkowo miód mniszkowy .Pyszna drożdżówka...a do niej kubek zimnego

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście francuskim 165

opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości 1,5 cm . owijamy w koło parówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor. Podajemy z pieczywem , sałatką , dowolnym sosem lub ketchupem. Pyszne i proste

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z jabłkami 143

Gdybym wiedziała, że wyjdą takie pyszne, postałabym się o wszystkie składniki i upiekła o wiele wcześniej. Polecam szczególnie osobom na diecie, bo cukru w ciastkach jest bardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce

Na słodko lub wytrawnie
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 250

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w

kulinarnyJa
Pierogi z mięsem 375

wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić

Świat Domowej Kuchni
Tort rajska wyspa 196

wykonałam też ten tort. Jest pyszny, lekki, owocowy , nie za słodki i ła twy w wykonaniu. Myślę, że naz wa trafiona. W ystarczy udekorować i zrobić niespodziankę tym , których kochamy, n ie tylko w dz ień jak dziś - Walentynki .  Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przep ysznie .pl jednak dokonałam kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki

NA MOIM TALERZU
Placuszki z ciasta pierogowego 196

łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut , do miękkości. Ugotowane rozkładamy na talerz, można lekko posmarować olejem żeby się nie skleiły. Czekamy aż wystygną i odsmażamy na oleju aż staną się złote. Polecam na prawdę są pyszne, oczywiście można dobrać do nich jakiś

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 156

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako

SMYKWKUCHNI
Placuszki warzywne (bez mąki) 496

się zbyt rzadka, do ciasta dodajemy kilka łyżek płatków lub otrąb owsianych, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa stężała. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy kilka "kropel" oleju i smażymy placuszki, najlepiej na małym ogniu, by się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Dla mnie te placuszki same w sobie są pyszne i mogę je jeść bez żadnych dodatków

Taste Of My Day
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 173

dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne. Składniki: 180 g masła, 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy (16g), 2 żółtka, 3 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, dodatki: cukier puder. Przygotowanie:   Siekamy zimne masło i dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy zmielone orzechy- włoskie

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania