Zamek w Bouillon. Zupa z czarnej rzepy. Edyta Guhl. Bouillon, czyli bulion to pyszna, rozgrzewająca zupa, która chroni przed przeziębieniem, dodaje siły, a nawet może poprawić
dolcevitainmykitchenBerliński Chlebek( Berliner Brot) Tradycyjne niemieckie wypieki. Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek to rodzaj piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo
dolcevitainmykitchenPierniczki z Norynbergii... Elisenlebkuchen- to przepyszne pierniczki z Norynbergii, bardzo popularne w Niemczech w okresie Bożego Narodzenia. Legenda opowiada, że po raz pierwszy pierniczki miał upiec
dolcevitainmykitchenŻyrafa- rolada z bananem. Przysypało śniegiem... Wreszcie znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało. Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była tak
dolcevitainmykitchenSerowe ciasteczka posypane cukrem. Edyta Guhl. Małe ciasteczka z ciasta twarogowego i oleju są doskonałe. Mięciutkie, delikatne, nadają się do popołudniowej herbatki jak i na śniadanie
dolcevitainmykitchenSałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w
dolcevitainmykitchendodaje wpis od siebie, dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach. Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji(...)przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa: znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg
kruche babeczkiPamiętam tę ciepłą przystawkę z dzieciństwa, moja mama czasem robiła je na rodzinne uroczystości. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, która była w naszym domu chyba od zawsze. Opasłe tomisko w lnianej oprawie zawierało setki, jeśli nie tysiące receptur od kanapek, aż po pieczoną gęś. Ostatnio wróciłam do tego przepisu i przygotowałam pieczarki faszerowane jako przystawkę podczas karnawałowego spotkania
Kulinarne Inspiracjeamerykańskim na grubym cieście w stylu Chicago – jest to pizza z wysokimi brzegami, z zagłębieniem w środku, gdzie znajdują się wszystkie składniki oraz kilka burgerów, nie wspominając o przystawkach. To zacznijmy od tych ostatnich – spróbowaliśmy frytek belgijskich. Były podane razem z ketchupem w małym jednorazowym opakowaniu. Fajnie podane w papierowej torebce przypominającej gazetę. Jednym słowem frytki POLECAMY . Mieliśmy(...)towarzyskiej w gry planszowe, a przy okazji coś przegryźć. Nie wspomniałem, ale do każdego zamówienia podawana jest miseczka z popcornem. Plusy fajny i klimatyczny wygląd lokalu dogodny dojazd smaczne przystawki możliwość grania w planszówki Minusy zimne składniki na pizzy nieestetyczne podanie pizzy, brak „łopatki” do nakładania Pamiętajcie proszę jednak, że każdy ma inny smak i ta powyższa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi
KuchniaWeDwoje.plforma rozrywki i relaksu, ale jeśli jest połączona z pochwałami i powszechnym zadowoleniem, to jest mi egoistycznie bardzo, bardzo miło. Tym bardziej miło jest mi pisać o daniu-przystawce, która szczerze podbiła serca kilku smakoszy. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, uwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów(...)tego tendencje- to naprawdę podglądajcie wypiek co kilka minut żeby nie przeholować. Świetny pomysł na obiad, na przykład z dodatkiem ryżu i jakiejś zielonej sałatki. Na zimno, jako przystawka także zniewoli Wasze podniebienia
Pichceniomaniablendera z trzepaczką. Chipsy z topinamburu: Topinambur obierz, włóż do wody z dodatkiem łyżki soku z cytrynu co zapobiegnie ciemnieniu bulw. Trzy bulwy osusz ręcznikiem papierowym, przy pomocy przystawki blendera pokrój w cienkie plastry, rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 st.C na 60 minut (lub 100 st.C z termoobiegiem). Puree z topinamburu(...)Topinambur pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (10-15 minut). Odcedź, dodaj ser i masło, utrzyj na gładką masę blenderem z przystawką do puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podanie: Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami szczawiu, pędami groszku i chipsami z topinamburu. Talerz
SzczyptaSmaQJeśli przejadła Wam się tradycyjna sałatka warzywna , to spróbujcie sałatki z pieczarkami. Sałatka z pieczarkami to idealny pomysł na sylwestrową przystawkę. Świetnie sprawdzi się też na każde inne spotkanie w większym gronie. Sałatka ta wymaga od nas dosłownie kilku składników i jej przygotowanie nie jest trudne… sprawdźcie sami. Sałatka z pieczarkami – składniki 0,5 kg pieczarek puszka kukurydzy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Okres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać jak prosto możemy(...)przygotować pyszne mięsa na zimną płytę i jak ciekawie może wyglądać i smakować przystawka. Sami zobaczcie, że jest nie tylko prosto, ale także pięknie i smacznie! Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco
Kolorowy Przepisownikświąteczny przepis. Przynajmniej jedna zaleta tej choroby:) Udało mi się w tym grudniowym zabieganiu przygotować i sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki(...)rodzinnych Świąt! Trójkolorowa zapiekanka rybna Drukuj Prep time 25 min Cook time 45 min Total time 1 godzina 10 min Elegancka trójkolorowa zapiekanka rybna. Jako zimna przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 400 g filetów z dorsza 300 g filetów z łososia 4 jajek 150 gr śmietany 36% 2 łyżki masła
Cooking for Emily