Proste danie kuchni polskiej, ale przełamane dodatkiem tureckiej przyprawy meatball spice ( papryka, kmin, ,chili pieprz, kolendra, ziele angielskie, czosnek) dodawanej właśnie do klopsików, mięsa mielonego czy gołąbków. Pulpety zyskały dzięki niej wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Spróbujcie, polecam 😊 łyżeczka = 5 ml łyżka = 15 ml szklanka = 250 ml Składniki: (function(...)wrzucić warzywa i chwile razem podsmażać mieszając. Podlać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min. Mokrymi dłońmi formować pulpety, wkładać delikatnie na duszone warzywa, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. Śmietanę o temp. pokojowej roztrzepać z mąką, dodać musztardy, zahartować gorącym wywarem i wlewać
Kulinarne przemysleniaPulpeciki w sosie pomidorowym to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest naprawdę prosty a danie rewelacyjne w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie
Przepiski.plpodgrzej, ułóż kotlety i duś pod przykryciem przez około 10 – 15 minut na niedużym ogniu. Możesz także dodać przecieru pomidorowego i otrzymasz klopsiki w sosie pomidorowym. Sprawdź koniecznie pulpety w sosie koperkowym lub pomidorowym: Na zdjęciu pulpety w sosie koperkowym Na zdjęciu pulpety w sosie pomidorowym Życzę smacznego! Artykuł Soczyste kotlety mielone z cukinią pochodzi z serwisu Ania gotuje
Ania gotujejest bogatym źródłem białka, a także witaminy D i selenu. Ważną zaletą tej ryby jest także niska zawartość rtęci, jest więc lepszym wyborem dla dzieci czy kobiet w ciąży. Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne: 300g cukinii, 600g filetów z mintaja, 700g passaty pomidorowej, 7 łyżek mąki ziemniaczanej(...)pozostałej mące i odłóż na blat. 5. Na głęboką patelnię wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i kuminem, dodaje resztę cukinii, po czym zagotuj. 6. Do gorącego sosu dodaj pulpety. 7. Gotuj wszystko 20 minut na małym ogniu
Z notatnika dietetykaZawsze gdy wracam z urlopu mam ochotę na tradycyjny polski obiad, na smaki dzieciństwa i danie, które będzie rozpływało się w ustach. Tym razem miałam ogromną ochotę na domowe pulpety w sosie koperkowym. Klasycznie jest to danie bardzo kaloryczne – w zasadzie są to mini kotlety mielone z mięsa wieprzowego w sosie z dużą ilością tłustej śmietany. Zastosowałam kilka trików(...)dodaj do jakiek i wszystko wymieszaj. Dodaj do masy mięso, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz namoczoną bułkę lub 3 czubate łyżki bułki tartej. Wymieszaj wszystko dokładnie. W klasycznym przepisie pulpety najpierw trzeba obsmażyć na niewielkiej ilości oleju – w tym przepisie spróbuj pominąć ten krok – dzięki temu danie będzie lżejsze. W misce z wodą mocz ręce i formuj niewielkie
Eat me! Fit me!łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka soli, lub według uznania 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 1 opakowanie sera feta, pokrojonego w kostkę 1 mały słoik ulubionych oliwek Pulpety 500 g dowolnego, mielonego mięsa 1 średnia cebula, posiekana 1 jajko 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Rozgrzać(...)łyżkę oliwy na patelni. Dodać czosnek, cebulę, zeszklić. Dołożyć chili, pomidory z puszki, przyprawy i dusić około 10-15 minut. W tym czasie przygotować pulpety. Włożyć mięso do miski, dodać jajko, czosnek, cebulę, przyprawy i dokładnie wyrobić.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i usmażyć na na złoty kolor. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego ( najpierw zawiesinę sosu
gotuj ze mnąjeden z najlepszych pomysłów na rodzinny obiad. Dzisiaj zajmiemy się jagnięciną w formie pulpecików – będą one zdecydowanie bardziej bogate w smaku niż klasyczne pulpeciki wieprzowe. Jak odpowiednio przyrządzić pulpety z jagnięciny w sosie ze śmietaną i pomidorami? Pulpeciki jagnięce – klucz to dobre produkty Jednym z najważniejszych aspektów gotowania, nie tylko jeśli chodzi o jagnięcinę, jest odpowiedni dobór produktów. Tylko składniki(...)śmietanowo-pomidorowym – przepis Mając już wszystkie wyszczególnione wyżej składniki, możemy brać się za przygotowywanie pysznego obiadu. Oto kolejne kroki, które należy wykonać, by móc podać na swoim stole pyszne pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowo-śmietanowym. Zaczynamy od zmieszania mielonego mięsa jagnięcego z przyprawami i bułką moczoną w mleku. Użycie tej ostatniej pozwoli nam na uzyskanie idealnej miękkości naszego mięsa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety i to najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół. Najlepiej smakują... Read(...)More Artykuł Pulpety pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plDoprawiamy do smaku solą (płaska łyżeczka) i pieprzem (ok ¹⁄₃ łyżeczki). Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki (u mnie wyszło 22 sztuki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Układamy pulpety obok siebie i krótko, ale na mocniejszym palniku opiekamy na złoty kolor z każdej strony. Ściągamy z palnika. Na drugiej, głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną cebulę oraz(...)posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy pokrojone w pół talarki pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i bazylii. Gdy pieczarki zmiękną przekładamy do nich pulpety i zalewamy 500ml zimnej wody. Pozostałe 200ml wlewamy na patelnię, w której opiekały się pulpety i podgrzewamy, tak by pozostały tłuszcz się rozpuścił. Gdy się zagotuje zbieramy ze ścianek patelni pozostałości z pieczenia i przelewamy do mięsa
Kuchnia w czekoladzieczosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wymieszać i wyrobić chwilę ręką. Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć pulpety, obracając je. Smażyć przez 5 minut, żeby się przyrumieniły. Do podsmażonych pulpetów dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszać żeby cebula się zezłociła, mniej więcej(...)Przykryć i dusić około 15 minut. W razie potrzeby, jeszcze doprawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć sos z pulpetami. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Udekorować listkami świeżej bazylii
Agusiowe smakołykiprzyjemności z gotowania ale gdy tylko jest chłodniej i jest trochę czasu to staram się przygotować coś innego. Zatem zapraszam Was po nowy prosty i jak smaczny przepis ;) Pulpety: około 150 g mięsa mielonego z indyka trochę startej cebuli do środka pulpetów 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny) 1 żółtko natka pietruszki sól(...)odparowania wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dosypujemy maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą. Pulpety 3. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek
Gotowanie...to proste !Pyszny wiosenny obiad w młodą kapustą w roli głównej. A tutaj ( KLIK ) można znaleźć inną wersję, równie pyszną, ale bez dodatku ziemniaków do pulpetów. Składniki: 1 główka młodej kapusty 500g mięsa mielonego (u mnie szynka) ok 300g młodych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku masło siekany koperek sól, pieprz 1 łyżka kaszy manny mąka(...)tego dodać drobno posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać mięso, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie połączyć. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Pulpety zdjąć z patelni. 2. Drugą połówkę cebuli posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować. Dodać do cebuli i marchewki. Wlać trochę wody (tak około 1/3 szklanki). Dorzucić
Kuchnia domowa Ani