całą rodzina, a później z apetytem zjeść pyszną porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu mozna zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale. Pierogi z jagodami
Moja smaczna kuchniamałe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :) SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo) Ciasto : 1 i 1/4 szkl ciepłego mleka
Kto ugości moich gości?wersji, a ten tu jest po prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i do tego kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie. Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie
Cynamonowe szczęściedziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :) Są pyszne! Składniki: 30 dag mąki 2 dag drożdży ¾ szklanki mleka 4 dag masła 2 żółtka jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 serki waniliowe po 90 gram kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Drożdże wymieszać w letnim mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Tradycyjna Kuchniasłuży tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek. Przepis Składniki: 80 g miękkiego masła 200 g kwaśniej śmietany 250 g mąki 100 g startego parmezanu 200 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy, aż do osiągnięcia jednolitej i gładkiej masy. To wszystko. Mamy gotowe ciasto, teraz nakładamy z zależności od wielkości gofrownicy kilka
KasiaiKrzysiu.plPlacki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne
Maślane ciasteczkospodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się uczyć (przynajmniej wiadomosci z ciasta drożdżowego przypomniałam w praktyce :D), więc zobaczymy
breakfast of dreamsKruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao do połowy ciasta kilka łyżek marmolady deserowej o dowolnym smaku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieDziś przedstawiam przepis na pyszną i wcale nie taką trudną w przygotowaniu przekąskę: mini pizzerinki z mozzarellą i salami (zamiast tego możecie je przygotować np z plastrami cukinii i suszonymi pomidorkami). Smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno - osobiście wolę. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl. ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 czubata
My Culinary Artcebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem albo z twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz mięsny Polecam upiec, to jest naprawdę dobre! Pierekaczewnik z indykiem Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki zaczyn na ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży
CoolinarniePLulubioną marmoladą wieloowocową z zaprzyjaźnionej przetwórni owoców stanowią pyszny deser :) Składniki: 420g mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku 1 szklanka zsiadłego mleka marmolada wieloowocowa 1 białko + cukier do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wycinać kwadraty około 6x6cm
Cakes By Kejtuzależnić. Dziś wykorzystam ją do przełożenia ciasta marchewkowego. Dawno nie rozpuszczałam białej czekolady. Miałam złe wspomnienia. Kilka lat temu zważyła mi się w nieodpowiednim momencie. Wypiekłam przepyszne makowce. Chciałam je ozdobić białą czekoladą, ale wyszła tłusta breja. Wtedy w ruch poszedł cukier puder. Ale dziś wszystko się udało. Wyszedł pyszny krem. 2 tabliczki białej czekolady Milka ( takiej
AZgotuj!obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych
Atlas Smakównaleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego. Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki
Krakowskie smaki AniNaleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni
Bulliosporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone :) Składniki: Ciasto: 7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl
Kolorowy Przepisownikzdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już
dom-agi.plpyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól
Kuchnia Beatyblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone studzę na kratce, następnie polewam lukrem. Szneki z glancem, to smak i wspomnienia. Pyszne, puszyste, lekkie i… bez oczekiwania na przerwę. Smacznego
mojewypiekiinietylkomacie cierpliwosci lepic pierogow?Jest alternatywa,pyszne nadzienie pierogowe w nalesnikach. Do nalesnikow mozemy spokojnie uzywac 100 % razowej maki drobno mielonej.Nie dosc ,ze danie zyska na smaku,to i na wartosci.Maka ciemniejsza,najlepiej razowa zawiera wiecej prozdrowotnych skladnikow,takich jak blonnik czy sole mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pogoda i dość niska, niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb , ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny ! Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry
Smaczna Pyzajuż pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona
Z miłości do słodkościKalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno. A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić
Smaczna Pyzalaktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki w naparze z melisy z sokiem autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK | blog: pat-elnia Placki z puree marchewkowym autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Wege makaron z cukinią i marchewką autorka: aga34 | blog: All roads lead(...)kitchen Placki z cukinii i marchewki z pomidorami i fetą autorka: matra | blog: Nie umiem gotować! Marchewka glazurowana autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Sok marchewkowy i pyszny obiad autorka: Ala Z | blog: Healthy food and other things zapiekanka marchewkowo- batatowa z czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac
Weekendy w domu i ogrodziechciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały i zajadały się nimi z apetytem w ramach kolacji. Powiem szczerze, że mi też zasmakowały, napełniłam(...)mleka; - łyżka cukru; - opakowanie suszonych drożdży - 4 łyżki oleju; Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i drożdżami. Dodać jajko i żółtko, wymieszać. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Ugniatać ciasto, dodać olej i ugniatać około 8 minut, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Ciasto włożyć do miski, przykryć, odstawić na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość
dom-agi.pljeszcze ciepłych czekolada cudownie rozpływa się na języku, kiedy przestygną, nieco twardnieje, ale to nic nie szkodzi, bo smakuje wyśmienicie (jak to czekolada...). Pączki same w sobie są pyszne - mięciutkie, puchate, delikatne. Idealne wprost. Koniecznie spróbujcie. Pączki z czekoladą Składniki: (na 20-25 sztuk) 550 g mąki pszennej 2 jajka 80 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli(...)drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Kiedy zaczyn urośnie, dodać jajka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru i mleka oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki. W środek każdej wcisnąć kawałek czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzełatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki żytniej, szklanka jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, jajko, łyżeczka proszku(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościjuż, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam... Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić(...)chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż na mleku, użyłam obiadowych resztek. Dodałam szałwię, bo miałam, i byłam ciekawa, jak się sprawdzi. Efekt? Znakomity. Chleb jest pyszny, delikatny, a jednak sycący. Z bardzo ciekawą, oryginalną konsystencją. Oryginał z książki z pewnością jeszcze upiekę, póki co polecam moją wariację - pyszna jest! Chleb z ryżem i szałwią Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)choć już niebawem będę musiała z nich całkowicie zrezygnować. Dlaczego? Z biegiem czasu wyjaśnię na łamach bloga, co się święci i jaka była tego przyczyna. Ale póki co, częstuję pyszną i banalnie prostą tartą. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM /własny;/ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody
W kuchni Karmel-itkiSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweAndruty z galaretką robiła moja Ciocia gdy byłam mała - jest to niezapomniany smak dzieciństwa - postanowiłam tylko troszkę je urozmaicić dodając do masy jabłka - wyszło pysznie. Jest
sierotka maRysia w kuchniCo robiło się u mnie w domu kiedy zostawały białka z innych wypieków? Dwie rzeczy (no trzy, ale omletu z białek nie liczę): albo pieguska albo
Cakes By KejtUwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym
Takie tam pichcenieWiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam
Cynamonowe szczęścieBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się go bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy
Kuchnia PROzdrowotnaJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą. No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną(...)metalową, a nie taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony troszkę mi się ukruszyła. W smaku jest pyszna i bardzo wilgotna, a takie lubię najbardziej :) Składniki: Na metalową formę z kominem o śr. ok 25cm 150g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształy 3 łyżeczki cukru
Kuchnia w czekoladzie