To najobrzydliwsze babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych
Słodko-Słony Świat IlonyJak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do
Ala piecze i gotujebrak czasu, wynikający z potrzeb młodszej córki ;-) Ale tak czy inaczej, bez względu na wszystko pieczcie, jedzcie i chwalcie się wrażeniami ;-) Okoliczności zawsze przecież można dopasować, a szarlotka jest pyszna nawet na ciepło... z lodami waniliowymi na przykład... ;-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią(...)jabłek 100 - 150 g masła cynamon Mąkę, kaszę, cukry i proszek mieszamy razem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i lekko doprawiamy cynamonem. Foremkę do ciasta (moja 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i wykładamy połowę jabłek. Następnie wsypujemy drugą część suchych składników, drugą część jabłek i ostatnią część suchych
Czary - gary w kuchniuwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami Polecam też mój przepis n a Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) czy drożdżowe bułeczki z truskawkami , są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką(...)mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek(...)minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem
Moje domowe kucharzeniestole. Ja (nie) skromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :) Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę ( klik ) oraz puszka mleka kokosowego zalegająca w szafce. Dzięki zasłudze tego pierwszego(...)cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy mleko kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąkę formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego
My simple kitchenjeszcze 6 tygodni i może uda mi się częciej... mam taką nadzieję... Póki co wymyśłiłam sobie takie połączenie składników i smaków (w sumie to niespecjalnie wyszukane) i wyszło pysznie, zdrowo, a przede wszystkim szybko :-) SKŁADNIKI 4 dojrzałe banany 1 dojrzałe awokado 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki kakao 1 laska wanilii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka(...)drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii, proszek i sodę. Do suchych składników przekładamy mokre, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką aż się połączą. Nastęnie ciasto przekłądamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) na godzinę. Upieczone ciasto studzimy na kratce i gotowe
Czary - gary w kuchnirobi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę nie zmieniła jego proporcji :) Ale oczywiście chleb wyszedł świetnie :) Do jego przygotowania potrzebny(...)sklepów) jest idealny. Musze Wam powiedzieć, że chleb mnie zachwycił. Jest przepyszny. Ma wspaniały, sprężysty i lekko wilgotny miąższ, któremu żurawina nadaje idealnej słodyczy, a orzechy chrupkości oraz pyszną, chrupiącą skórkę. Kiełbasa raczej do niego nie pasuje, ale z kremowym twarożkiem, masełkiem czy nawet sam, bez żadnych dodatków smakuje cudownie. I co bardzo ważne, chleb długo zachowuje świeżość
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia, obsypać mąką i wyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk i lekko chlebek powinien się zarumienić. Chlebek jest pyszny, polecam
Kuchnia Pokoleńszybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej
Blendmanpostanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast i tortów. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej
BlendmanDzięki czemu mogę tworzyć pyszne placki z ich udziałem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego do tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam... Przepis autorski. Skala smaku 10/10 Uwagi: Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie, Ciasto powinno być gęste nie lejące
Kubki smakuobsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki piekarnik 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec z 55 minut, następnie na teroobiegu 150 C 10 minut, sernik z blaszki wyjąć jak będzie dobrze wystudzony - sernik jest delikatny, aksamitny, aromatyczny, pyszny................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępromuje sam Gordon Ramsay. Są pyszne i takie... mooocno kokosowe. Smażenie na oleju kokosowym - dodatkowo podkreśliło ich smak oraz aromat. Dzięki niemu placki wyszły delikatne, puszyste i wcale nie wchłonęły tłuszczu. (15 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wiórek kokosowych (użyłam od Skworcu) 1 jajko mleczko kokosowe (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta; około 150-200 ml; polecam
Di gotuje