pstrag - 1678 przepisów (strona:10/112)

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym 81

obiadek zagościł u nas pstrąg tęczowy, nie byle jaki bo pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Mojej ponad rocznej córce ryba bardzo smakowała, jest wielką miłośniczką ryb i jeszcze się nie zdarzyło żeby odmówiła kiedykolwiek zjedzenia rybki. Przygotowując pstrąga dla małego dziecka należy pamiętać o pominięciu dodatku soli oraz o dokładnym przepatrzeniu mięsa pod kątem ości, zanim(...)dziecko zacznie jeść. Pstrąg zawiera dużo bardzo drobnych ości, warto więc podzielić go dziecku na naprawdę małe kawałeczki i dokładnie przepatrzeć każdy z nich. Pstrąg jest rybą słodkowodną, jedną z tych które możemy podać dziecku w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Powinno się unikać podawania maluszkom, a nawet dzieciom ryb drapieżnych takich jak okoń, makrela królewska, tuńczyk, rekin

ProstePesto.pl
Grillowany pstrąg w stylu Tandoori 101

Jemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć na patelni grillowej(...)minut z każdej strony. Pstrąg wychodzi soczysty, a mięso łatwo odchodzi od ości. Składniki: 2 całe pstrągi tęczowe, po ok 300 g każdy wypatroszone, umyte i osuszone 2 cm imbiru, posiekane 3 duże ząbki czosnku 1.5 łyżki oleju 0.5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 0.5 łyżeczki papryki słodkiej 0.25 łyżeczki papryki ostrej – chili 0.25 łyżeczki ziaren kuminu

Moja Delicja
Pstrąg pieczony z natką pietruszki 108

Pstrąg pieczony z natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki(...)nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie. Składniki na pstrąga pieczonego z natką pietruszki 2 pstrągi 1 / 2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną solą gruboziarnistą i kolorowym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Ząbki czosnku obrać, lekko

niecodziennikpary
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 202

Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad   Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)wyszło, szczerze gdy upiekłam rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego

Kuchnia na wzgórzu
Pstrąg z piekarnika 244

Pstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy. Składniki : 4 średnie wypatroszone pstrągi 1 cytryna 25gr masła świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć. Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę. Środek naszej rybki(...)które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła  (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ). Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć. Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny  Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut. Podczas zapiekania pstrągów możemy również

Mechanik w kuchni
Pieczony pstrąg – idealny na grilla i z piekarnika 284

Pierwotnie pstrągi z czosnkiem i koperkiem lądowały u nas tylko na grillu. Z czasem jednak tak rozkochaliśmy się w tym przepisie, że zaczęliśmy przygotowywać je także w domu. Pstrąg z piekarnika to szybkie i pyszne danie. Mięso po upieczeniu jest idealnie soczyste. Smak pstrąga doskonale komponuje się z przyprawami. Tak przygotowaną rybę możecie po dokładnym oczyszczeniu z ości podać(...)miesięcznemu maluchowi. 2 pstrągi pół pęczka koperku ok. 2 łyżek masła klarowanego 6 ząbków czosnku Wypatroszone pstrągi myjemy, oskrobujemy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby doprawiamy z wierzchu sola i pieprzem. Do każdej ryby wkładamy 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz połowę posiekanego koperku. Na to kładziemy kilka listków masła klarowanego. Rybę kładziemy na folii aluminiowej

Dieta bez mleka
Pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem 243

sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie pstrąga w całkiem dobrej cenie, do tego jarmuż i voila! Tak powstał pyszny pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem, polany masłem cytrynowym, ze szczyptą mielonego chilli. Niech was nie zmyli nazwa(...)jest banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;) Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju ryże). Składniki (na 1 porcję): 1 cały, wypatroszony pstrąg garść umytych liści jarmużu poodrywanych od łodyg 3 łyżeczki masła kilka plasterków cytryny + odrobina (dosłownie kilka kropel) soku z cytryny  ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz

Jedzeniomania
Pieczony pstrąg 68

wiem ile razy zabierałam się za publikowanie tego przepisu. I piszę tutaj o latach, nie dniach. Za każdym razem gdy piekłam pstrągi, robiłam im zdjęcia i tyle. Zdjęcia nie nadawały się do niczego. No dobra, to następnym razem. Następny raz był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio(...)źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi wyszły w sumie dobrze. Pogoda dopisała. Kolor papieru był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się

Kardamonovy
Pieczony pstrąg 86

wiem ile razy zabierałam się za publikowanie tego przepisu. I piszę tutaj o latach, nie dniach. Za każdym razem gdy piekłam pstrągi, robiłam im zdjęcia i tyle. Zdjęcia nie nadawały się do niczego. No dobra, to następnym razem. Następny raz był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio(...)źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi wyszły w sumie dobrze. Pogoda dopisała. Kolor papieru był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się

Kardamonovy
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 353

jeżdżąc np. nad zalew w Krasnobrodzie przejeżdżałam tamtędy nie raz i jakoś nie słyszałam o tej restauracji. Chatę Rybaka podpowiedział nam kolega, który rozsmakował się tam w wędzonych pstrągach. Nie trzeba było nas długo namawiać na spróbowanie świeżej rybki, hodowanej dosłownie za płotem restauracji. Na miejscu okazało się, dlaczego jeszcze o niej nie słyszałam. Restauracja jest dość nowa(...)zaledwie rok. Jak informuje strona internetowa Ośrodka "Roztoczański Pstrąg", Chata Rybaka została otwarta w listopadzie 2012 roku. Restauracja nie ma własnej strony internetowej, a jedynie odnośnik na wspomnianej powyżej stronie Ośrodka i nie posiada strony na fb. Próżno także szukać o niej informacji w internecie, co uważam za małą lekkomyślność ze strony właściciela. Moim zdaniem takie miejsce potrzebuje reklamy

Pasja Smaku
Pstrąg po polsku z okrasą z jajka i bułki tartej. Świetny przepis na rybę w całości 101

Trochę zapomniany sposób na przyrządzenie ryby z pyszną okrasą z jajek i zrumienionej bułki tartej, który w starszych książkach kucharskich nazywany jest “po polsku”. Można podać tak pstrąga lub inną rybę w całości. Smakuje doskonale. Przepis na pstrąga po polsku Składniki: 1 pstrąg , 1 ząbek czosnku, gałązka koperku, 1 jajko ugotowane na twardo, łyżeczka bułki tartej łyżka masła(...)usmażenia ryby plus łyżka do okrasy. sól, pieprz. Jak zrobić pstrąga po polsku? Ząbek czosnku posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na pastę – najłatwiej zrobić to na desce przy pomocy noża lub widelca. Pastą natrzyj wnętrze oczyszczonej ryby, włóż także gałązkę koperku i oprósz pieprzem – pozostaw na minimum pół godziny, aby ryba się zamarynowała. Na patelni rozgrzej łyżkę masła

Kulinarna Polska
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej 126

Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej to sprawdzony przepis na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki(...)filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrąg z orzechami 113

codziennej diecie, ryby z wysokiej jakości hodowli są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania serca. Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły(...)wiecie, że hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko? Mam dziś dla Was przepyszny przepis na pstrąga z orzechową skórką. Zrobicie go w 20 minut a efektem będziecie zachwyceni! PSTRĄG Z ORZECHAMI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 1 opakowanie filetu z pstrąga tęczowego Marinero z Biedronki – 70 g orzechów włoskich – 1 ząbek czosnku

nietylkopasta.pl
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 152

zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu, że ryby są przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia. Najczęściej gości u mnie pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero(...)usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce. Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak kolację na ciepło. W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi się też na grilla! Spróbujcie, a już zawsze będziecie przygotowywać go w domu! Gwarantuję! CIEKAWOSTKA! Wiecie, że pstrągi Marinero dostępne

Ostra na Słodko
Filet z pstrąga Yuan Yaki 147

Ryby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake(...)limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki

mojewypiekiinietylko
Filet z pstrąga Yuan Yaki 211

Ryby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake(...)limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki

mojewypiekiinietylko
Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 270

zamiłowanie do potraw rybnych pozostało. Kiedy tylko mam okazję i dostęp do świeżej ryby – zaraz ląduje ona na kuchennym blacie i równie szybko na talerzu. Co „wylądowało” tym razem? Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach. Składniki: - 8 średnich filetów z pstrąga (ze skórą) - ok. 170 g płatków migdałowych - 1 opakowanie przyprawy do ryb - mąka tortowa - olej rzepakowy - ok. 100g masła - pieprz(...)migdałowymi, różowym pieprzem ziarnistym, kładziemy wiórki masła oraz oprószamy resztą przyprawy do ryb. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, aż migdały się zrumienią. Pstrąga podajemy przybranego plasterkami cytryny. Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach to potrawa, której przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Na co dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości. Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
Pstrąg po Hiszpańsku 178

Pstrąg po Hiszpańsku Od razu piszę ,że nie jest to przepis oryginalny , tylko zainspirowany przez kuchnię hiszpańską . Jest całkowicie przeze mnie wymyślony . Dlaczego to piszę ? Bo ostatnio zdarza mi się po publikacji moich przepisów na Facebook-u dostawać wpisy , że coś co nazwałam np cebularzem , nim nie jest, bo użyłam oprócz cebuli jeszcze pieczarek . Tak użyłam , bo właśnie tak lubią(...)dywagacje , które musiałam z siebie wywalić , tak dla lekkości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zapraszam na pstrąga , który jest wyśmienity i wchodzi na stałe do domowego menu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hiszpańskim akcentem

Ogrodnik w podróży
Pstrąg pieczony z warzywami 203

Pstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)zamulonych zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera

W kuchni Katie
Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym 72

Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym i curry w 15 minut i zieloną pastą curry. Zielona pasta curry to wyjątkowe połączenie lekko pikantnego zielonego chilli i aromatycznych ziół. Pastę zieloną, żółtą lub czerwoną dodaję przygotowując oryginalne tajskie danie typu curry tajskie lub tajską zupę z dodatkiem kurczaka , z warzywami lub z owocami morza. Ta zupa z pstrąga jest prosta(...)stanowi bazę do przygotowania gęstego rybnego curry. Dodałam do zupy warzywa ( marchewkę, ziemniaki i pora, można dać też paprykę, pieczarki, cukinię oraz inne ryby lub owoce morza). Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym w 15 minut dla 2 osób: Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy 2 łyżki zielonej pasty curry, dodajemy startą marchewkę (1 sztuka) 2-3 pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka 120

Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka Dawna kuchnia bieszczadzka to przede wszystkim dania Bojków i Łemków, którzy licznie zamieszkiwali niegdyś te tereny. Krzysztof Antoniszak w zbiorze „Kuchnia Bieszczadu” opublikował sporo dawnych bojkowskich i łemkowskich przepisów kulinarnych, które latami kolekcjonował wypytując miejscową ludność, czytając stare zapiski, goszcząc w domach ludzi podtrzymujących dawne tradycje. Kiedy czyta się skład tych dań, pozornie wydają się(...)składników i mało skomplikowana receptura. Jednak wiele z nich kryje w sobie bogactwo smaków, będące pokłosiem lat doświadczeń i dostosowania się do otaczającej przyrody przez tamtejsze gospodynie. Bób z pstrągiem, a właściwie Bób z Ruskowo, bo tak autor nazwał to danie, jest doskonałym przykładem wyśmienitego dania ukrytego pod płaszczykiem prostych składników. Już samo połączenie bobu i ryby jest genialne

Trzeci talerz
Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym 119

Choć preferuję ryby filetowane to od czasu do czasu lubię przyrządzić również rybę pieczoną w całości. Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym, odrobiną czosnku i płatków chili a obok pieczone różyczki kalafiora i brokuła o maślanym, delikatnym smaku to dobra propozycja na obiad lub kolację. Serdecznie polecam :) Składniki: 2 średnie pstrągi sól, pieprz, płatki chili 2 ząbki czosnku(...)łyżki miękkiego masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 plasterki cytryny Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć rybę w kilku miejscach. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku. W miseczce wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i odrobiną płatków chili. Zostawić dwie łyżeczki maślanej pasty do posmarowania pstrąga

Kocham..lubię..gotuję..
pyszne pieczone pstrągi:Airfryer hd9240/30 304

Składniki: świeże pstrągi 2 średnie sztuki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa chimichurri Royal Brand 3 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka te pyszne, świeże pstrągi przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie(...)również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" z pstrągów odciąć głowy, usunąć wnętrzności, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej wymieszać z kucharkiem, przyprawą chimichurri, cytryną i natrzeć pstrągi z każdej strony, do środka włożyć natkę pietruszki Airfryer hd9240/30 ustawić

W Mojej Kuchni Lubię
Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 137

przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał.  Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera(...)przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg) 1 pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna   sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą

Kuba Gotuje
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 183

warsztat kulinarny na Moście im. Witolda Lutosławskiego przy ul. Zamojskiej. Poproszono mnie abym połączył dwa aspekty - gotowanie w ramach akcji Cisowianki "Gotuj zdrowo - mniej soli" oraz aby pojawił się pstrąg w menu (bo przecież gotujemy nad Bystrzycą). I tak też się stało - nie użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca(...)przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku.  Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół - może to być bazylia, oregano, szałwia, majeranek, natka pietruszki - wedle uznania. Skrapiamy sokiem z cytryny, kawałki cytryny także dorzucamy do środka

Right Behind The Kitchen
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 170

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy(...)świeżo zmielony do smaku, 1 szt. cebuli czosnkowej, 4 ząbki czosnku, 1 limonka, masło,   świeży lubczyk, świeży koperek, szczypiorek, roszponka, zielone szparagi, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pstrąga oczyszczamy z łusek i dokładnie myjemy. Koperek drobno siekamy. Limonkę kroimy w cienkie plasterki. Pstrąga nacieramy niewielką ilością soli, dodajemy do środka czosnek, liomonkę, liście lubczyku i kawałki masła. Doprawiamy pieprzem i posypujemy

Moniki Smakołyki