puch - 3415 przepisów (strona:146/228)

Russskieeee... (pierogi) 170

praskę, kiedy są jeszcze gorące. Jeżeli nie posiadamy praski do ziemniaków - nic straconego. Wystarczy zwykła pałka do ciasta ( nie tłuczek). Ucieramy  nią w garnku odcedzone ziemniaki na puch ( jak ciasto) i studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na suchą patelnię wrzucamy słoninkę. Kiedy się wytopi, a skwareczki zrobią się złotawe dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy do zeszklenia cebuli

kawawszklance
Keks gotowany 153

żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru i sól ( nie podejdą wówczas wodą podczas oczekiwania na zużycie). Tłuszcz utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mąki przemiennie ze śmietaną. Bakalie i połowę ubitych białek dodać do ciasta - wymieszać rozluźniając ciasto. Dodać pozostałe białka

kawawszklance
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 203

łyżki mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżki kaszy manny - 1 puszka brzoskwiń Brzoskwinie dokładnie osuszam* i kroję w kosteczkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie

kawawszklance
Pokoleniowa babka tradycyjna z rodzynkami 173

Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas mieszania jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, i powoli dodać do masy na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Dokładnie wymieszać na puszystą gładką masę

Kuchnia Pokoleń
Biszkopt z masą jogurtową 152

cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody  Dodatkowo 2 różne galaretki owoce czarnej morwy Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przeciąć na pół

Moje domowe kucharzenie
Orzechowiec z ananasem-ciasto do góry nogami 230

formy(ok.25X35) posypujemy równomiernie szkl.cukru układamy odsączone krążki ananasów (syrop zachowujemy) i wysypujemy orzeszki we wszystkie miejsca puste i nie tylko odstawiamy, jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch,mieszając stopniowo dodajemy na przemian łyżkę mąki i łyżkę syropu z ananasów ,na końcu dodajemy proszek do pieczenia, ciasto wylewamy na ananasy z orzechami, pieczemy

Swojskie jedzonko
Ciasto cytrynowe z jagodami 242

cytryny    Dodatkowo: jagody mrożone 3 garście    Wykonanie ciasta cytrynowego z jagodami:   Do misy dodajemy 4 jaja , wsypujemy cukier i miksujemy na puch . Dodajemy przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia . Wyparzamy cytrynkę , osuszamy ręcznikiem  i ścieramy na tarce skórkę z cytryny , oraz wyciskamy sok , dodajemy do ciasta . Dodajemy miękkie masło

Różowa kuchnia
Puszysty omlet kawowy z chrupiącym musli 198

cukru 2 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka) 1 łyżeczka masła do podania - cukier puder i musli Przygotowanie: Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z cukrem na "puch". Do żółtka dodajemy kawę, mąkę i mleko. Mieszamy do połączenia na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie

Słodkie okruszki
Tort gruszkowy z kremem toffi 228

Krem: Puszkę krówki wkładamy do garnka z wodą, tak by woda sięgała do połowy puszki. gotować około 10-15 minut. Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce krówki. Odrobinę kremu pozostawić do dekoracji Warstwa gruszkowa : Gruszki pokroić w kostkę - pare gruszek zostawić do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno,  podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy

Garnkowe fanaberie
CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI 155

godzinę. Odstaw niech wystygną. Następnie obierz je i zblenduj na gładko. Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną. Dodaj przesianą mąkę

Z Kuchni Do Kuchni
Kajmakowa napoleonka bez pieczenia 240

mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę, ugotować jak budyń mieszając często. Gotować 3-4 minuty. Gotowy krem odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na wysokich obrotach, aż do powstania gęstego kremu. Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu

Cakes By Kejt
Tarta migdałowa z gruszkami 195

ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał W tym czasie przygotować nadzienie – masło utrzeć na puch dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia,wlać ajerkoniak i dalej ucierać, aż powstanie jednolita puszysta

Kuchnia Pokoleń
Kruche z powidłami i bezową pianką. 694

pieczenia   . Wierzch smarujemy powidłami  . Ciasto wstawiamy do rozgrzanego  180 stopni piekarnika . Pieczemy około 20 minut . Białka ubijamy  z cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto . Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta . Pieczemy około 20 minut , wierzch ma być rumiany  Zaznaczam jednak

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik - Malina 379

będą dostępne jeszcze do końca października, postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu

Świat Ciasta
Kopiec kreta . 367

Wykonanie :    Miękką margarynę utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym na puch , stopniowo ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę  dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania