Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać. Post Seromak pojawił
Marta Gotujenajbardziej. Można tu użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i tych z puszki, a nawet mrożonych ( większe mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręczniku kuchennym, drobnych owoców mrożonych, np. jagód, nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Jest tyle możliwości by za każdym razem mieć sernik inny, a jednocześnie tak samo pyszny i delikatny. Bardzo polecam :). Masa serowa
Opowieści z piekarnikaPrzepis na sernik znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Nazwy nie pamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek(...)Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
The Sweet Damselwaniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy(...)ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku.Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę
Słodka StronaSkładniki biszkopt z 4 jaj serek homogenizowany waniliowy, 3 sztuki po 125g śmietana kremówka, 400g cukier, 3 łyżeczki mandarynki, 1 puszka żelatyna, 8 łyżeczek galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w zalewie z mandarynek. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy serki, mandarynki i ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy(...)biszkopt, wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę i robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Chłodzimy galaretkę, a gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez 2-3 godziny Przepis na blaszkę okrągłą 26cm
Gotowanie moimi oczamipolewą czekoladową z tego przepisu lub rozpuszczoną czekoladą. Przepis ze strony Kwestia Smaku. Polecam! Sernik kajmakowy: Składniki na tortownicę 24-26cm: Na spód: 200g herbatników maślanych 80 g roztopionego masła pół łyżeczki cynamonu Na masę serową: 800g twarogu, dwukrotnie zmielonego puszka kajmaku (510g) 5 jaj 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka(...)schłodzony spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60 minut (aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i po dotknięciu sprężysta). Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy polewą lub roztopioną czekoladą. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniżelatyny 300 g ciastek zbożowych pół kostki masła tabliczka białej czekolady (200 g) Dodatkowo: puszka miąższu z marakui (400 g) 4 listki żelatyny Przygotowanie: 1. Opakowanie ciastek zbożowych (300 g) wrzucamy do malaksera i kruszymy je. 2. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy spód do sernika. 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Wysypujemy pokruszone ciastka i dociskamy
Karczma Honoriettypokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej 500 g wegańskiego jogurtu naturalnego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 laska wanilii(...)ciasta i przełóż do lodówki na ok. 2 h. *Jeśli nie posiadasz silikonowej formy, wyłóż foremki paskami z papieru do pieczenia. Ułatwią późniejsze wyciągniecie mini serników. Smacznego
wegujemyjest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: • 1 kg białego sera mielonego • 5 jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 300 g chałwy waniliowej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki
To co kochampodwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć do osobnego naczynia) 2 łyżki agar agar 3/4 szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym
Zawsze głodna!kąpieli wodnej. Taki sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, kremowy... po prostu rozpływa się w ustach. Zrobiłam go w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli zrobicie w mniejszej, Wasz sernik będzie wyższy Tortownica o średnicy 26 cm Składniki na spód: 120 g pokruszonych półsłodkich herbatników 70 g stopionego masła(...)dekoracji: ananasy z puszki świeże truskawki syrop klonowy cukier puder Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy (27 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Bok tortownicy (obręcz) i spód owinęłam szczelnie na zewnątrz srebrną folią (3 razy) aby ją uszczelnić. W ten sposób zabezpieczyłam ją, żeby podczas pieczenia sernika nie przedostała się do jej wnętrza woda
Kuchnia u Krysiwszystko dobrze połączyć w trakcie ucierania wbijać po jednym jajku, utrzeć na jednolitę masę w trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica(...)dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach wystudzić serniki, talerzem nakryć formę, odwrócić, i wyciągać boczną formę, potem zdjąć spód i usunąć papier POLEWA: czekolada toffi
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Na masę serową: 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% ( razem będzie to opakowanie 200g) 4 żółtka 1 jajko ½ łyżki oleju 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ¾ dużej puszki brzoskwiń (820g) Na bezową chmurkę: 4 białka* 3 łyżki cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków(...)wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni na 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier (stopniowo po jednej łyżce). Na wyciągnięty sernik wykładamy pianę z białek i posypujemy wiórkami. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy do zabrązowienia białek (około 20-25 minut). Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie. Smacznego
Kolizje Smakówmargaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Sernik: 1 kg potrójnie zmielonego białego sera 2 jajka 2 białka 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru kryształu 1 kostka masła Piana: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru kryształu Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, odłożyć(...)wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu ścieramy pozostałą, mrożoną 1/3 ciasta. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160st C i pozostawiamy sernik jeszcze przez 55 minut. W trakcie możemy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na spód ciasteczka digestive, 250g masło roztopione, 100g Składniki na masę twaróg mielony, 750g mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g jajka, 3 sztuki ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem(...)formy. Pieczemy w naparowanym piekarniku (na spód piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie lub formę do ciasta wypełnioną wrzątkiem) rozgrzanym do temperatury 170st. Ciasto pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik całkowicie chłodzimy w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie schładzamy sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Gotowanie moimi oczami