czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto
Rozpustne gotowaniePyszny domowej roboty makaron...taki zrobiony samodzielnie jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu....polecam ..taki makaron można wykorzystać na wiele sposobów..u mnie np.w zupie pomidorowej.. 250 g mąki 1 jajko woda sól Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jajko, wsypać sól i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Dodać
Moje domowe kucharzeniekukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad. SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki
Powiedz dietom niepomidorków.Wyszedł mi pyszny omlet,więc postanowiłam się z wami nim podzielić. Składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mąki pszennej,pełnoziarnistej 10g boczku pół cebulki 2 pomidory suszone oliwa z oliwej sól pieprz Sposób przygotowania: Boczek pokrój w kostkę,cebulka w piórka i obsmaż na odrobinie oliwy. Z jajek,mąki i pokrojonych pomidorów zrób ciasto na omlet.Dopraw je solą
Wielki apetytminut - jeśli ciasto kruche zacznie się za bardzo rumienić trzeba przykryć folią aluminiową. Ważne, żeby po upieczeniu zostawić przez 1-2 godziny sernik w uchylonym piekarniku. Później niech sytygnie w pokojowej temperaturze, a na noc najlepiej wstawić do lodówki. Jeśli zbyt szybko go wystudzimy - np. wystawimy na balkon - sernik popęka (i tak będzie pyszny
Kulinarne Inspiracjechleb jest pyszny. Przepis według przepisu Pawła klik Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g mąki bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 370 g wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych) Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut
Ala piecze i gotujechwil i już mamy pyszny obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mrożonych warzyw na patelnie, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ciastem
Tradycyjna kuchnia Kasiwlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie
w mojej kuchnipozostają grudki:). Następnie przekładam ciasto do foremek. Do każdej muffinki wkładam pół krówki, ale jeśli chcecie całe napewno będą równie dobre;). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 15 minut. Przed pieczeniem muffiny jagodowe dla niej i z krówkami dla niego. Każde z nas ma innego faworyta;) Po upieczeniu po krówce pozostaje dziurka wypełniona pysznym ciągnącym się toffi. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyProste przekąski są jak as w rękawie, nigdy nie wiesz kiedy się przydadzą :). Taka właśnie jest ta przekąska! : szybka, pyszna i na słodko. Potrzebne wam będzie
Kuchnia PROzdrowotnatemp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki niekonwencjonalne, nie są suche ani twarde, mają smakowity posmak i troszeczkę smakują jak nasze "Katarzynki". Pyszne
Kitchens Alphabetwiecznie każdy wołał dokładkę! Te babcine były wielkie …. nie wycinane szklanką a nożem … nadziane „od serca”. A czym ? Pasztetową! Pierogi z pasztetową są naprawdę pyszne , a przysmażone na masełku zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mąka – 500 g - jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - olej – 1 łyżka DODATKOWO(...)cebula – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko. Dodajemy 1 łyżkę oleju , łyżeczkę soli i 0,5 szklanki wody. Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Pasztetową kroimy na kawałki. Układamy po kawałku na każdym krążku ciasta. Sklejamy formując pierogi z falbanką. Gotujemy do wypłynięcia w gorącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy ze smażoną
Ostra na Słodkosmaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie
Z butelką mleczka w tlePyszna drożdżówka z dużym dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko spora garść mieszanki studenckiej Helio Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę
Moje domowe kucharzeniesposób na coś pysznego... Jednocześnie zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej
NaKońcuJęzyka