pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:661/1162)

Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 274

uchylonym piekarniku. Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście.  Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! I choć ten cudny, słoneczny weekend spędzam w pracy, C. jest w domu i gotuje mi pyszne obiadki... Bright side of life, right

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki śmietanowe 30344

szybko :) Ja  dzisiaj polecam Wam takie oto pyszne i proste placuszki śmietanowe z szynką i żółtym serem :)   Składniki :   2 szkl mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1/2 szkl kwaśnej śmietany 1 jajko szynka ser żółty cebulka jak ktoś lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. N jednym

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jabłkowo bakaliowe 164

minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut w 175C. Po sprawdzone i pyszne bakalie zapraszam do http://www.owocowyraj.eu

Apetyczna babeczka
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 174

Czas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód

Kolizje Smaków
Jabłecznik pełnoziarnisty 223

Ciasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty! Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy, bo z jabłkami z kompotu oraz mąk ą pełnoziarnistą i płatkami owsianymi . Zdrowsza wersja standardowego jabłecznika. D o tego pyszny dodatek(...)kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla . Dodać mleko, olej i zmiksować

Grunt to przepis!
Pamarańczowe brownie z malinami 177

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba  to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)także tym, którzy lubią od czasu do czasu spróbować czegoś pysznego, a nieskomplikowanego:) Spróbujcie :) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła   5 dużych jajek (lub 6 średnich) ( w temperaturze pokojowej) 190 g cukru 100g mąki tortowej ok 100g malin 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki startej skórki z pomarańczy cukier puder  Przygotowanie

ChilliJemy
Tęczowe pisanki z ciasta ucieranego 257

pokolorować. Naprawdę świetna zabawa, wystarczy odrobina lukru i barwników spożywczych i pół dnia z głowy. Pisanki nie tylko cieszą oczy, stanowią radosną dekorację wiosenną, a do tego są pyszne. Składniki: 25 dag mąki 15 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka skórka otarta z 1 cytryny(...)ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Owoce w cukrze 217

tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce trzy(...)taki, jakiego oczekiwałam - owoce nie tracą dużo na jakości (wiadomo, robią się trochę miękkie i mniej wyraziste w smaku, ale nie można mieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 174

gdyż  æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć z ekonomicznego punktu widzenia zupełnie nie opłaca robić się ich w domu, bardzo chciałabym spróbować. Bo pyszne są; lekko chrupiąca skórka i mięciutki(...)sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem z cukini 160

Dżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie

kuchnia doski
Domowy ekstrakt waniliowy 193

Wielu z Was kupując cukier wanilinowy odruchowo czyta napis na opakowaniu jako “cukier waniliowy”. A są to dwa całkowicie różne produkty! Cukier waniliowy to cukier kryształ

W kuchni Katie
Pulpeciki z indyka gotowane na parze 215

Pulpeciki z indyka to propozycja dla fanów zdrowej i lekkiej kuchni. Delikatne mięso w postaci malutkich pulpecików, tym razem przyrządziłam na parze. Smakowitym dopełnieniem dania był

Ania i Marcin gotują
Placki z kabaczka. 259

 Sezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.  Do

Kuchnia Łukasza
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 191

południem Francji  wiąże się wiele wspaniałych i ważnych dla mnie wspomnień. To miejsce wyjątkowe, w którym mogłabym zamieszkać na dłużej. Cały czas czuję niedosyt, jak przy porcji pysznego dania, którego odrobinę się zakosztowało, a smaki tak bardzo pobudziły apetyt, że ma się ochotę na jeszcze, i jeszcze.  Czekam zatem na kolejny kęs. Choć gdybym miała wybierać, chyba wybrałabym(...)francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek

KUCHARNIA
Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach 165

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym . Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g 200 g mąki gryczanej 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 200 g pszennej ( poznańskiej ) 350 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 50 g sezamu(...)ciasto , foremkę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia Po 30 minutach – pieczenie chleba gryczanego Chlebek od góry maluję olejem Foremkę z chlebkiem wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę , na dolną półkę dodatkowo wstawiłam naczynie z wodą ( jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny :) Piekarnik mam nagrzany

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania