pstrag - 1678 przepisów (strona:6/112)

Pstrąg pieczony ze szparagami 76

Pstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie. Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki , ale ulubieńcem pozostawała ryba. Na początku(...)panierce, to nie zadawałam zbędnych pytań. Na szczęście teraz zwybór ryb jest znacznie większy. W praktycznie każdym dużym sklepie możecie kupić łososia, dorsza, mirunę czy gwiazdę dzisiejszego przepisu – pstrąga. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Pstrąg tęczowy a pstrąg łososiowy Może niektórych z Was zaskoczę, ale pstrąg tęczowy i pstrąg łososiowy to ta sama ryba 🙂 Ten pochodzący z Ameryki Północnej gatunek

Na-talerzu.pl
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną 90

Pstrąg tęczowy inaczej zwany tęczakiem kalifornijskim należy do rodziny ryb łososiowatych. Srebrzystoszary grzbiet z różowawą opalizującą w świetle wstęgą przebiegającą wzdłuż linii bocznej, nadają rybie syreniego wyglądu. Wybredny tęczak ma wysokie wymagania środowiskowe, stąd dla prawidłowego rozwoju hodowli dostarcza się wysokiej jakości wodę i szczególnie zapewnia jej stabilną czystość. To świadczy na korzyść dla przyszłych zjadaczy mięsa pstrąga i zaświadcza(...)zdrowej zawartości. Świeżego pstrąga tęczowego kupisz w dobrze zaopatrzonym markecie spożywczym, z pewnością znajdziesz go na stoisku świeżej ryby w Lidlu. Ryba bez ostrych łusek, oczyszczona z wnętrzności, po usmażeniu kręgosłup ości ładnie oddziela się od jadalnej części mięsa. Do uzyskania najlepszego smaku pstrąga, wystarczy cytryna, masło, natka pietruszki i sól morska. To pozwoli Ci na wyciągnięcie i podkreślenie walorów

ProstePesto.pl
Pstrąg z grilla 135

Pstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą(...)wysoka, aby spiec naszą rybę na sucho. Kładziemy ją też na raczej wyższym niż niższym poziomie grilla. Ważne jest również nasmarowanie zewnętrznej części ryby oliwą, gdyż pod skórą pstrąga nie ma zbyt wiele tłuszczu. Pstrąga z grilla możemy podać z różnymi dodatkami, ale bardzo naturalne dla tego mięsa będzie np. zapieczone lekko na grillu pszenne pieczywo (bułka, bagietka), ewentualnie

Kulinarna Pokusa
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 182

Grilled trout with dill sauce Składniki. 2 pstrągi 2 ząbki czosnku 1 cytryna 2 liście laurowe natka pietruszki świeży tymianek 1 łyżka oliwy Sos. 5 dag masła 1 łyżeczka musztardy Dijon 125 ml śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem(...)stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony. Podać z sosem koperkowym

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z grilla z kolorowym sosem 264

Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cytrynowy pstrąg 110

Cześć :) Długo nie mogłam się zebrać do zrobienia tego pstrąga... leżał w zamrażarce i leżał, aż przyszedł na niego czas :) Przepis banalny, ale smaczny :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ryby wspomagają organizm i odchudzanie co dnia 103

nieprzekraczanie zalecanej liczby kalorii. Czyli wybieranie takich potraw, które nasycą, dostarczą naszemu organizmowi odpowiednich składników, a jednocześnie nie są tuczące. Takim produktem wartym polecenia są różnego rodzaju ryby, np. pstrąg. Pstrąg należy do ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi żyją w wodach słodkich, głównie w rzekach i górskich strumieniach, gdzie istnieje bystry prąd. Mięso z pstrąga jest bardzo cenione w gastronomi(...)Jakie pstrągi są najlepsze ? Najlepsze są ryby świeże i małe do 20 dekagramów. U świeżego pstrąga łuska jest gładka, przylega do skóry i jest błyszcząca. Świeżą rybę warto przyrządzić od razu. Należy posolić kawałki i wstawić do lodówki. Pstrągi posiadają delikatne, bladoróżowe i chude mięso. Pstrąga strumieniowego w 100 gramach posiada około stu kalorii. Pstrąg dostarcza naszemu organizmowi pełnowartościowego białka

ProstePesto.pl
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 165

pstrąg w ziołach i czosnkuMoje jedne z popisowych dań pod hasłem przewodnim: " przez żołądek do serca..." ;) Podstawa tego dania to świeża natka pietruszki, bazylia i czosnek. Składniki na 2 porcje:2 całe pstrągi4 ząbki czosnkuwiązanka natki pietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki(...)masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy  około

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrąg łososiowy na warzywach 203

aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy  tutaj ;) zioła prowansalskie

Czerwona Porzeczka
Pstrąg pieczony w maśle z czosnkiem i ziołami 230

pieczemy rybę w folii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę do lodówki. Składniki: - 2 nieduże świeże pstrągi - 2 nieduże ząbki czosnku - masło (z lodówki) - koperek, natka pietruszki (ewentualnie mogą być suszone) Przygotowanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2. Ryby patroszymy i dokładnie myjemy. Porządnie solimy rybę

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z wędzonym pstrągiem 200

Zrobiłam ją kilka dni temu, cyknęłam zdjęcia, ale zapomniałam zapisać jaki sos i teraz się głowię co ja tam dodawałam;) W każdym razie odkąd odkryłam, że pstrąg istnieje również w opcji wędzonej, odtąd go często kupuję! I pomyślałam, że skoro zapiekanka z rybą wędzoną była taka smaczna, to dlaczego nie zrobić sałatki z taką rybą? Zrobiłam więc:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Buły ze smażonym pstrągiem a'la fishburger 189

Często zdarza mi się , że kupując filety z pstrąga lub innych ryb okazuje się , że po podzieleniu na porcje są one za duże. Oczywiście można by takie większe podać .Ale u mnie jest tak , ze dokładnie wiem ile każda z nas zje i jak zrobię większą porcję będzie to wciskanie na siłę. Przestałam się tym martwić. Formuję porcje takie

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w kwaśnym cieście 131

klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z jesiennym sosem 176

Prosty smażony na maśle filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory. Dałam sporo przypraw i wyszedł ekstra. Do tego kremowe maślane puree ziemniaczane. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg po grecku 172

Raczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie dla oszczędności :) - ale po prostu ostatnio porcje jakie przygotowuję są mini-mini bo nie damy rady zjeść , a szkoda by się coś zmarnowało. Zawsze mogę przecież dorobić jak sie skończy , a będziemy miały ochotę

Buniabaje w kuchni
PSTRĄG Z GRILLA Z MASŁEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 98

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym to znakomita propozycja dla amatorów ryb oraz zdrowego stylu życia. Pamiętajmy, że ryby są źródłem łatwo przyswajalnego i wysokowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Poza walorami zdrowotnymi oczywiście wyśmienicie smakują. I tak pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym to jedno z moich ulubionych dań, które przyrządza się w zaledwie kilka minut(...)Świeży opiekany w całości pstrąg faszerowany esencjonalnymi ziołami, czosnkiem i cytryną dają w efekcie pyszne, delikatne i aromatyczne mięso ryby. Składniki – pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym: 300 g świeżego pstrąga w całości (wypatroszonego) 150 g cytryny (1 sztuka) świeży koper świeża natka pietruszki świeży tymianek 2 ząbki czosnku 40 g miękkiego masła lub masła klarowanego

Ola la LCHF
Pstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis 97

Pstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis Lubicie pstrąga? Mam dziś dla Was prosty przepis na pstrąga pieczonego w rękawie. Idealny na obiad lub święta. Ryba pieczona w rękawie wychodzi soczysta i delikatna. A do tego przygotowanie pstrąga w rękawie jest dosłownie dziecinnie proste. Minimalna ilość składników, chwila przygotowań i do piekarnika. Spróbujcie. Prosty sposób na pstrągapstrąg pieczony(...)rękawie do pieczenia. Polecam zaopatrzyć się w taki rękaw Stella  Idealny również do pieczenia mięs. Polecam Wam np. przepis na pieczoną szynkę . Składniki: 2 pstrągi świeże patroszone 400-500 g 1 cytryna 4 mniejsze kosteczki masła (około 60 g, można dać mniej) przyprawa do ryb z solą, sól gruboziarnista i pieprz do smaku rękaw do pieczenia Stella Przygotowanie: Piekarnik

Słodkie okruszki
Pstrąg pieczony 97

Mamy smaka na rybkę? Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli jest to pstrąg pieczony . Czy potrzeba wielu składników? Oczywiście, że nie, jedynie cytrynkę, masło i natkę pietruszki. Jeśli już poradzimy sobie z oczyszczeniem pstrąga, danie mamy właściwie gotowe. Tak się składa, że u nas ostatnio więcej gotuje B., każde danie wychodzi Mu doskonałe, więc i tym razem z pstrągiem pieczonym było(...)podobnie. Zaczynam się obawiać, że wkrótce w kuchni nie będzie dla mnie miejsca. Jeśli jednak mam jeść taką rybę, to mi to pasuje. Składniki pstrąga pieczonego 2 świeże wypatroszone pstrągi 4 plasterki cytryny 1 / 4 pęczka pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron i wewnątrz solą i pieprzem

niecodziennikpary
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 137

Oto kolacja jaką przygotowałam dla rodziców na ich 28 rocznicę ślubu. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko było po bożemu ;) :-PSkładniki na 4 porcje:4

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrąg pieczony z masłem, tymiankiem i kolorowym pieprzem 185

Oj dawno nie było ryby :) Dziś prosta propozycja dla zapracowanych - najlepiej przygotować sobie rybę rano, przed wyjściem do pracy, poleży w lodówce z przyprawami i będzie

Kraina Tysiąca Smaków
Puree selerowe, pstrąg i szpinak, czyli smakowita kompozycja:) 163

Kupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pstrąg z nektarynkową nutą 169

Bardzo lubię ryby w połączeniu z owocowymi smakami . Takie zestawienia akurat na lato. Porcja ryby + owoce i jakieś sałaty starcza za cały posiłek. Wszystko skropione prostym

Buniabaje w kuchni