puree - 3280 przepisów (strona:157/219)

Ciasto smerfetka 368

gładkiej masy. Warstwa druga: 500 ml kremówki 36% pół szklanki borówek 1 galaretka amarantowa Wykonanie warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę.  Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę

Krakowskie smaki Ani
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 171

rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki Ziemniaczane INACZEJ 198

doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka Oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa masę ziemniaczana formujemy jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oliwie z oliwek

ClauditteMissCooking
Maślane ziemniaczki z kwaśnym mlekiem 97

Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już się ugotują odcedzamy i dodajemy masło  koperek i szczypiorek. Wszystko razem ubijamy na puree. Podajemy z zsiadłym mlekiem a do tego starty ogórek :) Smacznego

ClauditteMissCooking
Zaproszenie do akcji"Kuchnia niemiecka" i Currywurst z najprostszym sosem 135

wurście spadła poniżej 80%.Kiełbaski są po prostu pyszne.Z udziałem popularnego fastfoodu jakim jest Currywurst,gdy klasyczny ketczup zastąpisz domowym sosem curry można przygotować szybki i pyszny obiad.Z ziemniakami puree i surówką z kiszonej  kapusty smakuje wybornie. Składniki na sos curry: 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą 94

lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła zalać bulionem i gotować do miękkości. Miękki zmiksować blenderem na gładkie puree. Wołowinę podsmażyć na brązowo, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem i piec w 180st C do miękkości ok 1.5 - 2 godz. Mię kkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową ( niech

Gaździnka warzy
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 167

przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej

Czerwień i błękit
Zupa - krem z zielonego groszku ze smażonym topinamburem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. 165

Kolejne eksperymenty z topinamburem czas zacząć. Niedawno było puree z topinamburu, dziś idę dalej i robię zupę - krem z zielonym groszkiem i smażonym na maśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego

BaRepas
Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 162

kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!),  nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni

BaRepas
Zupa kremowa z selera 116

minut   .  -Dolać  wodę /lub bulion/ , dodać imbir, gałązkę majeranku,   sól /do smaku/ -Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/. -Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/. -Doprawić do smaku . Zupę wlać do żaroodpornych miseczek lub wazy , posypać serem i  wstawić do piekarnika  pod rozgrzany grill

Zakamarki mojej kuchni
Jesień na talerzu. Z marchewki. 154

pieprzem  i pozostałym cukrem. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aby smaki się dobrze połączyły. Następnie przełożyć do miksera lub blendera i dokładnie zmiksować na gładkie puree. Lekko przestudzić.  Do przestudzonej masy dodać żółtko i stopniowo dosypywać mąkę - ilość zależy od rodzaju mąki i tego jak bardzo soczysta była marchewka. Ja użyłam 8 kopiastych łyżek mąki

KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 129

mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 174

poziomek z białą czekoladą zapewnia słodką rozkosz, którą wspaniale przełamuje ostry smak pieprzu. Polecam mocne schłodzenie czekoladek przed podaniem, wtedy osiągają pełnię cudownego smaku! Poziomki ugotować z cukrem na puree. Gotować ok. 10 minut tak, by zawartość rondelka zredukowała się do połowy. Przecisnąć przez gęste sito. Wstawić ponownie na średni ogień i dodać śmietanę oraz 5 g pieprzu. Gotować

KUCHARNIA
Churros z cynamonem 312

oleju rzepakowego 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Rozpuszczamy masło w rondlu, wsypujemy mąkę i stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta pasta podobna do puree ziemniaczanego.  Cukier mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone placuszki z dyni 199

Pyszne i pieczone, czego chcieć więcej. Warte spróbowania :) Składniki: 2 szklanki puree z dyni kubeczek serka waniliowego homogenizowanego (Garwoliński) 2 łyżki cukru jajko łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mąki Wykonanie: Wszystko razem wymieszać (ja mieszałam łyżką), o układać na blachę wyłożona papierem, okrągłe placuszki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasze placuszki 30 minut. Smacznego :D Dynia rządzi

Moje pyszne gotowanie