przystawki - 17402 przepisów (strona:34/1161)

Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 116

dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych(...)wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie! Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób):   Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego

Mango Papaja
Grzanki z polędwicą wołową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 195

dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich gości nowymi połączeniami, które dla niektórych(...)wydają się absurdalne a w rzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie! Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób):   Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego

Mango Papaja
Humus (ekspresowy) 237

Humus to jedna z moich ulubionych przystawek. Dziś w wersji ekspresowej. Idealnie nadaje się na letnią przystawkę. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy (240 g netto po odcedzeniu) 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 limonka szczypta soli pieprz czarny świeża kolendra

kulinarnyJa
Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem 213

sierpnia, centralna Polska). Od razu przypomniała mi się Saragossa, którą miałam przyjemność zwiedzać niedawno i w której o godz. 20-stej temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni C. Na przystawkę do obiadokolacji podano nam danie, które stało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem 252

przeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad. SKŁADNIKI: 6 sztuk dużych pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec 200g bobu 2 jajka sól pieprz czarny 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 pomidor(...)każdej pieczarki położyć oliwkę. Posmarować całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Przystawki , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: bób , kasza jęczmienna , pieczarki , pomidory

https:KKuchniaMniam
Przystawka fasolki z puszki 201

ekspresowa prosta przystawka o wspaniałym smaku  Przepis dostałam od koleżanki Ta fasolka jest wspaniałą przystawką  dla niespodziewanych gości zrobiła renomę w śród moich znajomych  Od kiedy znam ten przepis u mnie w domu można zawsze znaleźć   puszkę fasoli w zapasie Składniki - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 ząbek czosnku średni - sos sałatkowy koperkowo - ziołowy

W królestwie smaków Beaty
Sakiewki ze szpinakiem i feta 124

Łatwe do przygotowania i z niewielkiej ilości składników. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i na przekąskę, a także na drugie danie :) "Farszem"  można posmarować tosty i wystawić na imprezowy stolik, można także podawać farsz na krakersach - jest na prawdę wiele form podania tego pysznego nadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI:  na "farsz" - 4 garstki świeżego(...)podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego

dlaSmaQ
Sakiewki serowe z sosem mietowym 145

Sakiewki z ciasta francuskiego, z mieszanką  serów i z suszonym pomidorem - bardzo fajny pomysł na przystawkę, podany z sosem miętowym, który łamie mdły smak serów. Niestety nie mam finalnego zdjęcia na talerzu, jednak wstępne przygotowania zostały udokumentowane - i mam nadzieję, iż Was zachęcą. SKŁADNIKI: 1 rulon z ciasta francuskiego 1 ser camembert 15 dag sera cheddar ( dojrzewający(...)pokrojone sery, oraz plasterek suszonego pomidora. Zamykamy szczelnie sakiewki z ciasta - pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocena ciasta. Podajemy z sosem miętowym. Polecam  ten przepis na szybką przystawkę, wypróbowałam na znajomych - byli zachwyceni.                                            Smacznego

dlaSmaQ
Tiropitakia 191

Greckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami. Składniki 250 g fety 2 jajka pół szklanki startego parmezanu posiekana natka pietruszki 2 łyżki stopionego masła 500 g ciasta Fillo Przygotowanie   Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz. Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się nie wysuszyły(...)Rozłożyłem je na natłuszczonej blaszce i posmarowałem reszta masła. Piekłem 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 290 stopni C.  Podałem na ciepło. Tiropitakia mogą być przystawką do ouzo

R'n'G Kitchen
Faszerowane grzyby Portobello 236

Dzisiaj pomysł na szybką przystawkę. Faszerowane grzyby Portobello. Są moim zdaniem smaczniejsze od zwykłych pieczarek, a dzięki swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki grzyb w całości z dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch. składniki 4 duże grzyby Portobello

Stare Gary
Bliny ziemniaczane z łososiem 186

gałązki koperku - owoce miechunki peruwiańskiej * ilość w zależności od potrzeb   Bliny miałam gotowe, więc pozostaje mi tylko przybliżyć kolejny sposób ich podania. Tym razem możemy je wykorzystać jako przystawkę. Metalową obręczą wykrawamy koła jednakowej wielkości. Podgrzewamy na patelni, osuszamy na papierowym ręczniku. Łososia kroimy na cienkie, długie paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek rolujemy i wywijamy(...)ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku. Tym razem to w zasadzie nie jest przepis, ale sposób podania. Bliny ziemniaczane z łososiem są tak samo pyszne, jak z jogurtem. Jako przystawka będą atrakcyjnym akcentem na stole. Samo przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, a mam nadzieję, że zainspiruje Was do innych twórczych „kombinacji”. Czasem banalna potrawa podana „inaczej” nabiera zupełnie nowego wymiaru

mojewypiekiinietylko
Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami 150

złożony. Charakteryzują go świeże, tropikalne aromaty (liczi, marakuja, mango, ananas), kwiaty (zwłaszcza róża), skórka pomarańczowa i przyprawy (piernik, miętą, goździki i pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym

Wiem co jem
Jajko zapiekane w awokado 416

cytryny i odrobiną soli. Tym razem naszło mnie na pokuszenie się czegoś oryginalniejszego. Dla tych, którzy obchodzą 14 lutego dzień zakochanych podpowiem, że tego dnia będzie to idealna przystawka do wykwintnej kolacji przy świecach. ;) dwa dwóch osób: 1 dojrzałe awokado 2 jajka kurze (rozmiar M lub S) garstka żółtego sera sól ząbek czosnku folia aluminiowa Awokado kroimy na połowę(...)wydrążone połówki avocado, leżące już stabilnie, wbijamy po jednym jajku i lekko z wierzchu je solimy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy doń gotową przystawkę i zapiekamy około pół godziny, w zależności od wielkości awokado. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem z plasterkami czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczeń rzymska 147

podać w analogiczny sposób na ciepło. W każdym razie, ze względu na swoją uniwersalność oraz łatwość przechowywania, jest ona częstym gościem na naszych stołach, zwykle jednak w charakterze zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo

Kulinarna Pokusa
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 141

Warzywna kosteczka marchewkowa z bardzo oryginalnymi kremami. Nie mogąc się zdecydować wybrałam walkę smaków:  Tapas vs India. Obydwa wypadły świetnie i swoim aromatycznym smakiem nadają całego charakteru tej przystawce. Moją walkę jednak wygrywa India, definitywnie jest ona moją nową małą miłością ! Polecam serdecznie wypróbowanie obu smaków. Ciekawa jestem, który Wam posmakuje bardziej. :) Kosteczkę robi się bardzo szybko, więc będzie(...)idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk)  Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania