można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :) Składniki: 4 jajka 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną
Smakowy Rajmyślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK . Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki
Szefowa kuchnidałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej formy na 12 muffinów) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka
Ratunku obiadprzed wami szybkie ciasteczka z pysznie j abłkowo -pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą
Moje pyszne gotowanieBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne
Food SquarePomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchnikońca przekonana, czy dotrwają do świąt ;) Są pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 400 g masła 150 - 200g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach Wykonanie: Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy
Malinowe Pocałunkinajlepiej bez tłuszczu Wlewać tyle ciasta, by po usmażeniu naleśniki nie były zbyt grube Po usmażeniu przykryłam je na 10 min.talerzem, tak by nabrały wilgoci i lepiej można było je smarować i zwijać. Możemy podać je na ostro np. z serkiem Almette z ogórkiem zielonym Z ulubioną konfiturą też będą pyszne
Proste Potrawynajlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową przekaskę. Brioszka dyniowa Składniki(...)dyni* 20 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 2 jajka 100 g miekkiego masła 80 gr cukru Otarta skórka z cytryny dodatkowo: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie
Mia Cucina SofietaDziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie
Mania GotowaniaUwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO
Przepisy AleksandryTen przepis leżakował u mnie od dość dawna, zresztą jak setki innych - kiedy ja to wszystko wypróbuję...? Pochodzi z bloga Pieprz czy wanilia . Szukałam czegoś niewielkiego
Zdrowa Kuchnia Sowykiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka
Smaczne Zdrowekupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia a właściwie sklep firmowy w Żarach przy ulicy Katowickiej . Tam często zaglądamy, bo mają pyszne kruche ciastka do herbaty. Musicie wybaczyć niestety
Magiczne Życie Martywyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała tak (właściwie to nie wiem, czy sama napisała, czy skądś miała ten tekst/przepis, ale mniejsza z tym): Pierniczki są pyszne. Ich zaleta polega również na tym, że po upieczeniu są twarde, dzięki temu łatwo je przechować, ozdabiać i nawlekać na tasiemki do powieszenia na choinkę, a potem jak sobie powiszą(...)miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru, choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić
Marder&Marder Manufacture