sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone :) Składniki: Ciasto: 7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl
Kolorowy Przepisownikzdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już
dom-agi.plpyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól
Kuchnia Beatyblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone studzę na kratce, następnie polewam lukrem. Szneki z glancem, to smak i wspomnienia. Pyszne, puszyste, lekkie i… bez oczekiwania na przerwę. Smacznego
mojewypiekiinietylkomacie cierpliwosci lepic pierogow?Jest alternatywa,pyszne nadzienie pierogowe w nalesnikach. Do nalesnikow mozemy spokojnie uzywac 100 % razowej maki drobno mielonej.Nie dosc ,ze danie zyska na smaku,to i na wartosci.Maka ciemniejsza,najlepiej razowa zawiera wiecej prozdrowotnych skladnikow,takich jak blonnik czy sole mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pogoda i dość niska, niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb , ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny ! Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry
Smaczna Pyzajuż pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona
Z miłości do słodkościKalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno. A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić
Smaczna Pyzalaktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki w naparze z melisy z sokiem autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK | blog: pat-elnia Placki z puree marchewkowym autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Wege makaron z cukinią i marchewką autorka: aga34 | blog: All roads lead(...)kitchen Placki z cukinii i marchewki z pomidorami i fetą autorka: matra | blog: Nie umiem gotować! Marchewka glazurowana autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Sok marchewkowy i pyszny obiad autorka: Ala Z | blog: Healthy food and other things zapiekanka marchewkowo- batatowa z czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac
Weekendy w domu i ogrodziechciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały i zajadały się nimi z apetytem w ramach kolacji. Powiem szczerze, że mi też zasmakowały, napełniłam(...)mleka; - łyżka cukru; - opakowanie suszonych drożdży - 4 łyżki oleju; Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i drożdżami. Dodać jajko i żółtko, wymieszać. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Ugniatać ciasto, dodać olej i ugniatać około 8 minut, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Ciasto włożyć do miski, przykryć, odstawić na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość
dom-agi.pljeszcze ciepłych czekolada cudownie rozpływa się na języku, kiedy przestygną, nieco twardnieje, ale to nic nie szkodzi, bo smakuje wyśmienicie (jak to czekolada...). Pączki same w sobie są pyszne - mięciutkie, puchate, delikatne. Idealne wprost. Koniecznie spróbujcie. Pączki z czekoladą Składniki: (na 20-25 sztuk) 550 g mąki pszennej 2 jajka 80 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli(...)drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Kiedy zaczyn urośnie, dodać jajka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru i mleka oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki. W środek każdej wcisnąć kawałek czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzełatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki żytniej, szklanka jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, jajko, łyżeczka proszku(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościjuż, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam... Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić(...)chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż na mleku, użyłam obiadowych resztek. Dodałam szałwię, bo miałam, i byłam ciekawa, jak się sprawdzi. Efekt? Znakomity. Chleb jest pyszny, delikatny, a jednak sycący. Z bardzo ciekawą, oryginalną konsystencją. Oryginał z książki z pewnością jeszcze upiekę, póki co polecam moją wariację - pyszna jest! Chleb z ryżem i szałwią Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)choć już niebawem będę musiała z nich całkowicie zrezygnować. Dlaczego? Z biegiem czasu wyjaśnię na łamach bloga, co się święci i jaka była tego przyczyna. Ale póki co, częstuję pyszną i banalnie prostą tartą. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM /własny;/ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody
W kuchni Karmel-itki