podczas wałkowania ciasto zaczyna się lepić do stolnicy, posypce ją delikatnie mąką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (polecam Gosia - sprytne patenty) , na każdym układamy cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (termoobieg). Jeśli cukierki lekko popękają po wierzchu, to niczym się nie przejmujcie i tak są pyszne
Czary - gary w kuchnizrobić wiele pysznych przetworów np. do słoika. Ale mój wybór padł na szarlotkę. Właśnie taką z dużą ilością papierówek upieczoną w bardzo dużej foremce. Bo jak się domyślacie nie ma sensu piec w małych foremkach. Ta szarlotka została „pochłonięta” przez „dokładki”. No i cóż, nawet okruszków po niej nie ma.... (foremka 40x26 cm) Składniki na ciasto
Kuchnia u KrysiZawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych foremkach. Wyglądały uroczo i smakowały przepysznie! Składniki: 300 gramów mąki 80 gramów cukru pudru 150 gramów margaryny (ja używam Kasi) 3 żółtka szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy
Walijskie Pichceniewyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco
Smakołyki Berenikigryczanej. Polecam - są pyszne :) Składniki: 1/4 szklanki mąki arachidowej 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki amarantusowej 1/2 szklanki cukru dark muscavado 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka cynamonu szczypta kardamonu 1/4 szklanki mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynnego) Przygotowanie: Zmieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać, stopniowo dodawać mleko i zagnieść ciasto (powinno być spoiste
pyszne zdrowościDomowe nie tuczą! :) Pyszne, aromatyczne dzięki wiórkom kokosowym i bardzo chrupiące. Składniki: 125 g masła 160 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru brązowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier do obtoczenia ciasteczek Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie. W misce wymieszaj wszystkie składniki, dobrze połącz je ze sobą. Powstanie ciasto kruche. Rób
Zasmakuj Kuchnirównie kruche i pyszne. Pełnia miłości dzisiaj u mnie w domu Składniki na spód tarty: 125 g mąki owsianej 90 g masła 1 duże jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę
gutfutbardzo smaczna propozycja :) Pyszny mazurek serowy z chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :) Składniki: Kruchy spód: 300 g mąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół kg półtłustego twarogu 1 szklanka cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło
Domowa Cookierenka Agiminuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez dodatków tłuszczu. Smażę około 30 sekund i obracam placki. Można podawać nie tylko z nuttelą :) polecam też miód czy dżem :) Należy pamiętać ,że ciepłe są najsmaczniejsze :) Jest to moja pierwsza próba tych placuszków :) ale nie ostatnia , bo są pyszne
W Moim Magicznym Domuróżnicy..pyszny chlebek, smaczny nawet na drugi dzień ..na zdjęciu krojony na ciepło... 350 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 200 g ugotowanego białego ryżu ok. 2 50 ml ciepłej wo dy Ugotować ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera
Moje domowe kucharzeniePyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy
Słodka Stronaserem i pyszną pianka kokosową. Można użyć innych owoców (np brzoskwiń) jednak w sezonie warto skorzystać z tego co daje nam ogród/pole - dlatego też genialnie będzie smakował z malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła
sierotka maRysia w kuchniserio to są pyszne wiadomo, a zrobiłam je z tego co lubię najbardziej i zawsze mam w swojej spiżarni. Mój Tati, mięsożerca absolutny wciągnął dwa i już nawet nie pyta z czego zrobione, a ja przyznam się chciałam zrobić zdjęcie po ugryzieniu, ale tak mi smakowały że pożarłam na 4 gryzy, żeby nie było, wcześniej, jak ciasto wyrastało zapierniczałam
greenscarfciasto naleśnikowe, doprawić pieprzem pomarańczowym i solą, Usmażyć dwa naleśniki. Puszkę pstrąga rozdzielić na dwie części ułożyć zieleninę i pomidor a następnie pstrąga i polać sosem z puszki. Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w mojej kuchni najciekawiej jak potrafię Od firmy Graal dostałam do testowanie pyszne rybki
Gotowanie jest łatweUpiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze pod słońcem: muffinki z owocami. Patrząc na zdjęcia uśmiecham się do siebie; zabraliśmy je do Legolandu, gdzie ratowały nas przy dziecięcych napadach głodu, razem z łuskanym zielonym groszkiem zresztą. Choć takie zwykłe, to pyszne, odpowiednio słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe muffiny to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Nie ważne czy jesteś małym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne
Mango Papajapyszne były.. 125 g masła 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 3 jaja 5 łyżek cukru 2 łyżki mleka 50 g drożdży dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto
Moje domowe kucharzenieprzede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej
Rozpustne gotowaniezużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem
karmelowymożna przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić na sztywno pianę z białka, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać ręką bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto na stolnicy wysypanej
Tradycyjna Kuchniarabarbaru są pysznym pomysłem na deser. Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto
Szefowa kuchnipyszne. Robi się je łatwo i szybko. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość
Mama Gotujemoże być równie pyszna. Ta naprawdę jest ciekawa. Nasze maluchy zjadły ze smakiem. Zachęcam do spróbowania. Wybaczcie zdjęcie robione cegłą w nocy. Zielona pizza Drukuj przepis Składniki 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto 1 szkl wody
CoolinarniePLorzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?" Składniki: 300 g mąki tortowej 150 ml mleka jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy. Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy
Słodkie PrzyjemnościOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru ! Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę! SKŁADNIKI: ( na 5 foremek ) - ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch(...)łyżka – białko – 1 szt – olejek śmietankowy – 5 kropel – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka Oreo kruszymy ( możemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę serniczków. Obydwa serki mieszamy z mąką i białkiem. Dodajemy cukier i olejek , mieszamy. Masę wykładamy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy w 120C przez ok.20 min. Odstawiamy do lodówki
Ostra na Słodkopyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki (spód): 250g mąki 200g margaryny 2 łyżki wody szczypta soli 1 żółtko ~ Dodatkowo: maliny wedle uznania gęsta śmietana 18% 3 jajka 100 g cukru pudru ~ 1. Składniki na spód ugniatamy dokładnie na ciasto
My Culinary Artsmaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika. P ani Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta , odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle
Sajkofanka smakuPyszne placuszki... 250 g serka ricotta 125 ml mleka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek
Moje domowe kucharzenieplastrów sera Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu
Emcia Pichcigłowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis pochodzi od pewnej Pani, która sprzedawała gofry i była tak miła, że mi go podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka
Ratunku obiaddnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm , wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego
Malinowa Kawiarenkachciałabym zamknąć go w wielkim flakonie niczym najcenniejsze perfumy. Tego nie potrafię... Zrobiłam zatem syrop, a świeżo zerwane drobne białe kwiatuszki rozsypałam na talerzu i zjadłam w pysznym towarzystwie.... Niezwykły smak i aromat kwiatów przeniesiony na talerz zamienia posiłek w coś wyjątkowego. Wszystko smakuje i wygląda inaczej. Chłonę maj w jego najpiękniejszej, kwiatowej formie. Was też zapraszam(...)drożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem
KUCHARNIAaromatu malin :) To taka słodycz z resztek, a przecież ekonomia w kuchni też jest bardzo ważna! Przed Wami małe, kruche, bezglutenowe i bardzo, bardzo malinowe kulki. Te ciasteczka są pyszne! Dowodem tego może być ich mała ilość na zdjęciach...zostały pochłonięte w mgnieniu oka i nie zdążyłam złapać więcej w kadrze! W sam raz na poniedziałkową przekąskę ;) Bezglutenowe kruche kulki(...)łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJak byłam mała właśnie takie gołąbki jadłam u cioci Krysi. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi
Niezły MłynekDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g
Moje pyszne gotowaniemomencie mam ochotę tylko spakować się i wrócić do domu ;( Niezbyt pozytywny post, dlatego może przejdę do dnia wczorajszego kiedy na pożegnanie zajadałam się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku(...)rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu i w jakiej temp. ponieważ nie miałam dostępu do piekarnika i wykorzystałam prodiż, gdzie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość