puszysty sernik - 3733 przepisów (strona:37/249)

Sernik prosty i szybki 202

sernik zaczerpnęłam ze zbiorów Ewy Chodakowskiej. Sernik jest bardzo puszysty, bardzo delikatny, bardzo pyszny. Zrobi go nawet laik więc zabierajcie się do pracy by potem cieszyć się pysznym deserem. Sernik prosty i szybki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik nowojorski - New York Cheesecake 127

Delikatna, puszysta i kremowa konsystencja sernika sprawia, że trudno zatrzymać się na jednym kawałku. Składniki: (na tortownicę o średnicy 26cm) spód: 50g orzechów włoskich 80g kruchych ciasteczek (be be) 30g masła masa serowa: 1kg serka śmietankowego 300ml gęstej kwaśnej śmietany 5 jajek 230g cukru 3 lekko czubate łyżki mąki pszennej 60ml soku z cytryny polewa: 300ml gęstej śmietany(...)zmiksować ze śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier, mąkę i na końcu sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę i sernik „upadnie” po wypieczeniu. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80-90 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Polewa

Pyry na Gaz
Sernik wiedeński 1827

własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła. Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Taki sernik jest trochę bardziej puszysty, ale też może mocno wyrosnąć i opaść po upieczeniu. W moim przepisie na sernik wiedeński do masy dodaję całe jaja, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie) Wykonanie: - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni - miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać tylko do połączenia się składników i uzyskania

Smakołyki Bereniki
Wielkanocny sernik matcha na zimno 233

Wielkanoc sernik matcha. Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania sernika z herbatą matcha. Kolor sernik przyciąga uwagę ale i smak jest bardzo fajny. Sernik matcha jest puszysty i orzeźwiający. To idealny deser na święta, który postanowiłam udekorować wiórami z białej czekolady. Okazało się jednak, że mój małżonek kupił wegańską czekoladę. Trochę obawiałam się, że czekolada(...)mascarpone i cukier puder. Zmiksuj wszystko na puszystą masę. Podczas miksowania wlewaj ostudzoną śmietankę. Wylać masę na na schłodzony spód i wstawić do lodówki na 4 godziny lub na noc. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej na marmurową deskę i ostudź. Kiedy czekolada lekko stężeje nożem zeskrobuj czekoladowe wióry. Udekoruj zimny sernik czekoladowymi wiórami i migdałowymi jajkami w czekoladzie

codojedzenia
Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników 821

konfiturą lub musem – razem stworzą idealną kompozycję. Sernik tego typu jest niezwykle popularny w Japonii – w tym kraju nie używa się dużo nabiału, a serniki są wysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie

Poezja smaku
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 251

sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo puszysty. Część żółtek wykorzystuje się do ciasta, pozostałe można zamrozić i wykorzystać przy pieczeniu innych ciast, na przykład kruchych. Powiem szczerze, że rzadko piekę serniki, bo mam różne

Trzeci talerz
Sernik miętowy 169

zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony. Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam tu  . Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną czekoladą i śmietaną kremówką 36 % Na spód dla lepszego wyglądu i pewnie smaku powinnam

Proste Potrawy
Sernik wiedeński mojego taty. Tradycyjny sernik bez spodu, proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej 81

tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a nawet spodu z kruchego ciasta lub herbatników. Co ważne, ten sernik nie pęka i prawie nie opada, i zawsze się udaje . Poniżej zdradzam sekrety jego przygotowania. Z tego przepisu wychodzi sernik na tortownicę 22 cm. Składniki na sernik wiedeński(...)każdej wersji sernik jest przepyszny . Dlaczego ten sernik nie opada i nie pęka? Sekret sukcesu przy tym serniku jest prosty - nie ma w nim zbyt dużo wtłoczonego powietrza. Twaróg mielony w maszynce i ręczne ucieranie masy zapobiega zbytniemu napowietrzeniu ciasta. Tylko piana jest dobrze ubita, ale dzięki temu sernik staje się puszysty, ale nie opada po ostudzeniu

Gotujemy i jemy
Sernik wiedeński mojego taty. Tradycyjny sernik bez spodu, proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej 43

tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a nawet spodu z kruchego ciasta lub herbatników. Co ważne, ten sernik nie pęka i prawie nie opada, i zawsze się udaje . Poniżej zdradzam sekrety jego przygotowania. Z tego przepisu wychodzi sernik na tortownicę 22 cm. Składniki na sernik wiedeński(...)każdej wersji sernik jest przepyszny . Dlaczego ten sernik nie opada i nie pęka? Sekret sukcesu przy tym serniku jest prosty - nie ma w nim zbyt dużo wtłoczonego powietrza. Twaróg mielony w maszynce i ręczne ucieranie masy zapobiega zbytniemu napowietrzeniu ciasta. Tylko piana jest dobrze ubita, ale dzięki temu sernik staje się puszysty, ale nie opada po ostudzeniu

Korniszonki
Sernik z marchewką 241

pierwszy zrobiłam taką kombinację smakową sernika. Sernik jest delikatny, puszysty w środku z karmelizowaną marchewką która rozpływa się w ustach. Wcześniej robiłam babeczki z taką marchewką klik i bardzo nam zasmakowała więc spróbowałam z sernikiem. Jest pyszny. Składniki: 200 g herbatników typu petitki 100 g margaryny lub masła 1 kg twaróg z wiaderka 4 jajka 200 g cukru(...)foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami. Lukier:   Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby

Ala piecze i gotuje
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 319

zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać. Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite białka – sernik wyjdzie bardziej puszysty, ale więcej opadnie. TEMPERATURA SKŁADNIKÓW Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową – wyjmijcie je z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z owocami 438

dodałam jeszcze trochę ). Dodawać po 1 żółtku, miksując do połączenia po każdym dodaniu. UWAGA: Jeśli obawiacie się surowych żółtek, można je pominąć, dodatek żółtek sprawia jednak, że sernik jest bardziej puszysty i kremowy. Następnie dodawać po 1 łyżce twarogu i miksować; czynność powtarzać do wyczerpania twarogu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać(...)półksiężyce. Zalać lekko tężejącą, ale wciąż płynną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.   Smacznego :) Moja rada odnośnie przygotowania formy do sernika na zimno :) Częstym problemem przy uwalnianiu sernika na zimno z obręczy tortownicy jest zrobienie tego w taki sposób, aby nie poszarpać jego brzegów, zależy nam przecież na jego ładnym, eleganckim wyglądzie

Opowieści z piekarnika
Sernik puszysty, idealny 139

adłam go u mojej siostry na urodzinach. Smakował wybornie. Bardzo delikatny i puszysty. Cudowny. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto kruche. Ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto kruche 15. Powinno się lekko(...)dokładnie w malakserze. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodać żółtku. Dokładnie wymieszać. Teraz już mieszać twaróg i pozostałe składniki. Im lepiej wymieszane tym sernik będzie bardziej puszysty. Białka ubić ( dodać białka z ciasta kruchego również )na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Jeśli lubicie z rodzynkami to dodać je razem

Kuchnia Pokoleń
Jakich deserów warto spróbować w skandynawskiej restauracji? 84

podpowiemy Ci, jakich deserów warto spróbować w restauracji skandynawskiej. Sernik z białą czekoladą w skandynawskiej restauracji Sernik z białą czekoladą to wyjątkowy deser, który łączy w sobie kremową konsystencję ciasta z delikatnym smakiem białej czekolady. Podstawą tego przysmaku jest ciasteczkowy spód, który stanowi doskonały kontrast dla puszystej masy serowej . Sernik zdobiony wiórkami z białej czekolady i świeżymi(...)klasyczny szwedzki tort wyróżniający się swoją warstwową konstrukcją i charakterystycznym zielonym marcepanowym pokryciem. Wewnątrz znajduje się lekki biszkopt przełożony kremem waniliowym i dżemem malinowym . Całość jest niezwykle delikatna i puszysta, co sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Zewnętrzna warstwa marcepanu nadaje temu deserowi słodkiego, migdałowego smaku. Często w restauracjach skandynawskich dekorowany jest on różą z marcepanu, co nadaje

Słodkie okruszki
Ciasto różowa pychotka 171

U mnie na stole królują różne ciasta. Dla każdego coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków . Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy

Słodkie okruszki
Sernik z makiem. 198

Sernik, czy makowiec? A może jedno i drugie? Odwieczny problem w naszych domach przed Bożym Narodzeniem. A jak mu zaradzić? Najlepszym sposobem jest połączyć te dwie propozycje :-) Puszysty i kremowy sernik położony na makowej warstwie czyni ten wypiek iście świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 225

Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik o delikatnej puszystej i rozpływającej się w ustach konsystencji.  Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki: Sernik: 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone 1/2 szklanki brązowego cukru

Słodka Strona