uchylonym piekarniku. Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! I choć ten cudny, słoneczny weekend spędzam w pracy, C. jest w domu i gotuje mi pyszne obiadki... Bright side of life, right
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko :) Ja dzisiaj polecam Wam takie oto pyszne i proste placuszki śmietanowe z szynką i żółtym serem :) Składniki : 2 szkl mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1/2 szkl kwaśnej śmietany 1 jajko szynka ser żółty cebulka jak ktoś lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. N jednym
Sama słodycz i szczypta chiliminut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut w 175C. Po sprawdzone i pyszne bakalie zapraszam do http://www.owocowyraj.eu
Apetyczna babeczkaCzas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód
Kolizje SmakówCiasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty! Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy, bo z jabłkami z kompotu oraz mąk ą pełnoziarnistą i płatkami owsianymi . Zdrowsza wersja standardowego jabłecznika. D o tego pyszny dodatek(...)kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi mieć kolor i konsystencję gęstego kogla-mogla . Dodać mleko, olej i zmiksować
Grunt to przepis!Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)także tym, którzy lubią od czasu do czasu spróbować czegoś pysznego, a nieskomplikowanego:) Spróbujcie :) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła 5 dużych jajek (lub 6 średnich) ( w temperaturze pokojowej) 190 g cukru 100g mąki tortowej ok 100g malin 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki startej skórki z pomarańczy cukier puder Przygotowanie
ChilliJemypokolorować. Naprawdę świetna zabawa, wystarczy odrobina lukru i barwników spożywczych i pół dnia z głowy. Pisanki nie tylko cieszą oczy, stanowią radosną dekorację wiosenną, a do tego są pyszne. Składniki: 25 dag mąki 15 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka skórka otarta z 1 cytryny(...)ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru
Cynamonowe szczęścietylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce trzy(...)taki, jakiego oczekiwałam - owoce nie tracą dużo na jakości (wiadomo, robią się trochę miękkie i mniej wyraziste w smaku, ale nie można mieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest
Pożeraczka, czyli raz adobrzegdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć z ekonomicznego punktu widzenia zupełnie nie opłaca robić się ich w domu, bardzo chciałabym spróbować. Bo pyszne są; lekko chrupiąca skórka i mięciutki(...)sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie
kuchnia doskiWielu z Was kupując cukier wanilinowy odruchowo czyta napis na opakowaniu jako “cukier waniliowy”. A są to dwa całkowicie różne produkty! Cukier waniliowy to cukier kryształ
W kuchni KatiePulpeciki z indyka to propozycja dla fanów zdrowej i lekkiej kuchni. Delikatne mięso w postaci malutkich pulpecików, tym razem przyrządziłam na parze. Smakowitym dopełnieniem dania był
Ania i Marcin gotująSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do
Kuchnia Łukaszapołudniem Francji wiąże się wiele wspaniałych i ważnych dla mnie wspomnień. To miejsce wyjątkowe, w którym mogłabym zamieszkać na dłużej. Cały czas czuję niedosyt, jak przy porcji pysznego dania, którego odrobinę się zakosztowało, a smaki tak bardzo pobudziły apetyt, że ma się ochotę na jeszcze, i jeszcze. Czekam zatem na kolejny kęs. Choć gdybym miała wybierać, chyba wybrałabym(...)francuska kucharka Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek
KUCHARNIAWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym . Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g 200 g mąki gryczanej 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 200 g pszennej ( poznańskiej ) 350 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 50 g sezamu(...)ciasto , foremkę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia Po 30 minutach – pieczenie chleba gryczanego Chlebek od góry maluję olejem Foremkę z chlebkiem wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę , na dolną półkę dodatkowo wstawiłam naczynie z wodą ( jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny :) Piekarnik mam nagrzany
Uwaga Babcia Piecze Chleb