szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut. Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. C iasto podzielić na dwie części
Anioły w kuchnisłonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min. odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy ziemniaczano- jajecznej
Moniki Smakołykilanguage:EN-US;} Składniki: 1 kg mąki (u mnie tortowa) 14 g suchych drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g puree z dyni Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy
kulinarnyswiatdomiKubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę rozpuściłam
bastalenaSkładniki (na dwie porcje): 100 gram puree z pieczonej dyni 1 banan 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe
Mango Papajachałkę, na gofra, do ciastek i do czego tylko macie ochotę. Jest bardzo aromatyczne, słodkie i zdrowe! Polecam tym co kochają dynię tak jak ja! ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka purre z upieczonej dyni Hokkaido - 2 łyżki miodu lipowego - cynamon - kardamon - 1/2 szklanki daktyli wykonanie: Miąższ z upieczonej dyni z dodatkiem miodu i przypraw zmiksuj blenderem. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw
SMYKWKUCHNIsuszony majeranek Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 2 szklanki
Czerwień i błękitkolejną porcję wody aż ryż będzie gotowy i miękki. Pamiętaj aby co chwilę mieszać łyżką w garnku, w innym przypadku ryż Ci się przypali. Do gotowego ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni). Roladki z piersi kurczaka z dynią: - 2 piersi kurczaka - imbir świeży - plaster dyni - garść liści szałwii - ząbek czosnku Piersi
SMYKWKUCHNIbryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami. Formować niewielkie bryłki i usmażyć je na patelni, na której smażyliśmy boczek. W trakcie smażenia
Kulinarny karnet Christopherasmażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką. Ugotowane ziemniaki ubić na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki
Kulinarny karnet Christopheratemp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą. Składniki . 250g mącznych ziemniaków w łupinach 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego
Kulinarny karnet Christopherazmięknie. Mieszać. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min. Dodajemy posiekane pomidory i mieszamy. Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy. Formujemy 12 kulek. Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić. Podajemy gorące
Kulinarny karnet Christopherasmażenia pieprz chilli 1 jajko szczypiorek Wykonanie. Ziemniaki obrać. Zalać wodą, dodać Kucharka, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc na puree. Cebulę pokroi w kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę, boczek pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem. Metalowe kółko
Kulinarny karnet Christopherapietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie ziemniaki
Kulinarny karnet Christopheradziś proponuję. Z bazarku przywiozłam 3 piękne dynie hokkaido wyglądające niczym azjatyckie lampiony. Koniecznie wybrałam egzemplarze z długimi ogonkami, ponieważ cały czas się waham, czy przerobić je na dyniowe puree do późniejszego wykorzystania, czy raczej dać im poczekać w kuchni. Jak dowiedziałam się od sprzedawcy, dynie z długimi ogonkami można przechowywać dłużej. Dynia nie należy do klasycznych nadzień
Chilli Czosnek i Oliwa