ródku na zewnątrz w otoczeniu zieleni. Finezyjnie skonstruowane potrawy na ten wieczór były ładnie podane w niewielkich porcjach - na myśl przychodziło mi skojarzenie z tapas. Wieczór rozpoczęto od przystawek, potem kilka da ń i na koniec słodkości . Nie wiem czy spróbowałam wszystkich serwowanych dań tego wieczoru, ale kilka z nich zdecydowanie zasługuje na uwagę. Najbardziej smakował y mi : z agrodowy(...)kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową, pasta z wędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była obłędna, bardzo dobrze połączone smaki. Danie: pasta z wędzonej makreli z ćwikłą było dla mnie zaskoczeniem bardzo pozytywnym. Nie spodziewa łam się, że t akie
Projekty ze smakiemKrótki, bardzo prosty i niewymagający przepis – pasta z tuńczyka. Do kanapek, do nadziewania jajek, ogórków, papryczek, na przystawkę, do lunchboxa do pracy, na piknik. Do zagryzania krakersami, chipsami tortilli lub świeżymi warzywami. Lekka, świeża i przepyszna. Do pasty wybierzcie kawałki tuńczyka – rozdrobniony nie nadaje się. Oliwę z puszki odlewamy. Seler naciowy myjemy i łodygę bardzo, bardzo drobno siekamy. Cebulkę(...)ilością zielonej sałaty i z tą pastą. Bez sałaty jest pyszna na ciemnym chlebie razowym ze słonecznikiem. Mocno schłodzona świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i z korniszonami. Jako przystawka będzie genialna do napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych na twardo. Jeśli postawicie ją na imprezie na samoobsługowym stole – ozdóbcie ją koniecznie. Nie potrzeba wiele – źdźbło
Karo in the Kitchendowolnym miejscu razem z rodziną i znajomymi. Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na udane grillowanie i przedstawić Wam kilka przepisów, które zawsze się sprawdzają. 1. Przystawki - oczywiście wiadomo, że grill to głównie mięso (duuużo mięsa), ale dla tych co tak jak ja, nie tylko czekają na grillowaną karkówkę, jest to element obowiązkowy. Moje propozycje przystawek to: Deska serów
Kuchnia Bon Appetitmniejsze, podłużne kawałki. Mozzarellę kroimy w podłużne paski. To samo robimy z szynką. Na melon kładziemy ser, owijamy szynką. Łączymy za pomocą wykałaczki. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Skrapiamy przystawkę. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 0,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryoryginalnie. „Wielka uczta” to zatem książka kucharska, która łączy w sobie prostotę gotowania z niesamowitym efektem wizualnym gotowego dania. W „Wielkiej uczcie” odnajdziemy przepisy na przystawki, koktajle, sałatki, dania z warzyw oraz słodkości. Wszystkie te receptury łączy prostota wykonania, minimalna ilość składników oraz to, że są to dania wegetariańskie, choć, jak wskazuje sama autorka, można(...)przygotować również w wersji dla mięsożerców. Smakowite przepisy? Wśród przepisów na przystawki znajdziemy m.in. przepis na jajka guacamole, paluszki szparagowe, świeże figi z miodem i papryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado
Krzywa ProstaLubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ? Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem. Verrine to przystawka lub deser ze składników ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na verrine rozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach. Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne(...)pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały. Recenzję książki znajdziecie tutaj Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem Cervelle de canut, concombre en puree en verrine Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d'Hortes o bogatym bukiecie. Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamałe co nieco przed obiadem, albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze. Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem. Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu jest tak lekkie(...)odstawiłam. Krążki ciasta wyjęłam z piekarnika i napełniłam je pieczarkowym farszem. Przykryłam kapelusikami i gorące podałam na stół. Jeśli zrobicie takie paszteciki jako przystawkę albo na kolację, zrobicie swoim najbliższym frajdę. Sami też będzie zachwyceni. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysipoprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem. Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie! Składniki: 1 cukinia 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto
Taste TherapyIdealne na przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów
Słodkie okruszkiPrzepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 150 g ryżu(...)Pomidory skrop z wierzchu oliwą, przykryj blachę folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut, aż pomidory oraz ryż będą miękkie. Podawaj na ciepło na obiad lub na zimno jako przystawkę. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też
Chilli Czosnek i Oliwamiło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie kelnerzy z wielką grację serwowali dania i napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka(...)niczego sobie, ale nie jestem dobrym specjalistą w ocenianiu takich dań - zwyczajnie nie przepadam za mięsem w wersji na zimno. Zdecydowanie do tej grzanki wolała bym parfai. Kolejna przystawka była na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję, nie myślcie sobie. Podano nam bowiem szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i arachidowych, smażonej
kolorowotorcikowoZiemniaki z grilla to przystawka chyba zapewne obowiązkowa na każdym grillu. Proponowana wersja ziemniaków została przeze mnie upieczona na aluminiowej tacce. Ziemniaki z grilla mogą być podane do mięsa lub sałatek. Do ziemniaków można podać także sos lub dip (dip czosnkowy, dip czosnkowy z chilli, majonezowy dip czosnkowy). Z jednego kilograma ziemniaków przygotujecie porcje dla […] The post Ziemniaki
Magiczny GarnekDzisiaj przedstawiam Wam kolejną super książkę z przepisami. Tym razem przekąski i przystawki. Wszystkie przepisy z tej serii książek zostały stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". W książce znajdziemy dokładnie 66 przepisów na szybkie przekąski i przystawki. Oto kilka z nich, które mnie zaciekawiły: bakłażany po grecku, chipsy buraczane z dipem, kalarepka według Buni, kalarepy z farszem
kruche babeczkiPyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Zapraszam do przygotowań! Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki majonezu 4 łyżki kaparów z zalewy 6 filetów anchois 2 łyżki
My Culinary Artdomowe lody potrzebują tylko dwóch składników . No, ok. Ewentualnie może jeszcze wafelka. Broniłam się rękami i nogami przed zakupem maszynki do lodów. Oglądałam i te tanie, i drogie. I przystawkę do robienia lodów przy użyciu mojego KitchenAid’a. Raz nawet pożyczyłam maszynkę z zamiarem przetestowania i ewentualnego zakupu takiej samej, ale… nawet jej nie użyłam. Misa chłodząca nie chciała się(...)zmieścić do mojej zamrażalki. Nie kupiłam i nie kupię maszynki do lodów. Po pierwsze – autonomiczna maszyna czy nawet przystawka zajmuje od cholery miejsca a służy tylko i wyłącznie do zrobienia jednej rzeczy – lodów. Mamy sporą kuchnię, ale kuchenne szafki nie są z gumy – jestem w stanie zmieścić w domu tylko określoną ilość narzędzi i przyrządów (chociaż ostatnio sama się
Karo in the Kitchen