przystawki - 17402 przepisów (strona:98/1161)

Sałatka z nachos 206

Chciałaby Wam zaproponować sałatkę  nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie

Kuchnia Pełna Pasji
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 166

naszej dyspozycji została oddana cała karta dań. Na pierwszy ogień  przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało(...)się podziały pieczarki, które widnieją w karcie. Cała kompozycja mnie po prostu zachwyciła. Porcja solidna, niemalże do najedzenia. Polecam w 200% (jeśli tak się da). Carpaccio zdecydowanie wygrywa pojedynek przystawek. Dla tej pozycji w menu warto wpaść do Bazyliszka

Kuchnia po mojemu
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 208

zupełnie szczerze jesteśmy nią zachwyceni! Przygotowaliśmy już na niej śniadania, nic nie przywierało, pięknie się czyści i nie widać żadnych zarysowań czy zadrapań! Blender ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów)*** wykorzystywaliśmy po raz kolejny. Towarzyszy nam już w trzecim proponowanym przez nas przepisie i w dalszym ciągu jesteśmy nim zachwyceni! Mały pojemnik blendera sprawdza się idealnie(...)przygotowania semifreddo użyliśmy : *robot planetarny   Tefal   Masterchef Gourmet, **patelnia   Tefal   Ceramic Control White 21 cm, ***blender ręczny   Tefal   Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów), ****rondelek z 10 częściowego zestawu   Tefal   Duetto

Plate of Joy
Roladka szpinakowa z szynką parmeńską 295

Taka przystawka jest jedną z najprostszych i najszybszych przystawek na wszelkiego rodzaju imprezy. Co najlepsze jest ona zdrowa w porównaniu o innych dań na naszych stołach. Na początek ubijamy pianę z dwóch białek, szpinak przesmażamy z gałką muszkatołową, czosnkiem i solą. Gdy szpinak wystygnie dodajemy go do piany z białek i delikatnie mieszamy razem z żółtkami i mąką. Blachę wykładamy

Full Smaku
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1708

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i

Kuchnia Pełna Pasji
Restauracja Artkitchen – recenzja 151

gdyż na stronie wyczytałam, że w kuchni rządzi Michał Bassa, który przygotował autorskie menu kuchni międzynarodowej, oparte na sezonowości i wysokiej jakości produktów. Po niedługiej chwili na stół trafiły przystawki: dla mnie siekany tatar wołowy młodym selerem, truflą i wędzonym żółtkiem (32 zł) – boski! Jestem ogromną fanką tatara, a ten był świetnie doprawiony. Wymieszany z wędzonym żółtkiem smakował wybornie(...)wraz z podaną z nim sałatką. Uwaga, przystawka jest bardzo sycąca, miałam wrażenie, ze nie wcisnę już dania głównego:) Mój partner otrzymał łososia marynowanego gravlax, z pieczonymi figami, musem pomarańczowym i sałatką, a wszystko to podane na ziemi jadalnej (29 zł). Jest on moim największym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim czasie oczekiwania

karmelowy
Festiwal Smaku w Grucznie 101

nalewek. Pewnie jury będzie miało trudne zadanie. Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbędzie się Turniej Kucharzy, podczas którego mistrzowie kuchni będą przygotowywać dania główne i przystawki. D ziewięć dwuosobowych zespołów walczyć będzie o uznanie jurorów oraz cenne nagrody. W tym roku obowiązkowymi produktami do wykorzystanie będzie jesiotr (przystawka ) oraz mięso z daniela (danie główne). Poza

królestwo garów
Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem 480

Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku

Mama Gotuje
Portobello z winem Marsala 142

oraz czosnek z szalotką. Następnie dolewamy 3 łyżki wina Marsala i chwilę smażymy, aż się sos zredukuje. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Portobello z winem Marsala to wykwintna przystawka. Podana z pieczywem, sama w sobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę, czy wstęp do kolejnych potraw, np. sosu grzybowego lub zupy… i nie tylko. Portobello wspaniale

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pora w szynce 299

Czasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie coś innego. Tak podaną przystawkę z pewnością możemy podać naszym gościom. Do przygotowania sałatki niezbędny jest majonez kielecki. Składniki: 1 por (biała część) 1 jabłko 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu

Ala piecze i gotuje
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy 378

smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany! 12 jajek przepiórczych 2 parzone domowe białe kiełbasy rzeżucha 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem pomidorowy 133

Dżem z pomidorów jest przepyszny. Poznaliśmy przepis będąc w Hiszpanii. Idealny do pieczywa, słodkich i drożdżowych bułeczek, czy przystawek. Sprawdźcie koniecznie na naszej stronie kategorie-> przystawki, gdzie znajdziecie inspiracje z wykorzystaniem tego smakołyku :) Składniki: ( na 1 słoiczek około 250-300 g) 1 kg pomidorów około 180-250 g cukru odrobina soku z cytryny max. pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

KreatywnePiny
Buraccio - carpaccio z buraków 185

Baardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja :) A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis znalazłam na stronie ' Gotowanie z pasją '. Zapraszam od przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 1 duży burak 12 ziaren bobu 100 g serka koziego 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru koperek CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

Fryzjera", która spłonęła. Niestety - nie mam pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił macę serową z sosem pomidorowo-paprykowym i oliwo-czosnkowym. Macę jadał robioną przez swoją prababcię, jednak to nie była taka sama maca jak ta podana u Fryzjera, jednak bardzo(...)prostu cudnie! Nawet nie jestem w stanie tego opisać - atmosfera starego domku na wsi, sielsko - anielsko!  Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/zielonatawernakazimierz?fref=ts Moje placki ziemniaczane ze śmietaną na przystawkę dobre, choć jak to placki - w zasadzie nie ma się czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z bobem 277

Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako

Kuchnia Pełna Pasji