Pączki hiszpańskie Pączki te stanowią bardzo miłą odmianę od naszych rodowitych pączków, początkowo myślałam, że będą smakować jak ptysie, jednak ich smak jest całkowicie inny. Składniki: (na około 25 pączków) 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 100 g masła 4 jajka Dodatkowo: lukier olej do smażenia Przygotowanie: W garnku zagotować 1 szklankę wody, z masłem, cukrem
My sweet a lifeJuż nie pamiętam kiedy je robiłam. Miały być gofry bo w końcu mam gofrownicę ale jednak wybór padł na ptysie. Niestety wszystko już zjedzone. Mam cenną wskazówkę dla chcących je upiec : ciasto nie może być ciepłe przy wyciskaniu bo będzie za rzadkie, musi wystygnąć. Ja się pośpieszyłam ale i tak były pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwetknąć do ust; chyba uważa, że skoro jej gryzienie tak bardzo umila czas, to ja też powinnam spróbować. Hmm... W takich chwilach naprawdę się cieszę, że Ptysia i Pączusia są stosunkowo małe; nie wiem, czy z większymi potworami z takim charakterkiem potrafiłabym sobie poradzić... Chwilę po ósmej obudziły mnie gęste krople deszczu zaciekle zacinające w szyby i dach. Leżałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku! Budzik nastawiłam na ósmą, nie ma więc absolutnie najmniejszego usprawiedliwienia dla wyciągania mnie z łóżka wcześniej, niż to sobie zaplanowałam. Gdy wróciłam z łazienki, okazało się, że Ptysia zdążyła się już wygodnie ułożyć na mojej poduszce. Nie bacząc na protesty, wygospodarowałam dla siebie kawałek, po czym zawinęłam się w kołdrę na wzór naleśnika. Tu do akcji wkroczyła Pączusia; położyła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwietne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego. Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-) Czas przygotowywania: 15 minut Czas pieczenia: do 30 minut Ilość muffinek: 12 sztuk z papilotek
AniaGotuje.plNajlepiej bym się zaszyła gdzieś na odludziu z ciepłym kocem, książką i kubkiem gorącej herbaty z rumem,ale przecież nie usiedzę nawet pół godziny, pisząc ten przepis myślę …zjadłabym ptysia ! Czy ja jestem normalna ? Może faktycznie to już choroba? Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej
Wanilia i Kardamonwpatrzona jak w obrazek, a mnie niechybnie za pięć groszy by sprzedała. Ale łapek nawet jemu nie pozwala dotykać. Kiedy więc znów podjęliśmy się karkołomnego wyzwania, jakim jest strzyżenie Ptysi, zaczęliśmy od grzbietu. Poszło zadziwiająco łatwo. Później główka i pyszczek - kilka podejść, ale obeszło się bez dantejskich scen. Przycięcia ogona nawet nie zauważyła, ale tylko łapki... Tak, tu własnie zaczęły
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :) SMACZNEGO
Słodkie ciachoZagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch. Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę. Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie. Posypujemy cukrem pudrem
Lena Gotujeorzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone
Mała Cukierenkacytryny lub ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy. Beziki pieczemy w 110C przez
Raj dla Podniebienianiecodzienny widok i zastanawiając się, jakby to było unieść się w powietrze razem z nimi... Gdy w końcu wróciłyśmy do domu, zachwycone i lekko zasapane (to drugie głównie Ptysia i ja; Pączusia nadal miała chęć gonić za piłką po ogrodzie) stwierdziłam, że najwyższy czas na śniadanie. Tylko co by tutaj zjeść...? Nie miałam chęci na kanapki; mam wrażenie, że ostatnio
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotować w momencie kiedy cukinia kwitnie, wtedy owe kwiatki są ogólnie dostępne. Faszerowane kwiaty nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakują wyśmienicie. W smaku delikatne, przypominające nadmuchanego ptysia a w środku farsz z ricotty i mięty. SKŁADNIKI : 7-8 kwiatów cukinii 200 g serka ricotty 1 łyżka posiekanej mięty 50 g sera żółtego
Kulinarne Fantazje Mariolimożna zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej
Ugotowane pozamiatanewszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu. Książka do nabycia W TYM MIEJSCU . Powiem Wam , że warto
Z Kuchni Do Kuchni