każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne połączenie, tak więc sernik wylądował na biszkoptowym spodzie z dodatkiem kakao. Pyszny, sycący, zbity i wilgotny - ja takie lubię najbardziej, a Wy? SERNIK DYNIOWY NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-24cm (lepiej użyć większej) ~2 jajka ~2 łyżki mąki pszennej(...)wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni
chili & sugarweny na wykańczanie tortu i tu wielkie podziękowania należą się firmie ETERNO , ich produkty nie tylko są bardzo estetyczne i efektowne, jak to widać na zdjęciach, ale i pyszne! Łyżeczki czekoladowe.. fajnie wyszły, następnym razem bardziej je wyeksponuję - obiecuję! Dwa różne smaki budyniu? Miałam czarną środę,nie miałam już czasu wyskoczyć do sklepu, a w szafce znalazłam właśnie takie(...)jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru
Blondynka Gotujezapisków, jakoś nie przemawiał do mnie "zrób mnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, jako pierwszy znikł ze stołu, ze słowami...ależ to pyszne... :) Lekko kawowy, czekoladowy, sernikowy torcik, super prosty w wykonaniu na każdą imprezę. Składniki: 800 g serka homogenizowanego 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku 5 żółtek 1 całe jajko 3/4 szklanki(...)biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuścić dodając 3 łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
na moim stole...Poniekąd nazwa ciast, ciasteczek Red Velvet od zawsze mnie intrygowała. Ten piękny czerwony kolor, raz bardziej raz mniej intensywny, solo lub w połączeniu z ciemnym kolorem – brzmi i wygląda zjawiskowo. I choć w głowie miałam pomysł na czerwono-krwisty torcik to z racji, że dawno nie gościły u nas ciasteczka, powstały te oto. A sam pomysł na Red Velvet(...)Cake wypróbuje z okazji Walentynek, bynajmniej taki mam plan. Wracając do ciasteczek… Są urocze, czerwono-czarne, kruche a przełożone dla kontrastu białą, maślano – kremową warstwą smakują pysznie i prezentują się uroczo. Jedynie poległam na barwniku, mogłam dodać go odrobinę więcej dla nasycenia koloru. Dlatego Wam polecę dodać go zdecydowanie więcej. Składniki: 250 g masła 1 łyżeczka ekstraktu
Made By Mom And Sonrozpanoszyła się w moim ogrodzie...jest wszędzie:) nie walczę z nią ale regularnie ścinam i szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Codziennie ścinam z rana kilka gałązek i przygotowuje pyszną orzeźwiająca herbatę. A wczoraj ścięłam solidny pęczek i upiekłam sernik miętowy z czekoladową nutą, na herbatnikowym, spodzie. Wyszło super. Piekłam w kąpieli wodnej, przez co sernik nie urósł(...)konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy folią spożywczą - będziemy piec w kąpieli wodnej, więc lepiej zabezpieczyć nasze ciasto. Masę herbatnikową wykładamy spód tortownicy, wyrównując i dociskając palcami. Wstawiamy do lodówki. Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki, lub tniemy na mniejsze kawałki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Wsypujemy
na moim stole...książce „Moje Wypieki – Wielki Powrót” . Wybraliśmy kilka, ale ostatecznie padło na szarlotkę kajmakową Trzeba przyznać, że jest rewelacyjna więc jeżeli i Wy chcecie spróbować czegoś pysznego to nie macie innego wyjścia jak zrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego cukru - 50 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na mus jabłkowy(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości
Kuchenne Wariacjeciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek zbożowych: 1 szkl. mąki 1/2 szkl musli z rodzynkami 1/2 szkl. otrąb granulowanych z truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwraz z zapachem korzennej przyprawy do pierników. To poza choinką bez wątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia na świątecznym(...)pierniczki pod słońcem! Nie trzeba ich przygotowywać w listopadzie, chociaż leżakować muszę, ale nie długo, bo po 24 h są gotowe do wałkowania. Największą słabość mamy do pierniczków wypełnionych pysznym i aromatycznym morelowym lub wiśniowym nadzieniem, które dodatkowo oblane są białym klasycznym lukrem. Tym razem do dopełniania całości użyliśmy posypki owocowej oraz kamyczków czekoladowych marki Delecta z serii Decorada
Kuchnia od dwojgaakurat białko o takim smaku mam w domu. Ale każdy inny smak też będzie dobry, można próbować do woli: czekoladowy, truskawkowy, waniliowy… co kto chce, na pewno będzie pyszne😀 Składniki – spód kokosowy : 3 jajka 50g mąki kokosowej 30g wiórków kokosowych 15g oleju kokosowego – zimnego Opcjonalnie: jakieś słodzidło do dosłodzenia (u mnie 10g erytrolu) Składniki – jabłka: 1kg jabłek(...)czasu – około 15 minut do pół godziny – w zależności od wielkości kostki. Pod koniec prażenia jabłek dodajemy duuużo cynamonu😉 I odstawiamy jabłka do ostygnięcia. Teraz bierzemy się za robienie ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę
Jak gotować i nie zwariowaćPyszny, miękki, łatwy i najlepszy chleb jaki miałam przyjemność zrobić i zjeść. Brakuje mi słów na to, by wyrazić Wam jak bardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może(...)ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinam na krzyż i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35 minut, do ładnego zarumienienia. Studzę lub jem jeszcze ciepły z masłem. Smacznego, Klaudia. Moje ulubione zdjęcie z tej sesji. Piękne kwiaty, pyszne pieczywo
Mango Papajaprzecież to miło spędzony czas ;) Dla odmiany klasyki połączyłam sernik na zimno z warstwą jabłek, w środku ukryłam miłą niespodziankę którą podpatrzyłam w przepisie mojej koleżanki Wiktorii, autorki pysznego bloga . Całość skomponowała się idealnie i zniknęła w ekspresowym tempie :) Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką SKŁADNIKI : około 24 herbatniki 1,5 kg jabłek(...)galaretki cytrynowe 3 galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki. Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisklepie tej ryby zwanej gdzieniegdzie monkfishem - podobno jest równie pyszna, co brzydka. Potrawa pochodzi z Cotes-d'Armor czyli północnego wybrzeża Bretanii. Kuchnia tego celtyckiego regionu stoi rybami i owocami morza (ach! popróbować by tego w jakiejś knajpce w rybackim porcie...), a także zwykłymi owocami (śliwki, jabłka), oraz deserami i ciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej
zadanie-gotowaniepieczarkami, dodamy domowy makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste i bardzo sycące danie. Można kupić gotowy makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce
Codziennik Kuchennyzarazem mega pysznie jak zawsze. Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło
Ostra na SłodkoDrugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem. Krok 6 Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja. Monte Santi Musze was pochwalić , wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak wina obłędny, delikatna wysublimowana słodycz,pyszny owocowy bukiet
Różowa kuchnia