ptysie - 825 przepisów (strona:32/55)

Churrosy – hiszpańskie pączki 147

wieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale naprawdę pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Pod względem nakładu pracy są dużo szybsze

Ciastkozercy
Krem z mascarpone do tortów i deserów 141

deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał.   Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym)                             Polecam Wam również inne

Kulinarne S.O.S.
Pasta z grochu 188

Mocno zasłodziłam ostatnio blog, więc dziś przepis na wytrawną pastę do smarowania pieczywa, nadziewania ptysiów lub jako dodatek do surowych warzyw (rzodkiewki, papryka, seler naciowy itp.). Pasta z groszku zagościła już na blogu, ale wtedy robiłam ją z groszku mrożonego . Dziś pasta z żółtego grochu suszonego. Ja użyłam grochu w całości, ale może być też połówkowy. Składniki : szklanka grochu

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko 200

krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek. Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z "E", a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne jest użycie dobrego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z pleśnią 123

sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Świetnym dodatkiem do pasty będą orzechy włoskie. Można podawać z chlebem,  lub wypełniać nią kruche słone babeczki czy ptysie

królestwo garów
Jak upiec ciasto? 177

propozycji na serniki najprostsze: starciatella z malinami , brzoskwioniowy , migdałowy czy czekoladowy Sernik idealny na różne okazje Sernik straciatella z malinami   Ciasto parzone (ptysiowe) Ciasto parzone wykorzystujemy głównie do ptysi, eklerek czy karpatek. Charakterystyczny dla niego jest brak cukru, a także lekkość. Skąd nazwa? Wodę z tłuszczem gotujemy a następnie dorzucamy mąkę energicznie mieszając. W ten sposób mąka się zaparza

Relaxtime
Pasta słonecznikowo-orkiszowa 153

Publikując post o cieście na ptysie i eklerki zapowiadałam pojawienie się przepisu na pastę słonecznikowo-orkiszową. Tego rodzaju zdrowych smarowideł używam ostatnio dość często zamiast masła czy majonezu. Składniki : 140 g słonecznika 100 + 160 g wody 90 g ugotowanych płatków orkiszowych duży ząbek czosnku łyżka słodkiego sosu chili łyżka majeranku 50 g + łyżka dobrego oleju słonecznikowego sól pieprz Słonecznik zalać

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 1536

Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Przekładańce Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem

Cynamonowe szczęście
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 225

blaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można również zrobić ptysie, ciasto na karpatkę. Krem budyniowy: 650 ml mleka 9 żółtek z dużych jaj 50 g cukru (w oryginalnym przepisie 160 g) 3 łyżki kawy instant 50 g mąki pszennej Do garnuszka

moj przepis na
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 142

leguminy znalazły się w tytule poradnika kulinarnego Róży Makarewiczowej "Praktyczna kuchnia czyli Podręcznik do przyrządzania potraw i legumin". W okresie międzywojennym do legumin zaliczano m.in. naleśniki, suflety i strudle, ptysie budynie i puddingi, zupy owocowe, podawane na słodko pierogi i placki ziemniaczane z cukrem. Nieco wcześniej, w XVII i XVIII wieku słowo leguminy oznaczało też mąki, kasze, rośliny strączkowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie 151

Chiado, Lisboa godziny otwarcia: codziennie 8:00-0:00 Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata. L’Éclair To francuska cukiernia znajdująca się na Time Out Market . Robią tam fantastyczne ptysie i eklerki, obok których trudno jest przejść obojętne! Jeśli znudzą Cię już  p astéis   (chociaż nie wiem, jakim cudem mogą), to można spróbować francuskich wypieków. * Time Out Market

Food Square
Wytrawne ptysie z serkiem 280

szklanki mąki 50 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 opakowanie twarożku (200 g) 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryka pieczona w zalewie (może … Czytaj dalej Wytrawne ptysie z serkiem

czarrna od kuchni
Ptysie z kruszonką kakaową 194

Latem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z margaryną Palma firmy Bielmar. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Składniki 260g mąki typ 450 140g margaryny Palma firmy Bielmar, 300g mleka 6 jajek

Kulinarne pyszności Molki
Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja 182

Polkowskiej. Osobiście wolę placki wytrawne, ale w książce “Placki niebanalnie” znajdziecie też ciekawe przepisy na torcik, gdzie placki pełnią funkcję blatów np. wersji black forest czy tiramisu, plackowe grzanki, ptysie, biskwity, “placki tatin” czy pudding, który pozwoli uratować nadmiar placków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką

Ugotowane pozamiatane
Czwartek: Krem z groszku Nigeli Lawson 179

groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda między zupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy

Niedzielny kucharz